Z tego artykułu dowiesz się:
Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nie przepadałaby za grillowaniem. Jest to idealna okazja nie tylko do spotkań z bliskimi i wypoczynku na świeżym powietrzu, ale również odkrywania nowych smaków. W tym roku masz ochotę odejść od klasyki i postawić na niebanalne rozwiązania? Zaskocz swoich gości i zaserwuj im grillowane owoce w różnych odsłonach. Jakie owoce można grillować? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej!
Jakie owoce można grillować?
Jeśli chodzi o grillowane owoce, przepisy z ich zastosowaniem są naprawdę liczne. Możesz przyrządzić w ten sposób niemal każdy ich rodzaj, począwszy od owoców egzotycznych po sezonowe. Na ruszcie może wylądować m.in. arbuz, ananas, banan, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, morele, a nawet figi i truskawki. W tym wydaniu sprawdzą się nie tylko jako deser, ale również dodatek do wytrawnych dań, w tym ryb, mięs, serów i sałatek. W jaki sposób je grillować, żeby wyszły idealne? Poznaj najciekawsze receptury!
Zobacz: Grillowany ananas „pinacolada” z czekoladą
Grillowane owoce – przepisy
Banany
Banany to owoce, które można przyrządzić na kilka różnych sposobów. Jedną z opcji jest zrobienie w nich nacięcia i nafaszerowanie ich miodem oraz gorzką czekoladą. Równie dobrze możesz obrać je ze skóry, zawinąć w folię, posypać posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady i/lub cynamonem. Banany najlepiej grillować do momentu, aż nabiorą miękkości i zaczną przyjemnie pachnieć.
Ananas
Wśród pomysłów na grillowane owoce nie może zabraknąć oczywiście ananasa. Pamiętaj, że nie musisz obierać go ze skóry, a jedynie pokroić w plastry. Każdy z nich obtocz w miodowo-cukrowej panierce, którą wyczarujesz z cukru brązowego i miodu gryczanego. Ułóż plasterki owocu na ruszcie, najlepiej jak najbliżej żaru, żeby cukier się skarmelizował. Ananas w tej wersji najlepiej smakuje zaraz po obróbce termicznej.
Gruszki
Gruszki to owoce, które świetnie komponują się ze słodkimi i słonymi dodatkami. Możesz podać je np. w towarzystwie serów i ulubionych orzechów – doskonałym wyborem będzie dobrej jakości camembert oraz orzechy włoskie. Realizację przepisu rozpocznij od umieszczenia na ruszcie sera oraz pokrojonych w ósemki gruszek. Po zgrillowaniu przełóż gruszki na talerz i posyp orzechami – nie musisz ich wcześniej kroić lub siekać. Całość polej syropem z agawy. Na koniec połóż na gruszkach ser i delikatnie go natnij – dzięki temu jego płynny środek rozleje się po owocach.
Brzoskwinie
Jakie owoce można grillować podczas wiosennej uczty z bliskimi? Odpowiedź brzmi: brzoskwinie! Najlepiej sprawdzą się tutaj te dojrzałe, ale dość twarde, które nie rozpadną się podczas grillowania. Jeśli lubisz niebanalne połączenia smaków, koniecznie przyrządź je z serkiem mascarpone, syropem klonowym i tymiankiem. Poza wymienionymi składnikami przyda ci się sok z cytryny, płatki soli, pasta waniliowa, oliwa z oliwek oraz płatki migdałowe.
Zanim zabierzesz się za przygotowywanie brzoskwiń, wymieszaj serek mascarpone z pastą waniliową i wstaw na jakiś czas do lodówki. Przekrój owoce na pół, usuń z nich pestkę i posmaruj oliwą z oliwek. Umieść je na ruszcie i obracaj w trakcie grillowania. Przełóż owoce na talerz, nadziej serkiem, polej syropem klonowym i skrop odrobiną soku z cytryny. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak, oprósz je płatkami soli i udekoruj listkami tymianku.
Jabłka
Preferujesz grillowane owoce w klasycznej odsłonie? Zatem postaw na jabłka! Wbrew pozorom są one niezwykle uniwersalne i świetnie łączą się z rozmaitymi dodatkami. Z czym warto podać je w tym roku? Na przykład z miodem, jagodami oraz płatkami migdałów. Staraj się wybierać jak największe okazy, aby ułatwić sobie ich faszerowanie.
Opłucz jabłka pod bieżącą wodą, osusz i odetnij ich górną część. Wydrąż delikatnie środek łyżeczką, a do powstałych „miseczek” włóż jagody, płatki migdałowe oraz miód. Przykryj je wcześniej odciętymi częściami i owiń folią aluminiową. Rozłóż owoce na ruszcie i grilluj cały czas w tej samej pozycji – gdy je obrócisz, wycieknie z nich sok. Jabłka w tym wydaniu najlepiej smakują na gorąco.
Śliwki
Nie wyobrażasz sobie grillowania bez mięsa? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić nim grillowane owoce! Śliwki, na przykład, zachwycają swoim smakiem w połączeniu z boczkiem. Jak zrealizować przepis na ten wyjątkowy przysmak krok po kroku? Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne!
Poza suszonymi śliwkami i gotowanym boczkiem do przyrządzenia tej przekąski potrzebujesz soli, orzechów włoskich, rukoli oraz wykałaczek. Przekrój plastry boczku na pół i oprósz je solą. Nadziej każdy owoc kawałkiem orzecha, owiń wędliną i przebij wykałaczką – wcześniej namocz ją w wodzie, żeby się nie przypalała.
Ułóż śliwki na ruszcie i co jakiś czas przewracaj je podczas grillowania. Po obróbce termicznej przełóż je na półmisek wyłożony rukolą. Jeśli zależy ci na bardziej intensywnym smaku, posyp potrawę zmieloną papryką.
Arbuz
Arbuz wśród pomysłów na grillowane owoce? Przepisy z jego zastosowaniem są naprawdę liczne! Okazuje się, że można serwować go w wielu różnych wariantach – i to nie tylko tych na słodko! Jeśli chcesz spróbować arbuza na słono, zaopatrz się w pieprz ziołowy, chili w proszku, sól, oliwę z oliwek oraz przyprawę curry. Jedyne, co musisz zrobić, to pokroić owoc w plastry, nasmarować oliwą, doprawić i rozłożyć na ruszcie. Masz ochotę na bardziej treściwą przekąskę? Zatem podaj go z serem feta i oliwkami!
Wytrawny arbuz to nie twoja bajka? W takim razie przed grillowaniem umieść jego plastry w marynacie z miodu i soku z pomarańczy. Przed podaniem możesz posypać je ulubionymi orzechami i udekorować listkami mięty.
Truskawki
Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nie przepadałaby za truskawkami, zwłaszcza w pełni sezonu, kiedy są świeże i soczyste. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że dobrze smakują nawet na gorąco, w towarzystwie serów i innych dodatków.
Grillowane owoce, takie jak truskawki, najlepiej podawać w formie szaszłyków. Czego potrzebujesz do ich przygotowania? Na swojej zakupowej liście umieść świeżą bazylię, ser pleśniowy, ocet balsamiczny oraz drewniane patyczki.
Pokrój ser na mniejsze kawałki, a truskawki podziel na pół. Nadziewaj je kolejno na patyczki, umieszczając pomiędzy każdą porcją listek bazylii. Ułóż szaszłyki na ruszcie i grilluj je do momentu, aż zmiękną. Na koniec wyłóż je na talerz i polej octem balsamicznym. Smacznego!
1. Sałatka z melonem, grillowaną gruszką i camembertem
Zobacz przepisGrillowana gruszka - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Grillowane gruszki z serem blue, żurawiną i orzechami
Zobacz przepisJak grillować gruszkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Grillowane jabłka z kaszanką
Zobacz przepisGrillowane jabłka z kaszanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Grillowany arbuz z serem feta, miodem i sosem sojowym
Zobacz przepisGrillowany arbuz - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Grillowane banany z czekoladą
Zobacz przepisGrillowane banany z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Grillowany ananas
Zobacz przepisJak grillować ananasa? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z grillowanym ananasem i kurczakiem
Zobacz przepisGrillowany ananas - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka z grillowaną brzoskwinią
Zobacz przepisJak grillować brzoskwinię? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Grillowane owoce
Zobacz przepisGrillowane owoce - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Smakołyki na Dzień Dziecka: pięć inspiracji na wspólne świętowanie »
Kotlety z kalafiora. Oczarują całą rodzinę »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »