Fot. 123RF/Picsel
Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu wódka? Wybór należy do Ciebie. Gotuj to, co lubisz z tym, co Ci smakuje.
Wino + mięso = niebo w gębie!
Jednak, gdy decydujesz się na gotowanie z dodatkiem wina musisz zapamiętać pewien wierszyk:
„Ryby, drób i cielęcina
lubią tylko białe wina.
Zaś pod sarny, woły, wieprze
jest czerwone wino lepsze."
Delikatne mięsa wymagają tylko podkreślenia swojej subtelności. Dlatego białe wino nada aromat potrawie i sprawi, że mięso stanie się bardziej kruche i smaczne. Alkohol sprawia, że ryby i drób rozpływają się w ustach. Natomiast czerwone wina, z racji swojego mocnego smaku są z natury cięższe w trawieniu. Sprawiają, że stajemy się bardziej senni, potrzebujemy odpoczynku. Dlatego sprawdzą się one w przygotowaniu okazałego obiadu oraz podane wraz z nim. Po takim posiłku możemy zrobić sobie w ciągu dnia przerwę na drzemkę, która sprawi, że zregenerujemy siły do dalszej pracy. Co do smaku to trzeba zapamiętać, by słodkie wina zarezerwować dla deserów. Nieważny jest wówczas kolor, a to by nie łączyć słonego smaku ze słodkim.
Im mniej alkoholu, tym więcej smaku
Podczas gotowania z alkoholem, trzeba pamiętać o tym, by nie lać trunku do dania tuż przed podaniem. Wino musi mieć czas by „procenty" odparowały, w przeciwnym razie jedynym smakiem jaki poczujesz będzie natarczywa ostrość. Dlatego, przy robieniu sosu, postaraj się zapewnić mu dodatkowe minuty na zredukowanie się. Taki zabieg sprawi, że sos stanie się gęstszy i będzie bardziej nasycony aromatem wina.
Pijane desery
Jak widać, do przyrządzania wytrawnych posiłków najlepiej nadaje się wino. Natomiast do deserów odpowiednim dodatkiem będą likiery, rum lub wódka. Po dolaniu tego alkoholu do kremu, staje się on gładki, przełamuje mdły smak a czasami dodaje ostrości. Ciasta stają się bardziej puszyste, nie tworzą zbitej masy a sprawiają wrażenie lekkich chmurek. Smakowe likiery dodadzą aromatu i zmienią nieco wydźwięk deseru, dlatego sprawdzą się przy lodach lub sernikach. Rum zaś dobrze się sprawdzi, gdy wrzucisz do niego rodzynki. Spęczniałe owoce, po dodaniu do ciasta, zwilżą go.
Fot. atka24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Danie idealne na kolację dla całej rodziny, a do tego szybkie i pyszne. Nie może Ci się nie udać! Sprawdź!
Fot. Nowalijka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Klasyczny schab w niecodziennym wydaniu. Śliwki dodają mu ciekawego smaku a wino wzbogaca ten aromat. Dobre na obiad lub jako przekąska na stół.
3. Risotto z kurczakiem marynowanym w wódce
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kolorowe risotto z warzywami i kurczakiem zachwyci Cię swoją nietypową zalewą, której składniki to: wódka, imbir i maga. Tylko trzeba uważać, by nie przesadzić z porcjami dla dzieci!
4. Szwedzkie pulpeciki pieczone
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Ulepsz swój przepis na pulpety wzbogacając je o smak jabłka. Dodaj odrobinę wódki, a przekonasz się, że zwykłe danie może stać się prawdziwą poezją smaku.
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Przepyszna i aromatyczna propozycja na obiad czy wykwintną kolację. Podana w odpowiedni sposób zachwyci podniebienie swoim delikatnym smakiem i aromatem wina.
7. Kiełbasa duszona w białym winie
Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Połączenie pospolitej kiełbasy z winem niekoniecznie musi wyglądać tandetnie. Ten przepis pokazuje, że może być inaczej. Wypróbuj go a zapewne stanie się jednym z Twoich ulubionych.,
Fot. MP3-ka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Ciasto to jest pracochłonne jednak warte tej pracy. Dodając adwokat wzbogacasz jego smak i próbujesz czegoś nowego. Twoi goście zapewne docenią starania i będą chcieli poznać ten niesamowity przepis.
9. Holenderskie Poffertjes z rumem
Fot. BM87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Poffertjes, czyli malutkie, puszyste i smaczne naleśniczki drożdżowe. W oryginalnym przepisie podaje się je oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem masła. Autorka przepisu, dla swoich potrzeb odrobinę go zmodyfikowała dodając do ciasta odrobinę rumu i żurawiny.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Potrawa wigilijna z regionów wschodnich. Zazwyczaj robiona jest z pszenicy oraz ziaren maku. W niektórych przepisach uwzględnia się mleko lub śmietankę do polania.