Fot. 123RF/Picsel
Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznej przekąski. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a wymyślenie przynajmniej kilku wariantów smakowych nie powinno stanowić większego problemu nawet dla kuchennego nowicjusza.
Na wielkanocnym stole prym wiedzie chrzan, który stanowi jeden z najpopularniejszych farszy do jaj. Do masy można dodać także szczypiorek lub drobno posiekaną natkę pietruszki.
Warto jednak spróbować nieco bardziej odważnych połączeń. Do przygotowania farszu możemy wykorzystać również ryby. Z jajkami świetnie będzie komponował się łosoś, tuńczyk, a także drobno pokrojony matias. Jaja w towarzystwie łososia koniecznie dopraw świeżym koperkiem (rybę możemy zmiksować z żółtkiem lub owinąć białka świeżymi, cienko pokrojonymi plastrami). Do tuńczyka dodaj cebulę lub suszone pomidory. Warto uzupełnić taką mieszankę szczyptą słodkiej papryki. Matiasy najlepiej będą współgrały w zestawie z sosem, przyrządzonym na bazie zmiksowanego żółtka i musztardy. Całość wystarczy doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Z czego jeszcze można przygotować farsz? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy, którzy każdego roku zaskakują nas kolejnymi przepisami na wielkanocne jajka. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Chrzan i jajka to doskonały duet, który sprawdzi się nie tylko w czasie świąt wielkanocnych. Wasi goście z pewnością oszaleją na ich punkcie.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Tak przygotowane jajka będą nie tylko smaczną przekąską, ale również fantastyczną ozdobą świątecznego stołu. Zdziwicie się, jak łatwo je przygotować.
3. Jajka faszerowane pieczarkami
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
O tej porze roku pieczarki są jednymi z najłatwiej dostępnych grzybów. Możecie wykorzystać zarówno te świeże, jak i marynowane. Jeśli w waszej spiżarni znajdziecie inne rodzaje grzybów, koniecznie spróbujcie przygotować podobny farsz z ich wykorzystaniem.
Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Tak przygotowane jajka to fantastyczny sposób na wykorzystanie niedocenianej w naszym kraju makreli. Ten smak z pewnością przypadnie wam do gustu.
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Śledzie zwykle goszczą na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia, warto jednak przemycić je do jadłospisu także przy okazji Wielkanocy. Połączenie tej ryby z jajkami daje niesamowite efekty.
6. Jajka faszerowane mazzarellą
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Ser i jajka to nudne połączenie? Nic z tych rzeczy! Wszystko zależy od rodzaju sera, jaki wybierzecie. Delikatna mozzarella, wyrazista gorgonzzola lub aromatyczny parmezan pozwolą wam stworzyć fantastyczną przekąskę.
7. Jajka faszerowane na indyjską nutę
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jajka podane w towarzystwie aromatycznych przypraw z pewnością zrobią furorę wśród waszych bliskich. Koniecznie przygotujcie ich więcej, ponieważ znikają w mgnieniu oka, a goście na pewno poproszą o dokładkę.
8. Jajka faszerowane buraczkami
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Buraki są cennym źródłem substancji odżywczych, które sprawi, że wasze danie będzie rewelacyjnie smakować oraz pięknie wyglądać. Po prostu nie da się im oprzeć.
Fot. Futka na Smaker.pl /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Awokado, podobnie jak buraki, nadaje farszom przepiękny kolor. Intensywna zieleń z przywodzi na myśl nadchodzącą wiosnę i sprawia, że nasza przekąska prezentuje się wyjątkowo apetycznie.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Nic nie smakuje tak dobrze jak wielkanocna szynka. Zwłaszcza, gdy uwędzi się ją domowym sposobem. Będzie stanowić doskonały dodatek do kanapek oraz faszerowanych jaj.