Jak rozpoznać czy mięso z kurczaka jest świeże? Nie przegap tych oznak, bo będą problemy

Jak rozpoznać czy mięso z kurczaka jest świeże? Pierwszy tego typu dylemat pojawia się już w sklepie przy mięsie paczkowanym. Sprawdźmy, jak zweryfikować świeżość mięsa z kurczaka, zarówno w sklepie przez opakowanie, jak i w domu. Nie przegapmy sygnałów, dzięki którym unikniemy problemów trawiennych.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Według UOKiK, za świeże mięso uznaje się takie, które zostało schłodzone, zmrożone bądź spakowane próżniowo. Nie powinno być poddane żadnemu innemu procesowi, nie powinno zawierać przypraw i dodatkowych substancji. Jako w pełni naturalny produkt, takie mięso łatwiej się psuje. Należy więc dokładnie sprawdzać jego świeżość. W jaki sposób upewnić się o jakości mięsa?

Sprawdź także: Sałatka nicejska na 9 sposobów

Czy mięso z kurczaka jest zdrowe? Które mięso jest najzdrowsze?

Drób bardzo często pojawia się w naszym domowym menu. Niezależnie od tego, czy są to udka, piersi czy podroby, zawsze znajdą się zwolennicy. Czy mimo takiego zainteresowania powinniśmy spożywać mięso z kurczaka? Jak najbardziej! Mięso drobiowe jest delikatne oraz chude, sprawdza się idealnie podczas diety. Zawiera dużą ilość witamin A, B, C, D oraz białka. Udka, podudzia i skrzydełka posiadają w swojej skórce wysoki poziom żelaza.

Białe mięso z kurczaka, znane w formie piersi,  jest dobrym rozwiązaniem dla osób z problemami trawiennymi. Zawiera potas, sód, magnez, fosfor oraz wapń. Ma niską zawartość tłuszczu, jest lekkostrawne i smaczne. Najzdrowsze mięso z kurczaka będzie w formie ugotowanej. Powinniśmy unikać smażenia mięsa z kurczaka na tłuszczu. Może nie straci wartości odżywczych, lecz przez smażoną panierkę podniesie się poziom niezdrowych tłuszczy.

Nieświeże mięso z kurczaka. Jakie są skutki jego zjedzenia?

Nieświeże lub niedopieczone mięso może spowodować zatrucie pokarmowe. Pomimo iż dużo osób uważa ten problem za drobnostkę, w rzeczywistości może ona przynieść spore szkody. Nie powinniśmy więc próbować mięsa, jeśli nie jesteśmy pewni jego świeżości. Surowe mięso z kurczaka może mieć w sobie bakterie powodujące zatrucie pokarmowe. Wśród takich chorób warto wymienić:

  • Salmonellę oraz coli, które wywołują ostrą biegunkę,
  • Campylobacter, który prowadzi do rozwoju kampylobakteriozy. Jej przebieg jest ostry i po jej przejściu pozostają powikłania,
  • Clostridium perfringens przyczynia się do rozwoju toksyn. Mogą doprowadzić do uszkodzenia jelita cienkiego.

Biegunka i zatrucia pokarmowe przez wielu są bagatelizowane. Wszystko przez nieświadomość powagi sytuacji. Problemy zdrowotne mogą utrzymywać się nawet przez tydzień lub co gorsza, wymagać udania się do szpitala. Może pojawić się również gorączka, bóle brzucha, nudności oraz wymioty. Jedzenie surowego lub nieświeżego mięsa jest niebezpieczne dla dzieci, osób starszych oraz osób ze słabszym układem odpornościowym.

Ile czasu surowy kurczak może utrzymać świeżość?

Mięso z kurczaka jest w stanie wytrzymać w lodówce do dwóch dni. W przypadku zamrażalnika sprawa ma się nieco inaczej. Poniżej −18° C mięso możemy przechowywać nawet rok. Uważajmy również na przechowywanie mięsa w temperaturze pokojowej. Zwykle mięso w takim klimacie wytrzyma do dwóch godzin. Niestety, w sezonie letnim czas ten mocno się może skrócić.

Jak powinno wyglądać zdrowe mięso z kurczaka?

Jak powinno wyglądać zdrowe mięso z kurczaka? Pierwszym punktem weryfikacji jest kolor. Tylko jaki kolor ma świeże mięso z kurczaka? Otóż dobrej jakości kurze mięso ma kolor różowy. Nie powinno posiadać żadnych przebarwień koloru szarego lub żółtego. Jeśli na naszym mięsie pojawiają się takie barwy, należy jak najszybciej się go pozbyć.

Zdrowe oraz świeże mięso z kurczaka powinno również charakteryzować się delikatnym zapachem. Zepsute mięso zazwyczaj śmierdzi albo posiada delikatnie nieprzyjemną woń. Oprócz tego zdrowe mięso jest jędrne. Gdy je naciśniemy palcem, powinno szybko wrócić do swojej pierwotnej formy. Zepsuty kurczak ma nieregularny kształt oraz nie jest tak sprężysty, jak wcześniej. Ostatnim dowodem na zepsucie się mięsa jest wyciekanie z niego płynów oraz lepkość.

Jak zachować świeżość mięsa z kurczaka?

Zachowanie świeżości mięsa z kurczaka zależy od sposobu jego przechowywania. Mięso dłużej zachowa świeżość, jeśli przełożymy je do szczelnie zamykanego pojemnika, a następnie schowanie do lodówki. Można go również zamrozić, aby przez rok nie obawiać się o jego zepsucie. Inaczej sytuacja ma się w sytuacji, w której mięso z kurczaka przeszło już obróbkę termiczną.

Po obróbce termicznej usmażony lub ugotowany kurczak jest w stanie wytrzymać w lodówce cztery dni. Gotowe mięso wytrzyma w zamrażarce maksymalnie przez trzy miesiące.

Mięso z kurczaka paczkowane czy na wagę? Które zachowa dłużej świeżość?

Zakup mięsa w sklepie nie jest taki prosty, jak mógłby się wydawać. W dużych marketach zwykle mamy możliwość wyboru między mięsem paczkowanym a mięsem kupionym na wagę. Czym one się od siebie różnią i które mięso z kurczaka jest bardziej świeże? Dużo osób uważa, że mięso z lady jest świeższe niż pakowane. Rzeczywistość, niestety, jest zupełnie inna. Branża mięsna cały czas tworzy akcje promocyjne paczkowanych produktów. Wszystko z myślą o zdrowiu klientów.

W momencie kupowania paczkowanego mięsa z kurczaka mamy czas na zapoznanie się z etykietą. Pojawiają się na niej informacje o certyfikatach, dacie pakowania i dacie ważności. W przypadku mięsa na wagę nie wiemy o nim za dużo. Możemy dopytać pracownika za ladą, ale wciąż nie będziemy mieć stuprocentowej pewności. Dodatkowo przy zakupie mięsa na wagę nie możemy przed jego zapakowaniem upewnić się, że jest sprężyste. Mięso pakowane na styropianowe tacki daje nam szansę na samodzielną weryfikację.

Szukasz pomysłu na dania z kurczakiem? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Nadziewka z kurczaka

 Nadziewka z kurczaka Zobacz przepis

Nadziewka z kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kurczak z orzechami

 Kurczak z orzechami Zobacz przepis

Kurczak z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Makaron z kurczakiem

 Makaron z kurczakiem Zobacz przepis

Makaron z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak pieczony

 Kurczak pieczony Zobacz przepis

Kurczak pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Paluszki z kurczaka „Manicure z kurczakiem”

 Paluszki z kurczaka „Manicure z kurczakiem” Zobacz przepis

Paluszki z kurczaka „Manicure z kurczakiem” / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kurczak w cieście

 Kurczak w cieście Zobacz przepis

Kurczak w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kurczak na butelce

 Kurczak na butelce Zobacz przepis

Kurczak na butelce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak ugotować kalafiora? Triki, które każdy kucharz powinien znać »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

5 najzdrowszych nalewek aptecznych, które możesz zrobić samemu

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 200

60 min
3
30 min
2
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 360

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0