Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić soczysty schab z piekarnika?
- Jak zrobić idealne schabowe?
- Jak zrobić schab po cygańsku?
- Jak zrobić gulasz ze schabu?
- Jak zrobić soczyste roladki schabowe?
- Najlepsze przepisy na soczysty schab
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Choć na pewno masz swoje sprawdzone sposoby na przygotowanie mięsa, poznaj kilka naszych pomysłów na schab. Zaproponujemy różne potrawy, ale obiecujemy, że schab będzie zawsze aromatyczny i kruchy. Mamy nadzieję, że cię zachwyci!
Schab, czyli pieczeń idealna. Czy to możliwe?
Wykwintne, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie? Schab! Pieczeń ze schabu, bo o niej mowa, zachwyci domowników i gości. Jej przygotowanie jest naprawdę łatwe.
Kolejny argument, dla którego warto go przygotować - zjesz go też na zimno, np. krojąc w plasterki na kanapki. Zdrowa, domowa wędlina w zasięgu ręki. Brzmi fantastycznie, prawda?
Składniki:
- 1,5 kilograma schabu bez kości,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 łyżki majeranku,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- pół łyżeczki pieprzu czarnego,
- 2 łyżki oleju do smażenia.
Wykonanie:
1. Umyj schab, osusz i obtocz papką z wszystkich przypraw (czosnek przepuść wcześniej przez praskę). Zawiń mięso w folię spożywczą i włóż do lodówki na dwie doby.
2. Wyjmij mięso po wyznaczonym czasie i obsmaż na wysokim ogniu na patelni na dwóch łyżkach oleju roślinnego albo smalcu. Schab trzymaj maksymalnie minutę na każdej ze stron.
3. Włóż mięso do rękawa i dodaj tam resztę marynaty, która zgubiła się po drodze. Zostaw trochę otworów w worku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, nie termoobieg) przez około 80 minut.
Tak przygotowane mięso zachwyci cię swoim aromatem i soczystością. Smacznego!
Kotlety schabowe - klasyk, które nie da się nie kochać
Oczywiście możemy mieć milion pomysłów na schab i wszystkie pyszne, to jednak nie da się ukryć, że to właśnie schabowe królują na polskich stołach, jeżeli chodzi o mięsne obiady. Czy są w Polsce (i nie tylko w naszym kraju) fani mięsa, którzy nie lubią tych kotletów w połączeniu z ziemniakami i np. mizerią? Toż to ukochany klasyk, obok którego ciężko przejść obojętnie. Zapewne wiesz, jak przygotować schabowe. Jeżeli chcesz jednak przygotować je naprawdę perfekcyjnie, to sięgnij po przepisy z portalu Smaker.pl. Schabowy w sosie? Pamiętaj, że tradycyjny kotlet "lubi się" z sosami. Schabowy w sosie to miła odmiana od klasycznego, niedzielnego "schaboszczaka".
Sprawdź przepis na schabowe idealne - palce lizać!
Schab po cygańsku - jak go przygotować?
Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Polecamy ci schab po cygańsku. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten rodzaj mięsa w połączeniu z ulubioną surówką i klasycznymi ziemniaczkami przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Ten rodzaj mięsnego dania to po prostu kawałki mięsa duszone w sosie pomidorowym z pieczarkami, papryką i porem. Myślisz, że jego przygotowanie jest skomplikowane? Ależ nic bardziej mylnego! Z jego wykonaniem poradzi sobie największy antytalent kulinarny. To jedna z tych potraw, która nie wymaga dużego wysiłku i umiejętności, a uzyskany efekt jest piorunujący! Możesz go przyrządzać nie tylko na obiady dla rodziny, ale też na imprezy. Jak przygotować schab po cygańsku? Już spieszymy z odpowiedzią!
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego bez kości,
- 3 garści pieczarek,
- 1 spora czerwona papryka,
- 1 duży por,
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki,
- 3 łyżki pasty ajvar (można ostrej),
- Pół szklanki wody,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta chilli,
- ulubione przyprawy, najlepiej papryka słodka, majeranek, ew. pieprz ziołowy,
- sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
1. Umyj schab i wytrzyj go w ręcznik papierowy. Pokrój w paski, posyp solą i pozostałymi przyprawami. Podsmażaj krótko na wysokim ogniu, tak aby kawałki mięsa się zarumieniły. Zdejmij je z patelni.
2. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Podsmaż i poczekaj, aż wyparuje z nich woda. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski i dodaj na patelnię. Por umyj, oczyść ze zbędnych liści, pokrój na talarki i dodaj do pozostałych składników, które akurat są na ogniu. Warzywa smaż parę minut.
3. Na patelnię dodaj kawałki mięsa i dolej wodę. Duś całość pod przykryciem przez około pięć minut.
4. Teraz dodaj pomidory, pastę ajwar, cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś pod przykryciem około pół godziny. Sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeżeli nie - wydłuż czas duszenia. Następnie posmakuj potrawę i dopraw wedle preferencji swoich i domowników. To już wszystko! Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami. Dobrze smakuje również na drugi dzień.
Sprawdź także: Schab ze śliwką - przepis, który cię zachwyci
Gulasz ze schabu - jak zrobić ten idealny?
Ty i twoja rodzina lubicie gulasz? Świetnie, przygotuj go ze schabu. Taka odsłona tego rodzaju mięsa na pewno zaskoczy was bardzo pozytywnie. Zjedzcie tak przygotowany schab z ziemniakami, kaszą czy kluskami. Świetnie sprawdzi się też do placków ziemniaczanych albo placków z cukinii. To jest naprawdę pyszne i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Zresztą sprawdź sam.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 5 kulek pieprzu,
- 3 liście laurowe,
- pół litra wody,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1/4 szklanki oleju,
- przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, majeranek, tymianek).
Wykonanie:
1. Mięso pokrój w nie za dużą i nie za małą kostkę. Polej je olejem i dodaj przyprawy (papryka, majeranek i tymianek - optymalnie po około pół łyżeczki) wedle uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj w misce, przykryj ją folią i odstaw do lodówki na dwa kwadranse. Po tym czasie usmaż mięso na patelni. Poczekaj, aż się zarumieni.
2. Dodaj drobno pokrojony czosnek i wymieszaj całość. Teraz znowu chwilę podsmaż.
3. Zalej wszystko wodą, dodaj ziele angielskie, kulki pieprzu i około pół łyżeczkę soli. Przykryj garnek lub dużą patelnię i gotuj wszystko przez około godzinę.
4. Po wyznaczonym czasie dodaj przecier pomidorowy i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj i jeszcze dopraw wedle uznania (próbuj, aby nie przesadzić np. z solą). Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić dodając np. łyżeczkę mąki wcześniej rozpuszczoną w małej ilości wody.
Gotowe! Gulasz ze schabu jak się patrzy. Smacznego!
Zobacz: Kotlety mielone z mizerią
Roladki schabowe - z czym smakują najlepiej?
Ciekawym pomysłem na wykorzystanie schabu jest przygotowanie z nich... roladek. Te sprawdzą się na wiele okazji. W dodatku możesz je nadziewać, właściwie czym tylko chcesz. Pamiętaj, aby plastry mięsa dobrze rozbić tłuczkiem. Następnie nakładaj na nie np. poniższe składniki:
- musztardę, ser żółty, ogórki kiszone,
- szpinak, ser mozzarella, natkę pietruszki,
- szynkę i ser,
- suszone pomidory, ser feta,
- pieczarki lub inne grzyby, szynkę i ser.
Jak widzisz, roladki schabowe można przygotować w wielu wersjach. Po nałożeniu na rozbite plastry mięsa ulubionych składników zwiń je, zabezpiecz wykałaczkami, chwilę podsmaż na patelni (wcześniej możesz obtoczyć je w jajku i bułce tartej), a następnie piecz w piekarniku około kwadransa w 180 stopniach.
Schab - przepisy dla początkujących i nie tylko
Uwielbiasz schab? Przepisy, które znajdujesz, wydają ci się nudne? Zajrzyj na Smaker.pl! Znajdziesz tu receptury na idealny schab ze śliwką czy inne potrawy z tym rodzajem mięsa w roli głównej. Miłego gotowania i smacznego jedzenia!
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Roladki schabowe ze śliwką
Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Schab pieczony ze śliwką
3. Schab faszerowany boczkiem i cebulą
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Schab faszerowany boczkiem i cebulą
Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Toskański schab
5. Tradycyjny kotlet schabowy panierowany
Fot. BEATA1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kotlet schabowy z panierką
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kotlet schabowy bez panierki