Domowe remedia na przeziębienie

Okres jesienno-zimowy wiąże się często z ochłodzeniem, a co za tym idzie, wzrostem liczby przeziębień. Aby zadbać o odporność i nie dać się pierwszym objawom choroby warto pomyśleć o naturalnych sposobach radzenia sobie z infekcją.

Fot. 123RF/Picsel

Czujesz, że dopadają Cię pierwsze objawy przeziębienia, a może po prostu chcesz zadbać o swoją odporność? Zanim zdecydujesz się na wizytę w aptece, zastanów się, czy nie masz w domu naturalnych środków zwalczających szkodliwe bakterie z organizmu.

Zakup lekarstwa jest dla wielu osób wygodnym rozwiązaniem, nie oznacza to jednak, że jest to jedyna słuszna droga radzenia sobie z pierwszymi symptomami przeziębienia. Istnieje cała masa naturalnych remediów, które wzmocnią Twój organizm i złagodzą objawy tj.: katar, kaszel lub ból gardła. Większość z nich możesz przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Do najbardziej popularnych należą herbaty rozgrzewające z imbirem, mleko z czosnkiem, a także te na bazie alkoholu, jak wódka z pieprzem lub grzane wino. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów naszych urzytkowników na radzenie sobie z infekcją:

 

1. Złote mleko z kurkumą i miodem

Fot. zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pyszny napój, do przygotowania w kilka minut, składający się z mleka, miodu, kurkumy i masła. Doskonale sprawdza się celach profilaktycznych na wzmocnienie odporności lub w czasie choroby, aby szybciej pozbyć się jej objawów. Pomaga w wyleczeniu bólu gardła, ma korzystny wpływ na trawienie oraz pomaga w wyciszeniu się przed snem. Stanowi alternatywę dla tradycyjnego mleka z czosnkiem. Można go podać dzieciom od 3 roku życia. W wersji dla dorosłych zaleca się dodanie do niego ostrych przypraw, tj.: pieprz lub chili, które pozytywnie wpływają na przyswajalność kurkumy w organizmie.

 

2. Syrop z cebuli

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis często wykorzystywany przez nasze babcie w leczeniu kaszlu. Do jego przygotowania wystarczy użyć zaledwie dwóch składników. Cebula wykorzystana w syropie dostarcza do organizmu sporą dawkę witaminy C, pomaga w zabijaniu szkodliwych bakterii i wpływa na udrożnienie dróg oddechowych. Może być stosowany u dzieci powyżej 1 roku życia oraz kobiet w ciąży. Ze względu na jego wykrztuśne działanie zaleca się jego spożywanie maksymalnie do 2-3 godzin przed snem. Przechowywany w lodówce zachowuje swoją ważność do 2 tygodni.

 

3. Rosół z kurczaka z czosnkiem i kurkumą

Fot. Bozka44 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najlepszą zupą na walkę z chorobą jest rosół. Według badań przeprowadzonych przez naukowców University of Nebrasca wynika, że pacjenci, którzy podczas przeziębienia lub grypy jedli rosół, szybciej wracali do pełni sił. Mieli również łagodniejsze objawy kataru i kaszlu. Najlepszym mięsem do przygotowania leczniczej zupy jest kurczak lub indyk. Zawierają one sporą ilość białka, które jest bardzo cenne w czasie walki z infekcją. Co ciekawe - w trakcie gotowania zupy uwalnia się z niej cysteina, która przyśpiesza odkrztuszanie zalegającej wydzieliny w płucach.

Reklama

4. Herbata z tymiankiem, goździkami i imbirem

Fot. Majala na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gorące napary z dodatkiem ziół i przypraw są niezawodne podczas infekcji. Posiadają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Kwiat lipy oraz suszone maliny mają działanie przeciwzapalne. Pomagają w obniżeniu temperatury ciała oraz usunięciu z organizmu szkodliwych toksyn. Tymianek ma działanie wykrztuśne i rozkurczowe. Wspomaga układ oddechowy oraz łagodzi stany zapalne krtani. Imbir pozytywnie wpływa na łagodzenie bólu mięśni, kaszlu i gorączki. Goździki dodane do napoju pomagają w uśmierzeniu bólu gardła. Napar najlepiej spożywać ciepły od razu po przyrządzeniu.

 

5. Nalewka imbirowa

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Imbirówka to sprawdzony środek rozgrzewający, który pomaga w łagodzeniu pierwszych objawów przeziębienia. Ze względu na zawartość alkoholu jest zalecany wyłącznie osobom pełnoletnim. Korzeń imbiru wykorzystany w nalewce zawiera witaminy C, B1 i B2 oraz witaminę E, A i K. Napoje z zawartością tego cennego składnika mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pomaga on w łagodzeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel, a do tego pozytywnie wpływa na trawienie. Należy jednak pamiętać o rozsądnym dawkowaniu!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34534

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 621

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 176

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7