Dania jednogarnkowe

Dynia to niewątpliwie kulinarna królowa jesieni. Można wyczarować z niej pyszne ciasta, doskonale nadaje się na zupę krem, warto również zrobić z niej przetwory na zimę. Zanim jednak przystąpisz do gotowania, musisz obrać ją ze skórki, która potrafi być bardzo twarda. Sprawdź, jak obierać dynię.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

To warzywo jest symbolem Halloween. Chociaż u nas święto duchów i upiorów nie jest tak popularne, gdy zbliża się jesień, dynia zaczyna królować niemal, w każdej kuchni. Nic dziwnego, jest pyszna, niskokaloryczna, świetnie łączy się także z korzennymi przyprawami. Czy wiesz jednak, jak obierać dynię?

Sprawdź także: Jego zapach podobał się bogom. To warzywo obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi

Jak obierać dynię?

Obieranie dyni może nastręczać wielu problemów, w szczególności, gdy używamy gatunków, które mają grubą skórkę. Dynia piżmowa lub dynia hokaido to gatunki dyń, które można jeść nawet w całości, są raczej niewielkich rozmiarów, często można znaleźć na sklepowych półkach. Jeśli jednak chcesz je obrać, wystarczy, że zaopatrzysz się w zwykłą obieraczkę do warzyw lub nóż. Może to być jednak proces dosyć czasochłonny, niezbyt wygodny, co więcej, mogą w nim ucierpieć palce niedoświadczonych kucharzy.

Jeśli w twoim ogrodzie urosła sporej wielkości dynia o grubej skórce, możesz obrać ją na dwa sposoby. Pierwszym jest podzielenie jej na mniejsze części, a następnie odcięcie twardej skórki. Drugim, do którego nie będziesz musiał użyć tyle siły, jest pokrojenie jej w kawałki, a następnie upieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu skórka powinna łatwo odejść.

Oczywiście warto mieć na uwadze to, do czego będziesz wykorzystywać dynię. Jeśli zależy ci na całych kawałkach, tak by ładnie prezentowała się w sałatce, lepszą metodą będzie obranie dyni. Jeżeli natomiast masz zamiar zrobić pulpę, zupę lub ciasto, upieczenie dyni będzie szybszą i prostszą metodą.

Rewelacyjny trik na obieranie dyni

Dużym zainteresowaniem internautów cieszył się również sposób na obranie dyni, zaprezentowany przez jedną z użytkowniczek aplikacji Tik-Tok. Pokazuje ona, jak obrać dynię, piekąc ją w całości. Wystarczy, że na blasze umieścisz papier do pieczenia, ułożysz na nim dynię, a następnie będziesz piekł ją przez około 45 minut w 180 stopniach. W ten sposób skórka w mig odejdzie od miąższu. Pamiętaj, żeby obierać przestudzoną dynię, tak by się nie poparzyć. Prawda, że proste?

Co zrobić z dyni?

Zastanawiasz się, co zrobić z dyni? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Ciasto dyniowe

 Ciasto dyniowe Zobacz przepis

Ciasto dyniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dynia na zimę

 Dynia na zimę Zobacz przepis

Dynia na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Puree z dyni

 Puree z dyni Zobacz przepis

Puree z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kremowe risotto z dynią i kurczakiem

 Kremowe risotto z dynią i kurczakiem Zobacz przepis

Kremowe risotto z dynią i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Skrzydełka z kalafiora z frytkami z dyni (wegańskie)

 Skrzydełka z kalafiora z frytkami z dyni (wegańskie) Zobacz przepis

Skrzydełka z kalafiora z frytkami z dyni (wegańskie) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Krem z dyni

 Krem z dyni Zobacz przepis

Krem z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dynia marynowana

 Dynia marynowana Zobacz przepis

Dynia marynowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Mus z dyni

 Mus z dyni Zobacz przepis

Mus z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pieczona dynia

 Pieczona dynia Zobacz przepis

Pieczona dynia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Placki z dyni

 Placki z dyni Zobacz przepis

Placki z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 38

>60 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 46

>60 min
1
30 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 67

15 min
1
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 1057

15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2601

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

17
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0