Spis treści:
- Rydz – co to za grzyb?
- W jakich lasach zbierać rydze?
- Jak czyścić rydze? Sprawdzone patenty
- Najlepsze przetwory z rydzów na zimę
Rydz – co to za grzyb?
Rydz, a właściwie mleczaj rydz, to gatunek grzyba jadalnego, który należy do rodziny gołąbkowatych. Występuje pospolicie w całej Polsce. Charakteryzuje się kapeluszem w odcieniu pomarańczowym o wklęsłym pokroju (u dojrzewających okazów). Trzon zazwyczaj ma taką samą barwę jak kapelusz, czasami zdarza się, że jest jaśniejszy.
Rydze są chętnie zbierane przez grzybiarzy z uwagi na ich wyjątkowy smak. Można z nich przygotować wiele smacznych przetworów na zimę. Warto pamiętać, że rydz jest podobny do trującego grzyba o nazwie mleczaj wełnianka. Trujący okaz charakteryzuje się białym miąższem oraz większą ilością włosków na powierzchni. Mleczko wydobywające się po uszkodzeniu mleczaja wełnianki jest białe i nie zmienia swojej barwy. Zazwyczaj ten trujący grzyb rośnie w okolicach brzóz.

W jakich lasach zbierać rydze?
Wielu grzybiarzy z pewnością zastanawia się, w których konkretnie miejscach można szukać rydzów. Okazuje się, że grzyby te najczęściej występują w lasach iglastych. Można znaleźć je na glebach piaszczystych. Co istotne, warto sprawdzać okolice sosen, ponieważ rydze żyją z tymi drzewami w mikoryzie.
Lepiej unikać okazów rosnących pod modrzewiami, ponieważ mogą okazać się niejadalnymi mleczajami modrzewiowymi. Ich zjedzenie skutkuje dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Jak czyścić rydze – sprawdzone patenty
Rydze są smacznymi grzybami i warto je zbierać, jednak wiele osób zastanawia się później, w jaki sposób ja oczyścić. Strzelający w zębach piasek znacząco psuje wrażenia z konsumpcji. Jak dokładnie oczyścić rydze i pozbyć się resztek ziemi i ściółki leśnej? Okazuje się, że istnieje kilka sprawdzonych patentów, które mogą w tym pomóc.
Pierwszym ze sposobów na oczyszczenie grzybów (nie tylko rydzów) z ziemi, jest umieszczenie ich w durszlaku, opłukanie ich, a następnie... obtoczenie w mące. Gdy każdy grzyb zostanie pokryty mąką, to wówczas trzeba ponownie je opłukać, poświęcając temu nieco dłuższą chwilę. Mąka sprawi, że oczyszczenie grzybów będzie o wiele prostsze i skuteczniejsze.
Drugim z popularnych sposobów jest krótkie zagotowanie grzybów w mocno osolonej wodzie. Wtedy pozbycie się pozostałości ściółki czy piasku również powinno przebiec szybciej. Niekiedy czynność trzeba powtórzyć dwukrotnie, gdy grzyby są mocno zabrudzone.
Warto pamiętać, że grzybów przeznaczonych na suszenie nie powinno się płukać w wodzie. W ich przypadku konieczne może okazać się skorzystanie ze szczotki i nożyka.
Najlepsze przetwory z rydzów na zimę
Jakie przetwory z rydzów warto przygotować na zimę? Można zrobić między innymi kiszone rydze. Okażą się genialnym dodatkiem do obiadu lub świetnym składnikiem farszu. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników, zatem dobrze jest wypróbować ten przepis.
Kolejnym ciekawym przepisem na rydze do słoików jest przepis na rydze w sosie własnym. Przepis jest naprawdę prosty i wymaga niewielu składników, a efekt przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi grzybów.
Rydze we własnym sosie

Rydze we własnym sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Doskonałym przepisem jest również ten na rydze w zalewie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do posiłku. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – warto go wypróbować, by zimą móc cieszyć się wyjątkowym smakiem rydzów!
Rydze w zalewie na zimę

Rydze w zalewie na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Warto wypróbować także przepis na rydze duszone na maśle do słoików. Ich wcześniejsza obróbka termiczna z wykorzystaniem masła klarowanego nada grzybom rewelacyjnego aromatu. Przygotowanie ich do słoików na zimę to świetny pomysł.
Rydze duszone na maśle w słoikach

Rydze duszone na maśle w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda, Grzyby i ich oznaczanie, Warszawa: PWRiL, 1985, Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Najlepsze zboże dla cukrzyków i sercowców. Odmłodzi organizm i pomoże też schudnąć »
Jesienny kwiat. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »
Triumf zapomnianej herbaty zza wschodniej granicy. Jak przygotować Iwan czaj? »