Fot. 123RF/Picsel
Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej.
Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł zaspokoić zapotrzebowania wigilijne w czasach, kiedy o towar nie było łatwo. Tradycja serwowania tej ryby przechodziła z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj karp jest wigilijną pozycją obowiązkową.
Czy w ogóle warto go jeść?
Karpia jemy przeważnie raz w roku - w okresie bożonarodzeniowym. To zdecydowanie za rzadko, bo ta ryba ma mnóstwo korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Mięso karpia jest średnio tłuste i ma tylko 110 kcal w 100 g. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, B, D i minerałów - żelaza, wapnia cynku i potasu. Jest również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, które poprawiają pracę mózgu, pamięć oraz zmniejszają prawdopodobieństwo zawału serca i udaru mózgu. Pamiętaj, że wartości karpia zależą od rodzaju paszy, jaką był karmiony. Kupuj rybę ze sprawdzonych i pewnych źródeł!
Na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Jeśli karp smakuje lub pachnie dziwnie, może okazać się, iż kupiłeś rybę niezbyt dobrej jakości. Mało tego, istnieje szansa, że na twoim talerzu wcale nie znajduje się karp! Badania przeprowadzone w ostatnim czasie przez Inspekcję Handlową wykazały, iż nieprawidłowości w sprzedaży ryb zdarzają się w 72% kontrolowanych sklepów. Najczęściej zdarza się, iż rzeczywista zawartość glazury jest znacznie wyższa niż ta deklarowana. Ponadto, kontrola wykazała, że sprzedawcom zdarza się zastępować ryby ich tańszymi „odpowiednikami".
Jeśli kupujecie żywego karpia, koniecznie zwróćcie uwagę na to, w jaki warunkach jest on przechowywany. Woda, w której pływają ryby, powinna być czysta, przejrzysta i dobrze napowietrzona. W zbiorniku nie powinno być zbyt tłoczno, a ryby powinny mieć możliwość swobodnego pływania. Jeżeli ryby stresują się lub są nieodpowiednio przechowywane, w ich organizmie zaczyna wytwarzać się kwas mlekowy, co finalnie sprawia, iż ich mięso staje się gorzkie.
Kupuj tylko te ryby, które mają czerwone skrzela, sprężyste mięso oraz szkliste oczy. Tylko wtedy mamy pewność, że karp, którego planujesz podać rodzinie w Wigilię, jest świeży.
Warto również pamiętać, że w przypadku karpi nie sprawdza się zasada „im większy tym lepszy". Powinniśmy kupować ryby, które ważą 1,5 do 2,5 kg. Zbyt duże będą bardzo tłuste i niesmaczne, z kolei mniejsze będzie bardzo trudno oczyścić i wyfiletować.
Jak pozbyć się mulistego smaku karpia?
Chociaż karp to tradycyjna ryba na stole wigilijnym, wiele osób unika tej potrawy, ze względu na jej charakterystyczny, mulisty smak. Aby się go pozbyć, warto zastosować kilka sprawdzonych sztuczek. Jedną z nich jest obłożenie ryby startą marchewką i selerem. Znacznie bardziej popularną metodą jest obłożenie karpia pokrojoną w półplasterki cebulą. Jeśli ryba przeleży w ten sposób kilkanaście godzin, jej nieprzyjemny posmak będzie jedynie wspomnieniem. Podobnie skutkuje również namoczenie karpia przez kilka godzin w mleku lub w mieszance wody, octu i soku z cytryny
Sprawdzone przepisy z karpiem w roli głównej
Aby karp wyszedł naprawdę smaczny, warto zaopatrzyć się w kilka sprawdzonych przepisów. W tym wypadku, jak zwykle, z pomocą przychodzą nasi użytkownicy, którzy chętnie dzielą się sprawdzonymi recepturami. Oto niektóre z nich.
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Marysia11082 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Karp zapiekany z pieczarkami
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.