Gęsina na stół!

Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka.

Fot. 123RF/Picsel

Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego robiono pyszny smalec. Po dodaniu do niego olejku rycynowego otrzymywano maść na bolące stawy i kręgosłup. Kurację taką miksturą stosowano przez około miesiąc, wcierając jej niewielką ilość w bolące miejsca.

Smalec bardzo chętnie wykorzystywano również w celach rozgrzewających - nacierano nim piersi podczas przeziębień i zapalenia płuc. Medycyna ludowa zna także przepis na miksturę przygotowywaną z połowy łyżeczki ciepłego smalcu, miodu i szklanki mleka. Taki specyfik pito podczas zapaleń górnych dróg oddechowych.

Zdrowy jak... gęś!

Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na choroby naczyniowo-sercowe.

Ten rodzaj mięsa, dzięki wysokiej zawartości wspomnianych kwasów tłuszczowych, wpływa bardzo pozytywnie na pracę naszego mózgu. Gęsina zawiera w sobie także witaminy A, E, niacynę, a także wiele składników mineralnych, takich jak cynk, potas, fosfor, żelazo i magnez. Tak duża zawartość witamin i mikroelementów wpływa dobroczynnie na organizm, a także poprawia nasze samopoczucie.

Niestety, jedną z nielicznych wad gęsiny jest jej kaloryczność. W porównaniu do mięsa kurczaka czy indyka, ilość kalorii w gęsi, może być nawet dwukrotnie większa. Jeśli jednak będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach, włączenie gęsiny do jadłospisu nie powinno nam w żaden sposób zaszkodzić.

Reklama

Zaskakujące działanie gęsiego smalcu

Dlaczego warto zwrócić uwagę na gęsi smalec? Choćby dlatego, że cechuje się on wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim jednonienasycony kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu (LDL) a zarazem nie zmniejsza poziomu dobrego (HDL). Gęsi smalec nadaje się do spożywania na zimno, a ze względu na jego odporność na wysokie temperatury - jest idealny do smażenia, ale także pieczenia (zwłaszcza kruchych ciast) i gotowania. Na tym zastosowanie smalcu się nie kończy: to naturalny środek konserwujący, dlatego można w nim także przechowywać mięso. Co więcej, produkt jest stosowany jako środek przeciwreumatyczny, jest pomocny m.in. w chorobach układu oddechowego oraz bólach stawów, czy kręgosłupa.

Jak powinniśmy przygotowywać gęsinę?

Gęsinę możemy przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest gęś z jabłkami, przygotowywana w domach polskich szlachciców bardzo często i nie uznawana wówczas za rarytas. Dziś, większość hodowanych u nas gęsi jest importowana na zachód, stąd wysokie ceny tego rodzaju drobiu, a co za tym idzie niewielkie nim zainteresowanie.

Oprócz najbardziej popularnej gęsi nadziewanej jabłkami lub pomarańczami, warto spróbować również pasztetu z gęsi z dodatkiem ziół i warzyw, rosołu na gęsinie, czy też piersi z gęsi z dodatkiem żurawiny lub śliwek. W ostatnim czasie bardzo popularnym dodatkiem do gęsich potraw stał się również oscypek. Mięso z gęsi można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pulpecików albo rosołu, który dzięki niej zyskuje wyjątkowy smak.

Jeśli brakuje wam pomysłów, jak wykorzystać ten rodzaj mięsa, koniecznie skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Gęś pieczona z jabłkami

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Gęsina w warzywnym sosie

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Smalec z gęsi

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Pierogi z gęsimi wątróbkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Potrawka z gęsich żołądków

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Krupnik gotowany na gęsinie

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Gęsie piersi z antonówkami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Gęś w sosie śliwkowo-selerowym

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Pasztet z gęsi

Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


11. Wędzona gęsina

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 36387

60 min
45
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 455

30 min
9

Polecane artykuły

1
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4