Spis treści:
- Co jeść zimą, by czuć się dobrze?
- Jakie produkty wpływają na nasze samopoczucie?
- Co jeść, żeby uniknąć zimowej chandry?
Nie bez powodu wiele osób w momencie obniżenia nastroju sięga po ulubione przekąski - po ich zjedzeniu w mózgu wydziela się hormon szczęścia, który pozwala przetrwać trudny czas. Jako że przygnębienie i spadek energii są typowe dla okresu jesienno-zimowego, warto poznać przepisy na „kulinarne lekarstwa”. Co jeść, żeby uniknąć zimowej chandry i nawet deszczowy czy mroźny dzień witać z uśmiechem? Poznaj kilka sprawdzonych propozycji!
Co jeść jesienią i zimą, by czuć się dobrze?
Nie ulega wątpliwości, że dieta wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, włączając w to układ nerwowy. Dziś wielu ludzi żyje w ciągłym stresie i pośpiechu, zmagając się nieustannie z nowymi wyzwaniami. Dodatkowym stresorem jest ponura aura za oknem, która zachęca jedynie do pozostania w łóżku.
Aby sprostać codziennym zmaganiom i czuć więcej energii pomimo niesprzyjających warunków pogodowych, warto odpowiednio zbilansować swój jadłospis – powinny znaleźć się w nim przede wszystkim składniki odżywcze wspomagające pracę mózgu i przyczyniające się do produkcji endorfin. Co jeść zimą, by czuć się dobrze?
Jeśli dieta sprzyjająca pracy układu nerwowego kojarzy ci się jedynie z wypiciem filiżanki kawy dla pobudzenia myśli - nie tędy droga. Oczywiście umiarkowane ilości kofeiny dostarczanej z kawą czy naparem yerba mate w żaden sposób ci nie zaszkodzą, a nawet pobudzą krążenie i dodadzą nieco energii. Jednak poza doraźnymi rozwiązaniami liczy się także długotrwały efekt - a ten jest w stanie zapewnić jedynie właściwie zbilansowane menu. Co dokładnie powinno się w nim znaleźć? Przede wszystkim pokarmy obfitujące w substancje odżywcze i makroelementy wspomagające pracę mózgu, tj.:
- witaminy z grupy B,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- magnez,
- selen,
- cynk,
- węglowodany złożone,
- aminokwasy: tryptofan i fenyloalanina.
Sprawdź także: Chleb za 11 złotych? Za te produkty zapłacisz jeszcze więcej w 2023 roku
Jakie produkty wpływają na nasze samopoczucie?
Aby zadbać o dobre samopoczucie, zdrowy sen i energię do działania, zaleca się sięgać po jak najmniej przetworzone pokarmy. A jesień i zima to idealna pora na wdrożenie ich do jadłospisu. Jakie produkty wpływają na nasze samopoczucie i poprawiają funkcjonowanie mózgu?
W czołówce zestawienia znajdują się składniki obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak awokado, orzechy, nierafinowane oleje roślinne oraz ryby. Należy podkreślić, że kwasy omega-3 nie są syntetyzowane w organizmie i trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem. Dlaczego warto to robić? Choćby dlatego, że usprawniają one pracę mózgu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych, które nierzadko nasilają się właśnie w sezonie jesienno-zimowym.
Komponując zdrowy jadłospis, nie można zapomnieć także o witaminach z grupy B - w tym przypadku dobrze jest sięgnąć po pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy oraz nabiał. Szczególnie istotna jest witamina B12, której niedobór może prowadzić nie tylko do znacznego pogorszenia nastroju, ale również poważnych zaburzeń neurologicznych. Nie zapominaj także o kwasie foliowym, który kryje się w takich pokarmach jak jajka, drożdże oraz kiełki pszenicy i fasoli.
Co jeść, żeby uniknąć chandry i przy okazji wzmocnić swoją koncentrację? Żywność bogatą w magnez! Najwięcej tego pierwiastka znajdziesz w kakao, nasionach słonecznika, migdałach, fasoli, kaszy gryczanej, orzechach oraz płatkach owsianych. W twoich posiłkach nie może zabraknąć również selenu (ryby, jajka, kiełki pszenicy, ser żółty, zboża, kakao) oraz cynku (podroby, kakao, pestki dyni, migdały, pełnoziarniste zboża). Te ostatnie stanowią dodatkowo źródło węglowodanów złożonych, które uchronią cię przed skokami cukru we krwi i tym samym zredukują uczucie zmęczenia i senności.
Na liście składników pomagających uporać się ze spadkiem nastroju widnieją także pokarmy zawierające tryptofan i fenyloalaninę, czyli aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Ich wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego jest wręcz nie do przecenienia - to właśnie one odpowiadają w pewnym stopniu za przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi oraz syntezę pobudzającej dopaminy i adrenaliny. Najlepsze efekty pobudzające przyniesie spożywanie samego białka, bez łączenia go z węglowodanami.
Warto mieć na uwadze fakt, że w powszechnie dostępnej żywności czają się także produkty, które mogą nasilać zimową chandrę - mowa m.in. o cukrze, który co prawda zapewnia gwałtowny przypływ energii, ale równie szybko prowadzi do jego spadku. Ponadto cukier może uszkadzać ściany naczyń i działać prozapalnie. Eliminując mocno słodzone przysmaki z diety, należy usunąć z niej przy okazji fast foody będące źródłem szkodliwych tłuszczów trans. Ponadto zaleca się ograniczyć sól i wszelkiego rodzaju używki.
Aby zapewnić sobie dobre samopoczucie jesienią i zimą, staraj się spożywać posiłki regularnie, gdyż tylko w ten sposób zapewnisz sobie stały dopływ energii. Nie mniej istotne jest odpowiednie nawodnienie - minimalna podaż płynów w ciągu dnia dla zdrowej osoby dorosłej wynosi dwa litry. Oczywiście nie można również zapominać o odpoczynku, regularnej aktywności fizycznej i unikaniu stresu.
Co jeść, żeby uniknąć zimowej chandry? Czekolada na ratunek!
Aby móc cieszyć się doskonałym samopoczuciem i oddalić widmo zimowego przesilenia, warto przygotowywać pyszne i pożywne dania w zaciszu własnej kuchni. Ważne, aby w swoich przepisach uwzględniać komponenty obfitujące w najważniejsze składniki odżywcze, w tym witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy. Zatem co jeść, żeby uniknąć chandry i przy okazji rozpieścić swoje kubki smakowe? Na przykład czekoladę! Poniżej znajdziesz dwa przepisy z jej zastosowaniem, które z pewnością przypadną ci do gustu.
Gorąca czekolada
Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie poprawia nastroju, jak… gorąca czekolada! Oczywiście nie chodzi o taką z torebki, a samodzielnie przyrządzoną w domu. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest takie trudne - jedyne, co musisz zrobić, to podgrzać śmietankę i mleko, a następnie rozpuścić w nich czekoladę, najlepiej gorzką lub deserową. Całość możesz dosłodzić odrobiną cukru waniliowego i udekorować startą skórką pomarańczy.
Gorąca czekolada z wanilią i chili
Zobacz przepisJak zrobić domową gorącą czekoladę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto czekoladowe
Skoro o czekoladzie mowa, warto wyczarować z niej inny znakomity przysmak, a mianowicie ciasto czekoladowe - może być to np. fit brownie z bananami. Aby je zaserwować, musisz zaopatrzyć się w gorzką czekoladę, olej kokosowy, gęsty jogurt naturalny, dojrzałe banany, sodę oczyszczoną, mąkę pszenną oraz orzechy do dekoracji.
Realizację przepisu rozpocznij od rozpuszczenia czekolady i oleju kokosowego w rondelku. Umieść w misce pozostałe składniki, dolej do nich rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj całość za pomocą łyżki. Przelej powstałą masę do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – obróbka termiczna powinna trwać ok. 30-35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polej je polewą z czekolady i oleju kokosowego, a następnie posyp orzechami. Palce lizać!
Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej
Zobacz przepisFit brownie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »
Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »