Jak odgrzewać kotlety schabowe, żeby nie były twarde? Zastosuj ten prosty trik

Kotlety schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. Często przygotowujemy je w większej ilości, tak by następnego dnia błyskawicznie wyczarować obiad. Warto jednak zwrócić uwagę, w jaki sposób je podgrzewamy. Aby mięso było miękkie i soczyste, a panierka chrupiąca, wystarczy zastosować jeden prosty trik. Sprawdź, jak odgrzewać kotlety schabowe, żeby nie były twarde.

Jak dogrzewać kotlety schabowe? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

W wielu domach trudno wyobrazić sobie rodzinny obiad bez kotletów schabowych. Oczywiście muszą być miękkie w środku oraz mieć chrupiącą panierkę. Teraz wystarczy dorzucić ugotowane ziemniaki oraz dodać ulubioną surówkę, mizerię, kapustę lub tę z buraczków. Jeśli usmażysz więcej kotletów oczywiście możesz zjeść je na zimno. Jednak w wersji obiadowej dużo lepiej będą smakować, jeżeli je podgrzejemy. Z poniższego artykułu dowiesz się, jak odgrzewać kotlety schabowe, żeby nie były twarde.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? 

Każda doświadczona gospodyni z zamkniętymi oczami potrafi przedstawić przepis na idealne kotlety schabowe. Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z kuchnią polską, warto mieć na uwadze kilka wskazówek. Przede wszystkim zacznij od wyboru świeżego mięsa dobrej jakości. Najlepiej wybrać schab bez kości, mięso powinno być lekko wilgotne, mieć różowy kolor, a znajdujące się na nim kawałeczki tłuszczu powinny odznaczać się białą barwą.

Kotlety powinny mieć ok. dwóch centymetrów grubości. Następnie należy dokładnie rozbić mięso. Niektórzy decydują się na marynowanie mięso w mleku z pieprzem i cebuli, zabieg ten ma sprawić, że schabowe będą miękkie i soczyste.

Pamiętaj również, by nie przesadzać z przyprawami! W zupełności wystarczy sól i pieprz, można użyć również majeranku lub czosnku. Na czym najlepiej smażyć schabowe? Należy postawić na tłuszcz, który ma wysoką temperaturę dymienia, świetnie sprawdzi się olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane. Kotlety należy smażyć przez minimum dwie minuty, z każdej strony. Po usmażeniu warto położyć je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Jak odgrzewać kotlety schabowe, żeby nie były twarde? 

Czy wiesz, jak odgrzać kotlety schabowe, aby mięso był smaczne i nie stało się twarde? Wiele osób, z pewnością stwierdzi, że najszybszą opcją będzie włożenie ich do mikrofalówki. Niestety, w ten sposób twoje kotlety staną się łykowate, pogorszy się ich smak, a panierka całkowicie straci pożądaną chrupkość. Dużo lepszą opcją będzie włożenie ich na kwadrans do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Możesz także umieść schabowe w naczyniu żaroodpornym oraz przykryć je folią aluminiową, następnie piec przez 20 minut. Jeśli nie chcesz rozgrzewać piekarnika, wypróbuj metodę z patelnię. Nagrzej ją, a następnie połóż na niej kotleta, podgrzewaj po ok. pięć minut, z każdej strony. Pamiętaj, by nie dodawać tłuszczu! 

Kotlety schabowe  przepisy 

Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują schabowe w swoich domach. 

1. Kotlety schabowe

 Kotlety schabowe Zobacz przepis

Kotlety schabowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety schabowe po sztygarsku

 Kotlety schabowe po sztygarsku Zobacz przepis

Kotlety schabowe po sztygarsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlet schabowy sauté

 Kotlet schabowy sauté Zobacz przepis

Kotlet schabowy sauté / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlet schabowy, ziemniaki i buraczki.

 Kotlet schabowy, ziemniaki i buraczki. Zobacz przepis

Kotlet schabowy, ziemniaki i buraczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety schabowe z pieczarkami

 Kotlety schabowe z pieczarkami Zobacz przepis

Kotlety schabowe z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlet schabowy z marynaty

 Kotlet schabowy z marynaty Zobacz przepis

Kotlet schabowy z marynaty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety schabowe z musztardą

 Kotlety schabowe z musztardą Zobacz przepis

Kotlety schabowe z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety schabowe po amerykańsku

 Kotlety schabowe po amerykańsku Zobacz przepis

Kotlety schabowe po amerykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlet schabowy z serkiem

 Kotlet schabowy z serkiem Zobacz przepis

Kotlet schabowy z serkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety schabowe w piwie

 Kotlety schabowe w piwie Zobacz przepis

Kotlety schabowe w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kotlety schabowe nadziewane

 Kotlety schabowe nadziewane Zobacz przepis

Kotlety schabowe nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Orientalny kotlet schabowy

 Orientalny kotlet schabowy Zobacz przepis

Orientalny kotlet schabowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie




Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 272

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

0
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

2
3