Fot. 123RF/Picsel
100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje działanie antynowotworowe. Dynia dostarcza naszemu organizmowi także spore ilości witaminy C, E - czyli witaminy młodości oraz witaminy z grupy B.
Poza zdrowym miąższem dynia zawiera jadalne i powszechnie lubiane pestki. Te z kolei obfitują w białko, magnez i żelazo. Zawierają także selen i cynk, i pewnie dlatego przez Indian były traktowane jako skuteczny afrodyzjak dla panów.
Jednak żadne właściwości zdrowotne nie sprawią, że sięgniemy po jakiś owoc, czy warzywo, nie wiedząc co z nim zrobić. Na szczęście ten problem bez trudu rozwiążą nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich propozycji na dynię w wersji słodkiej.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Te ciasta z pewnością przypadną do gustu osobom dbającym o linię. Są pyszne, chociaż nie zawierają cukru ani nabiału, a dodatkowo są bezglutenowe.
2. Sernik dyniowy z masą krówkową
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jeśli jesienne słoty popsuły wam humor, to ciasto bez wątpienia wprowadzi was w lepszy nastrój. Jest wilgotne, kremowe, delikatne i co najważniejsze - bardzo smaczne.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Przygotowanie tego prostego ciasta zajmuje dosłownie kilka chwil, a cała praca ogranicza się wyłącznie do połączenia ze sobą wszystkich składników. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Fot. Smakowisko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Oto kolejny łatwy wypiek, który uda się przygotować niemal każdemu. Efekt z pewnością przekroczy wasze oczekiwania.
Fot. Beesweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jeśli lubicie tradycyjne pączki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dodatek dyni gwarantuje ciekawy smak, a pieczenie sprawia, że są one zdecydowanie zdrowsze od tych w wersji smażonej.
6. Ciasto dyniowe bez pieczenia
Fot. Bibimini na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Uwielbiamy ciasta bez pieczenia. Zwykle nie trzeba się przy nich wiele napracować, a prawdopodobieństwo, że się nie udadzą jest bardzo niskie.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Pamiętajcie, że te drożdżówki najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Dobrym pomysłem będzie również zabranie ich jako przekąskę w czasie jesiennego spaceru.
Fot. KuchniaPoli na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Tak przygotowany dżem możecie bardzo długo przechowywać w spiżarni. Wykorzystacie go, jako smarowidło do kanapek, krem do przełożenia ciast lub dodatek do naleśników. Możliwości są niemal nieograniczone.