Fot. 123RF/Picsel
Ile gospodyń, tyle sprawdzonych przepisów na ten niepowtarzalny przysmak. Często występuje jako obowiązkowa pozycja na różnego rodzaju przyjęciach. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego świąt. Można go upiec lub przygotować bez użycia piekarnika. Występuje pod różnymi postaciami, od ciężkiego, z dużą ilością twarogu, z rodzynkami, brzoskwiniami lub innymi owocami, polane gęstą polewą po lekkie, puszyste, obsypane dużą ilością cukru pudru. To, na jaką wersję się zdecydujecie, zależy wyłącznie od was i waszych upodobań. Przygotowane z należytą starannością z pewnością zasmakują każdemu, kto będzie miał okazję ich skosztować.
Idealny sernik, czyli jaki?
Sekretem udanego sernika są odpowiednio dobrane składniki oraz sposób ich połączenia. W przypadku pieczenia warto przygotować wszystkie produkty z odpowiednim wyprzedzeniem tak, aby przed zabraniem się za pracę osiągnęły temperaturę pokojową. Taki zabieg pozwoli zapobiec pękaniu ciasta podczas pieczenia.
Ważna jest również jakość składników. Wybierając twaróg, najlepiej zdecydować się na tłusty lub półtłusty. Jeśli dysponujecie wyłącznie chudym, pamiętajcie, aby do masy dodać kawałek masła, które spowoduje, że serowe nadzienie nabierze odpowiedniej wilgotności. Następnie twaróg powinien zostać minimum dwukrotnie zmielony przez maszynkę. W przeciwnym wypadku możemy narazić nasz wypiek na występowanie grudek. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie twarogu w taki sposób lub nie dysponujecie maszynką, możecie skorzystać z gotowego sera sprzedawanego w wiaderkach lub kostkach, który po otwarciu można od razu dodać do ciasta.
Kolejnym elementem, na który warto zwrócić uwagę, jest sposób łączenia składników. Im krócej miksujemy, tym lepiej. Wydłużając ten proces, sprawimy, że do naszego wypieku dostanie się większa ilość powietrza, przez co sernik po włożeniu do piekarnika szybko zaczyna rosnąć, a następnie opada, tworząc pęknięcia i dziury. Miksowanie należy przerwać w momencie, kiedy otrzymamy gładką, jednolitą masę.
Pieczenie
Kiedy mamy już gotową masę, czas na pieczenie. Najlepiej w przypadku sernika sprawdzają się blaszki z ciemną powłoką. Pieczenie ciasta w formie aluminiowej może spowodować, że po przestudzeniu wypiek nabierze metalicznego posmaku. Przed przelaniem masy warto pomyśleć o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia.
Następnym krokiem jest nastawienie piekarnika. Jaką temperaturę wybrać? Najbardziej sprawdzi się przedział między 150 - 170 stopni Celsjusza. Im niższa, tym ciasto będzie wolniej rosło i nie popęka. Dla bezpieczeństwa wraz z blaszką warto umieścić w piekarniku mały pojemnik z wodą, która podczas pieczenia będzie parowała, zapewniając optymalne warunki oraz sprawi, że nasz wypiek osiągnie odpowiednią elastyczność i sprężystość. Należy również pamiętać, aby podczas pieczenia unikać otwierania drzwi piekarnika.
Gotowy sernik powinien być lekko zrumieniony, a masa odpowiednio ścięta. Gorące ciasto po wyciągnięciu z piekarnika może być elastyczne, ale po ostygnięciu nabierze odpowiedniej konsystencji. Studzenie sernika powinniśmy zacząć od uchylenia drzwiczek piekarnika. Po około 30 minutach możemy wyciągnąć ciasto. Kiedy mamy pewność, że ostygło, możemy je odstawić do lodówki lub innego, chłodnego miejsca.
Stosując się do powyższych zaleceń, jesteście zdani na sukces. Teraz pozostało wam wybrać odpowiedni przepis i do dzieła. Chcąc ułatwić wam to zadanie, wybraliśmy kilka najciekawszych propozycji naszych użytkowników, które naszym zdaniem zasłużyły na szczególną uwagę.
Fot. Lucque na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kokosowy sernik z ajerkoniakiem
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sernik pomarańczowy z czekoladą
Fot. Slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Puszysty sernik na biszkoptach
Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie