Fot. 123RF/Picsel
Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków.
Najlepszym przykładem takich potraw są oczywiście kluski, które kuchnia polska interpretuje na wiele sposobów. Serwujemy je nadziewane, podsmażane, polewane sosami lub podawane w zupach. Wiele z przepisów zaczerpnęliśmy również z kuchni naszych sąsiadów, czego najlepszym przykładem są chociażby niemieckie szpecle, słowackie haluszki, czy też litewskie kartacze.
Chociaż przygotowanie klusek wydaje się być pozornie bardzo łatwym zadaniem, ich przygotowanie, tak aby nie rozpadały się ani nie były zbyt twarde, wymaga nieco wprawy. Doświadczone gospodynie nie stosują żadnych miar i przepisów, zdając się wyłącznie na swoją intuicję i wprawne oko. Jeśli jednak nie należycie do tej grupy i czujecie, że przyda wam się kilka podpowiedzi, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Sukces kulinarny gwarantowany.
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
