Spis treści:
- Jak zrobić idealne kotlety schabowe?
- Jak odgrzewać kotlety schabowe, żeby nie były twarde?
- Kotlety schabowe – przepisy
W wielu domach trudno wyobrazić sobie rodzinny obiad bez kotletów schabowych. Oczywiście muszą być miękkie w środku oraz mieć chrupiącą panierkę. Teraz wystarczy dorzucić ugotowane ziemniaki oraz dodać ulubioną surówkę, mizerię, kapustę lub tę z buraczków. Jeśli usmażysz więcej kotletów oczywiście możesz zjeść je na zimno. Jednak w wersji obiadowej dużo lepiej będą smakować, jeżeli je podgrzejemy. Z poniższego artykułu dowiesz się, jak odgrzewać kotlety schabowe, żeby nie były twarde.
Jak zrobić idealne kotlety schabowe?
Każda doświadczona gospodyni z zamkniętymi oczami potrafi przedstawić przepis na idealne kotlety schabowe. Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z kuchnią polską, warto mieć na uwadze kilka wskazówek. Przede wszystkim zacznij od wyboru świeżego mięsa dobrej jakości. Najlepiej wybrać schab bez kości, mięso powinno być lekko wilgotne, mieć różowy kolor, a znajdujące się na nim kawałeczki tłuszczu powinny odznaczać się białą barwą.
Kotlety powinny mieć ok. dwóch centymetrów grubości. Następnie należy dokładnie rozbić mięso. Niektórzy decydują się na marynowanie mięso w mleku z pieprzem i cebuli, zabieg ten ma sprawić, że schabowe będą miękkie i soczyste.
Pamiętaj również, by nie przesadzać z przyprawami! W zupełności wystarczy sól i pieprz, można użyć również majeranku lub czosnku. Na czym najlepiej smażyć schabowe? Należy postawić na tłuszcz, który ma wysoką temperaturę dymienia, świetnie sprawdzi się olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane. Kotlety należy smażyć przez minimum dwie minuty, z każdej strony. Po usmażeniu warto położyć je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak odgrzewać kotlety schabowe, żeby nie były twarde?
Czy wiesz, jak odgrzać kotlety schabowe, aby mięso był smaczne i nie stało się twarde? Wiele osób, z pewnością stwierdzi, że najszybszą opcją będzie włożenie ich do mikrofalówki. Niestety, w ten sposób twoje kotlety staną się łykowate, pogorszy się ich smak, a panierka całkowicie straci pożądaną chrupkość. Dużo lepszą opcją będzie włożenie ich na kwadrans do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Możesz także umieść schabowe w naczyniu żaroodpornym oraz przykryć je folią aluminiową, następnie piec przez 20 minut. Jeśli nie chcesz rozgrzewać piekarnika, wypróbuj metodę z patelnię. Nagrzej ją, a następnie połóż na niej kotleta, podgrzewaj po ok. pięć minut, z każdej strony. Pamiętaj, by nie dodawać tłuszczu!
Kotlety schabowe – przepisy
Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują schabowe w swoich domach.
2. Kotlety schabowe po sztygarsku
Zobacz przepisKotlety schabowe po sztygarsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlet schabowy sauté
Zobacz przepisKotlet schabowy sauté / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlet schabowy, ziemniaki i buraczki.
Zobacz przepisKotlet schabowy, ziemniaki i buraczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety schabowe z pieczarkami
Zobacz przepisKotlety schabowe z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlet schabowy z marynaty
Zobacz przepisKotlet schabowy z marynaty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety schabowe z musztardą
Zobacz przepisKotlety schabowe z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety schabowe po amerykańsku
Zobacz przepisKotlety schabowe po amerykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kotlet schabowy z serkiem
Zobacz przepisKotlet schabowy z serkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kotlety schabowe w piwie
Zobacz przepisKotlety schabowe w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kotlety schabowe nadziewane
Zobacz przepisKotlety schabowe nadziewane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Orientalny kotlet schabowy
Zobacz przepisOrientalny kotlet schabowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »
Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »
Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »