Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić ptasie mleczko bez jajek?
- Jak przyrządzić ptasie mleczko z kremówki?
- Jak zrobić ptasie mleczko z białek i galaretki?
- Jak przygotować ptasie mleczko z galaretki i mleka skondensowanego?
- Jak zrobić dietetyczne ptasie mleczko?
- Jak zrobić domowe ptasie mleczko? (przepisy)
Ptasie mleczko to przysmak, który w tradycyjnej wersji składa się z puszystej pianki, polanej czekoladą. Deser ten jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Na pozór wydaje się nie lada wyczynem kulinarnym, ale zapewniamy, że gdy raz go przygotujesz, będziesz chciał powtarzać ten przepis w nieskończoność. Wyrób ten świetnie sprawdzi się podczas urodzin, a także jako słodka przekąska do pracy.
Jak wykonać ten frykas w zaciszu własnej kuchni? Aby zaserwować deser domownikom, potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników i trochę chęci. Nawet najwięksi kulinarni amatorzy poradzą sobie z jego realizacją, mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się nieco skomplikowany. Dużym atutem ptasiego mleczka jest fakt, iż można stworzyć je z wielu różnorodnych składników. Nie masz jajek? To żaden problem! A może masz ochotę na opcję dietetyczną? Przychodzimy z pomocą!
Sprawdź także: Ptasie mleczko z polewą - przepis ze Smaker.pl
Domowe ptasie mleczko bez jajek
Domowe ptasie mleczko bez jajek to praktyczne rozwiązanie dla tych, którzy zapomnieli zaopatrzyć się w nie podczas ostatnich zakupów. Słodkie danie jest równie proste do wyczarowania bez nich, co z nimi. Co ciekawe, można wykonać wariant, który wyklucza również mleko i cukier.
Do jego przyrządzenia potrzebujesz: mleczka kokosowego o zwartości 85% ekstraktu z kokosa, żelatyny lub agaru, gorącej wody, gorzkiej czekolady, oleju kokosowego, ksylitolu lub erytrytolu oraz laski wanilii. Pamiętaj, że w przypadku mleczka o niższej zawartości ekstraktu warto dodać nieco więcej substancji żelującej.
Mleczko wymieszaj z ksylitolem i laską wanilii. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, a następnie lekko ostudź. Wlej miksturę do mleczka i dokładnie wymieszaj. Wyłóż wybraną foremkę papierem do pieczenia i umieść w niej masę. Jeśli nie dysponujesz odpowiednim naczyniem, dobrym pomysłem będzie użycie foremki do lodu. Gdy masa zastygnie, pokrój ją na równą liczbę prostokątnych kawałków, a później obtocz w rozpuszczonej czekoladzie.
Domowe ptasie mleczko ze śmietany kremówki
Jedną z najbardziej klasycznych wersji słodkiego dania jest domowe ptasie mleczko ze śmietany kremówki. Produkt ten nada smakołykowi zbitej konsystencji i sprawi, że w smaku będzie delikatny niczym chmurka.
Jeśli chcesz poczęstować swoich gości frykasem w formie ciasta, postaw na wariację z biszkoptami. Wyłóż nimi blaszkę do pieczenia, a następnie rozpuść galaretkę o ulubionym smaku w czterech szklankach wody. W tym czasie ubij śmietanę kremówkę i wlej ją na ostudzoną galaretkę. Delikatnie wymieszaj oba składniki, używając przy tym szpatułki.
Najlepiej, jeśli w piance utworzą się delikatne prześwity, do których powietrze będzie miało swobodny dostęp. Dzięki temu tekstura przekąski stanie się doskonale puszysta. Wylej przygotowaną masę na biszkopty, a górę oblej rozpuszczoną czekoladą - mleczną lub gorzką.
Domowe ptasie mleczko z białek i galaretki
Uwielbiasz delikatne desery? Do takich właśnie należy domowe ptasie mleczko z białek i galaretki. Ciasto składa się z dwóch elementów, czyli biszkoptu i puchatej masy. Aby upiec biszkopt, ubij białka na sztywną pianę, dodając cukier i żółtka. Następnie połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp je do jajek. Delikatnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką i upiecz.
W celu przygotowania masy rozpuść galaretkę w ciepłej wodzie i poczekaj, aż ta zacznie gęstnieć. Ubij białka na sztywną pianę wraz z wybranym słodzikiem - cukrem, ksylitolem lub erytrytolem. Wlewaj powoli do masy gęstniejącą galaretkę i kontynuuj ubijanie. Połącz słodką miksturę z biszkoptem, zalewając wszystko ulubionym smakiem galaretki. Ostatnim etapem przyrządzania ciasta jest wstawienie go na kilka godzin do lodówki.
Domowe ptasie mleczko z galaretki i mleka skondensowanego
Ptasie mleczko to bardzo słodki deser. Aby podkręcić tę słodycz do maksimum, można upichcić je ze skondensowanym mlekiem. Jeśli planujesz podać ten deser swoim pociechom, możesz urozmaicić go kolorystycznie, tworząc pastelowe warstwy. Idealnym zwieńczeniem będzie kolorowa cukrowa posypka. Palce lizać!
Domowe pasie mleczko z galaretki i mleka skondensowanego to dziecinnie prosta wersja, którą zaserwujesz bez potrzeby włączania piekarnika. Deser wyśmienicie sprawdzi się w przypadku zabieganych osób. Receptura opiera się na mleku skondensowanym, galaretkach o różnych kolorach, śmietance kremówce oraz biszkoptach.
Rozpuść wszystkie galaretki w oddzielnych szklankach. Następnie ubij mleko skondensowane i podziel je na tyle części, ile galaretek masz zamiar użyć w swojej przekąsce. Każdą porcję pomieszaj z wybranym kolorem aż do uzyskania gładkiej tekstury.
Wykorzystaj biszkopty do stworzenia podstawy ciasta. Zanim jednak włożysz je do naczynia, namocz każdy z nich w mleku. Na namoczone ciastka wylej wybraną masę, a następnie resztę w dowolnej kolejności. W ten sposób utworzysz pastelową mozaikę kolorów. Gotowe ciasto wstaw do lodówki i pozostaw do schłodzenia.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Domowe ptasie mleczko fit
Ubóstwiasz ptasie mleczko, ale niestety właśnie przeszedłeś na dietę? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować dietetyczną wersję tego deseru. Wystarczy, że zamienisz produkty w podstawowym przepisie na ich zdrowsze alternatywy. Zamiast śmietany kremówki użyj mleka kokosowego, cukier zamień na erytrytol lub miód, a biszkopty zastąp domowymi ciastkami z mąki migdałowej oraz jajek. Zależy ci na budowaniu masy mięśniowej? Wzbogać swoją przekąskę o odżywkę białkową i ciesz się smakiem ulubionej słodkiej potrawy!
Co ciekawe, domowe ptasie mleczko fit można przyrządzić nawet w bardzo uproszczonej formie, na którą składają się tylko cztery elementy. Wśród nich znaleźć można wybraną galaretkę lub żelatynę, gęsty jogurt naturalny, odżywkę białkową oraz gorzką czekoladę o wysokiej zawartości miazgi kakaowej.
Rozpuść galaretkę w ciepłej wodzie i odstaw do stężenia. Następnie zmiksuj jogurt naturalny z odżywką białkową oraz tężejącą galaretką (lub żelatyną). Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wlej do niej gotową masę. Wstaw naczynie do lodówki na około trzy godziny, a następnie rozpuść gorzką czekoladę i polej ptasie mleczko cienką warstwą glazury. Ponownie wstaw keksówkę do lodówki na godzinę. Jeśli zależy ci na uformowaniu niewielkich prostokątów, potnij ptasie mleczko na kawałki, delikatnie ułóż je na desce do krojenia i znów umieść na jakiś czas w lodówce.
Jak zrobić ptasie mleczko? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto ptasie mleczko przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Domowe ptasie mleczko przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ptasie mleczko - delikatne ciasto
Ciasto z ptasim mleczkiem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Domowe ptasie mleczko - jak zrobić?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Bardzo łatwe ptasie mleczko
Bardzo łatwe ptasie mleczko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ptasie mleczko przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Wiśniowy puszek - wystarczą tylko 3 składniki
Szybkie ptasie mleczko przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »