Domowa kostka rosołowa: klucz do pełni smaku i zdrowia!

Jak wzmocnić lub polepszyć smak zup i sosów bez potrzeby dodawania do nich produktów o wątpliwym składzie? Odpowiedzią na to pytanie jest domowa kostka rosołowa. Jak zrobić jej zdrową wersję? Jakich składników użyć, aby cieszyć się jakościowym produktem i pełnią smaku?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić domową warzywną kostkę rosołową?

- Jak przyrządzić domową kostkę rosołową z kury?

Jak zrobić mięsną kostkę rosołową w domu?

Jak zrobić kostkę rosołową w słoiku?

Jak przyrządzić kostkę rosołową bez soli?

- Na co uważać przy kupnych kostkach rosołowych?

- Jak zrobić domową kostkę rosołową? (przepisy)

 

Najpopularniejszym sposobem na podkręcenie smaku oraz aromatu zup i sosów jest dodanie kostki rosołowej. Niestety produkty dostępne w sklepach i marketach bardzo często zawierają niepotrzebne, chemiczne polepszacze smaku, które mogą mieć niekorzystny wpływ na twoje zdrowie.

Dokładnie ten same efekt można osiągnąć, przygotowując domową kostkę rosołową, którą dorzucisz do swoich potraw zawsze wtedy, gdy uznasz, że są one zbyt mało wyraziste. Jak zrobić ten składnik w zaciszu własnej kuchni i jakie komponenty do niego dodać? Możliwości jest tak naprawdę co niemiara!

Aby wyczarować aromatyczne kostki, potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które zazwyczaj lądują w wywarze zupnym. Jeśli chodzi o przyprawy, możesz pozwolić sobie na dozę szaleństwa. Oprócz tradycyjnych mieszanek warto rozważyć te bardziej orientalne, które idealnie wpiszą się w potrawy azjatyckie, a także dania bliskiego wschodu.

 

Domowa kostka rosołowa warzywna

Wśród najbardziej podstawowych wersji wspomagaczy smaku wymienić można domową kostkę rosołową warzywną. Jest to ogromne udogodnienie w codziennych zmaganiach kulinarnych, które można łatwo stworzyć z ulubionych ziół i dodatków.

Uwielbiasz mocno aromatyczne potrawy? W takim razie postaw na połączenie marchewki, pietruszki, selera, cebuli, czosnku, selera naciowego, lubczyku z listkami, soli morskiej, korzenia imbiru, liści laurowych oraz ziela angielskiego.

Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Następnie połącz je z solą i odstaw na godzinę, aby puściły nieco soku. Podsmaż warzywa na patelni, dusząc je przez około 40 minut, a następnie zblenduj na gładką masę z innymi składnikami.

Do stworzenia domowych kostek rosołowych warzywnych potrzebujesz formy do lodu. Wlej powstałą miksturę do kwadracików i delikatnie wstaw do zamrażarki. Co ciekawe, kostki nie zamarzną całkowicie dzięki obecności soli himalajskiej, co sprawi, że ta domowa forma przyprawy zachowa swoją świeżość na długi czas.

Domowa kostka rosołowa z kurczaka

Nie wyobrażasz sobie tego produktu bez dodatku drobiu? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, przyrządź domowe kostki rosołowe z kurczakiem. Pamiętaj jednak, że te będą nadawały się do spożycia przez nieco krótszy czas w porównaniu do tych, opartych na samych roślinnych komponentach.

Koncentrat drobiowy można wykonać z mięsa z podudzia, marchewki, pietruszki, selera, pora, czosnku, cebuli, rozmarynu, pietruszki, lubczyku, kolendry, soli morskiej, wytrawnego wina oraz liścia laurowego.

Ugotuj podudzia, a następnie drobno pokrój mięso i rozdrobnij w blenderze. Tę samą czynność powtórz w przypadku warzyw. W kolejnym kroku umieść wszystkie składniki w garnku i gotuj na małym ogniu przez ok. 30-40 minut. Jeśli mikstura bardzo zredukuje swoją objętość, możesz uzupełnić ją niewielką ilością przegotowanej wody.

Gdy wszystkie komponenty będą gotowe, zmiksuj je blenderem na gładką masę. Poczekaj, aż ta całkowicie ostygnie, a następnie umieść ją w foremce do lodu, którą później włożysz do zamrażalki. Domowe kostki rosołowe z kurczakiem są bardzo smaczne i świetnie nadadzą się do codziennego użytku.

Domowa kostka rosołowa mięsna

Chodzi ci po głowie domowa kostka rosołowa? Mięsna wersja może zostać przygotowana nie tylko z podudzi, ale również z szeregu innych drobiowych składników. Co najlepiej wybrać do domowej przyprawy, aby cieszyć się wspaniałym aromatem i nietuzinkowym smakiem?

Mięso z podudzi charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, dlatego jest często rekomendowane do kostek rosołowych przygotowywanych w zaciszu własnej kuchni. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby na liście zakupów umieścić piersi z kurczaka, a nawet podroby, takie jak żołądki czy serca.

 

Zobacz: Dorsz z warzywami i kaszą gryczaną w bulionie

Domowa kostka rosołowa w słoiku

Nie posiadasz foremki do lodu? To żaden problem - wystarczy, że przygotujesz domową kostkę rosołową w słoiku. Przyrządzona w mniejszej ilości, nie będzie wymagała mrożenia i posłuży ci do różnych potraw przez co najmniej tydzień.

Domowe przetwory tego typu mają konsystencję pasty i są bardzo praktyczne. Jakie produkty stworzą wyśmienitą bazę do domowej kostki rosołowej w słoiku? Jeśli to twoja pierwsza próba z tym smakołykiem, postaw na marchewkę, pietruszkę, seler z nacią, cebulę, pora, udka z kurczaka, liść laurowy oraz ziele angielskie.

Jakie przyprawy dopełnią smaku powyższych składników? Tutaj możesz zaszaleć. My polecamy pieprz i sól, a także tymianek, oregano, majeranek, rozmaryn i pietruszkę. Docelowe połączenie będzie zależne od rodzaju dań, do których masz zamiar dodawać pastę.

Ugotuj udko kurczaka do miękkości, a gdy osiągnie już odpowiednią teksturę, dodaj do niego pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Na koniec dosyp ulubione przyprawy. Poczekaj, aż bulion przejdzie wszystkimi smakami, odcedź składniki i pozwól im spokojnie wystygnąć. Zblenduj wszystkie elementy, a następnie przełóż gotową miksturę do słoika i umieść naczynie w lodówce.

Domowa kostka rosołowa bez soli

Omijasz kostki rosołowe szerokim łukiem, ponieważ są wypełnione po brzegi konserwantami? Marzy ci się przyprawa, która nie zawierałaby również soli? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć domową kostkę rosołową bez soli.

Bardzo ciekawym rozwiązaniem w tym przypadku będzie połączenie cebuli, oliwy extra virgin, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, suszonych borowików, pora, selera naciowego, włoszczyzny, sosu sojowego oraz koncentratu pomidorowego.

Jaki miks przypraw doskonale podbije smak i aromat powyższych komponentów? Ciekawe nuty smakowe osiągniesz, łącząc ze sobą kurkumę, tymianek, oregano, słodką paprykę, płatki chili, białe wino, liście szpinaku, parmezan lub płatki drożdży i bazylię. Tak bogate połączenie ziół zastępuje potrzebę dodawania soli do mikstury.

Powyższa domowa kostka bez soli świetnie sprawdzi się do orientalnych zup, a także indyjskich sosów. Najlepiej dorzucić ją pod sam koniec gotowania. Pastę można trzymać w słoiku w lodówce lub przełożyć do foremki i zamrozić.

 

Jakich składników unikać w kostkach rosołowych?

Nie lubisz gotować i wolisz postawić na produkt sklepowy? Unikaj takich, które na pierwszym miejscu w swoim składzie mają sól. Wśród innych substancji, których warto wystrzegać się podczas robienia zakupów, wymienia się utwardzany tłuszcz palmowy, a także liczne wzmacniacze smaku, w tym glutaminian monosodowy i disodowy. Oprócz tego nie warto inwestować w artykuły, które są dodatkowo dosładzane maltodekstryną i zawierają w sobie chemiczne aromaty.

 

1. Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kostka warzywna domowa

Kostka warzywna domowa

Kostka warzywna domowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Własne rosołowe kostki drobiowe bez chemii

Własne rosołowe kostki drobiowe bez chemii

Jak zrobić domową kostkę rosołową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Domowe kostki rosołowe

Domowe kostki rosołowe

Domowe kostki rosołowe przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kostka rosołowa no waste

Kostka rosołowa no waste

Kostka rosołowa no waste przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa

Jak zrobić domową kostkę rosołową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Na co pomoże wywar z lubczyku? »

Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej »

Reklama

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2