Domowe wędliny - smak i aromat świąt

Nie wyobrażasz sobie świąt bez talerza wypełnionego po brzegi smacznymi domowymi wędlinami? Jak zrobić je bez użycia konserwantów? Jak peklować mięso, aby zachować jego delikatną teksturę? I jak zrobić pieczeń, która zachwyci domowników?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić domową wędlinę?

Jakie przyprawy będą najlepsze do szynki?

Jak upiec szynkę na święta?

Jak zrobić domową wędlinę bez konserwantów?

Jak peklować mięso?

- Jak zrobić mozaikę drobiową?

Jak zrobić pieczeń wieprzową?

- Jakie domowe wędliny robią nasi Użytkownicy?

 

Domowe wędliny na święta to strzał w dziesiątkę dla osób, które uwielbiają przygotowywać potrawy na uroczysty stół od A do Z. Soczyste kiełbasy, pieczony schab, drobiowa szynka, szynka peklowana na święta - pomysłów jest naprawdę bez liku! Jak zabrać się za te przysmaki i co należy wiedzieć, zanim zaczniesz organizowanie świąt?

Jak zrobić domową wędlinę?

Lubisz wiedzieć, co ląduje na twoim talerzu, nawet podczas wigilijnej kolacji? Sklepowe zamienniki i półprodukty to nie twoja bajka? Jak wiadomo, mięsne przetwory po brzegi wypełnione są polepszaczami smaku i konserwantami. Jak zrobić domową wędlinę, aby uniknąć chemii w jedzeniu?

Najprostszym sposobem na upichcenie domowej wędliny jest użycie piekarnika. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ładnego kawałka schabu lub szynki wieprzowej, czosnku, cebuli, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, papryki w proszku, majeranku i oleju rzepakowego.

Aby wyczarować zalewę, w której zamarynujesz mięso, wlej do miski wodę i dodaj do niej wszystkie przyprawy. Szynka w roztworze soli powinna spędzić około doby w lodówce. Pamiętaj, aby nakłuć sztukę w kilku miejscach, żeby przeszła wszystkimi smakami i aromatami.

Po 24 godzinach natrzyj mięso papryką i ziołami i upiecz w niskiej temperaturze. Takie warunki idealnie imitują proces parzenia, co sprawia, że domowa wędlina nabiera soczystości i odpowiedniej tekstury. Najlepiej nastawić sprzęt na 100 stopni i piec szynkę przez dwie i pół godziny w przykrytej brytfance. W kolejnym kroku odkryj mięso i piecz je jeszcze przez 30 minut tak, aby skórka się nieco przesuszyła.

Szynka na święta: jakie przyprawy będą najlepsze?

Po głowie chodzi ci szynka na święta? Jakie przyprawy wykorzystać do zalewy, aby mięso zaskoczyło nawet najbardziej wymagającego krytyka kulinarnego? Odpowiedź jest bardzo prosta - takie, jakie lubisz najbardziej.

Wśród najpopularniejszych ziół, których można użyć do domowych wędlin, wymienia się:

  • majeranek popularny w kompozycjach z tłustymi mięsami, a także baraniną i gęsiną;
  • jałowiec dla osób uwielbiających delikatny dymny posmak wędlin;
  • czosnek świetnie komponujący się ze wszystkimi rodzajami przypraw i ziół;
  • tymianek idealny do białego mięsa, w tym drobiu, kaczki i indyka;
  • paprykę nadającą wspaniałego czerwonobordowego koloru wszelkim mięsnym przetworom.

Jeśli lubisz bardziej orientalne połączenia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować i postawić na mniej oczywiste przyprawy, takie jak estragon, koperek, trybula, oregano, bazylia, a nawet cynamon, goździki i imbir. Daj ponieść się fantazji!

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Jak upiec szynkę na święta: soczystość na talerzu

Uwielbiasz, gdy świąteczne wędliny charakteryzują się niezwykłą kruchością? Jak upiec szynkę na święta, aby ta wprost rozpływała się w ustach? Jak wiadomo, obróbka termiczna w piekarniku może wysuszyć wiele mięs, jednak istnieje kilka niezawodnych sposobów, aby tego uniknąć.

Zauważyłeś, że szynka zaczyna tracić swój kolor i wysychać? Jak najszybciej zmniejsz temperaturę pieczenia lub umieść naczynie na niższym piętrze. Innym sposobem jest użycie folii aluminiowej lub specjalnego rękawa. Aby zapewnić porządną cyrkulację powietrza, warto zrobić w nich parę dziurek.

Domowa wędlina bez konserwantów

Czy smaczna domowa wędlina bez konserwantów jest możliwa do przyrządzenia w zaciszu własnej kuchni? Prostym rozwiązaniem na uniknięcie dodawania niepotrzebnej chemii jest wymierzenie odpowiedniej porcji, która zostanie zjedzona przez twoich gości podczas świąt.

Dodatkowo dobrze przygotowana marynata, w której mięso spędzi odpowiednią ilość czasu w chłodnym miejscu, wyśmienicie konserwuje szynki i schaby, dzięki czemu nie wymagają one żadnego wspomagania substancjami konserwującymi. Wędliny pieczone w domu nie zawierają takich związków, jak polifosforany, trifosforany i sztuczne barwniki - a to one uważane są za największe zło w kupnym mięsie.

Jak peklować mięso?

Szynka peklowana na święta to kulinarny strzał w dziesiątkę, jeżeli zapraszasz do siebie większą liczbę osób. Dowiedz się, jak peklować mięso, aby zaserwowane potrawy odznaczały się miękkością. Proces ten można przeprowadzić na kilka sposobów, w tym na sucho i na mokro.

Technika na sucho polega na wcieraniu mieszanki cukru, saletry, ulubionych przypraw i soli w mięso. Pomocne w tej metodzie będzie również uprażenie soli na patelni i użycie ciepłych kryształków. Z kolei rozwiązanie na mokro wymaga zanurzenia kawałka mięsa w roztworze składającym się z saletry, soli, cukru i wybranych ziół.

Peklowanie ma za zadanie wydłużyć przydatność mięsa do spożycia, a także zapobiegać rozwojowi bakterii. Inną techniką, która może zainteresować bardziej zaawansowanych kucharzy, jest peklowanie nastrzykowe. Dzięki niemu zawiesina zostaje wprowadzona za pomocą strzykawki do głębszych warstw szynki lub schabu.

Jeśli zdecydujesz się na tę technikę konserwacji, pamiętaj, że saletra do peklowania zawiera azotyn potasu lub azotyn sodu. Substancje te reagują z mięsem podczas obróbki termicznej i mogą tworzyć pochodne tych związków, które uważane są za rakotwórcze. Dodatkowo metoda ta sprawia, że produkty mięsne są bardziej ciężkostrawne, aniżeli te przygotowywane bez żadnych konserwantów.

Zobacz: Biała kiełbasa prosto z pieca

Mozaika drobiowa

Mozaika drobiowa to jeden z prostszych przepisów na domową wędlinę. Sekretem jej wyglądu jest odpowiednie pokrojenie filetu z piersi kurczaka, którego następnie zalewa się sowitą porcją żelatyny. Taki zabieg nadaje potrawie charakterystycznego wyglądu.

Aby mozaika drobiowa przypominała zgrabną kiełbaskę, w foremce warto umieścić rękaw do pieczenia, który wykorzystasz do jej uformowania. Związanie go z obu stron sznurkiem zapobiegnie wylewaniu się płynu podczas pieczenia.

Tak przygotowane mięso z wybranymi przyprawami trzeba piec przez około 50 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu wstaw mozaikę do lodówki, najlepiej na co najmniej 12 godzin. Potrawę można również zaserwować, wykorzystując mięso z indyka.

Jak zrobić pieczeń wieprzową?

Uwielbiasz, gdy na świątecznym stole można znaleźć również smaczne przetwory z wieprzowiny? Jak zrobić pieczeń wieprzową, która zachwyci domowników? Wystarczy do tego półtorakilogramowy kawałek szynki wieprzowej, ulubione przyprawy i około 90 minut w piekarniku.

Aby sztuka mięsa zachowała kruchość i delikatność, warto nakłuć ją z każdej strony. Do podstawowej marynaty użyj soli i pieprzu, czosnku, słodkiej papryki i estragonu. Danie to idealnie nada się na talerz z innymi domowymi wędlinami, a także jako samodzielna opcja do podania w drugi dzień świąt w towarzystwie kopytek i jarzynowej sałatki.

Przekonaj się, jak pyszne domowe wędliny robią nasi Użytkownicy:

1. Soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie

Polędwiczka wieprzowa przepis

Jak zrobić domową wędlinę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wędliny domowe- pieczony baleron

Pieczony baleron przepis

Jak zrobić domowy baleron? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pieczeń (mozaika) drobiowa z piersi kurczaka

Mozaika drobiowa przepis

Mozaika drobiowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pieczeń wieprzowa z pomidorową glazurą

Pieczeń wieprzowa przepis

Jak zrobić domową wędlinę?  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Łopatka wieprzowa peklowana pieczona

Łopatka wieprzowa peklowana pieczona

Jak peklować wędlinę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Karkówka miodowo-ketchupowa - domowa wędlina

Domowe wędliny na święta

Domowe wędliny na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis »

Nie rób tego swojej patelni. Będzie się nadawała do wyrzucenia »

Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu? Gotowanie zero waste »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ogórkowa

Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...

Odsłon: 450

15 min
2
15 min
6
30 min
0
Zupy Zupa krewetkowa

Masz ochotę na odrobinę tajskich dań w swoim domu? Zupa krewetkowa to idealna...

Odsłon: 31

60 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0