Najlepsze przepisy na ogórki

Jak wykorzystać fasolę z puszki?

Niemal w każdej lodówce można znaleźć puszkę fasoli, która przez bardzo długi czas czeka na wykorzystanie. Co zrobić, aby się nie zmarnowała? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Błonnik pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

Jednak chcąc włączyć fasolę do codziennej diety, wiele osób stawia sobie podobne pytanie: jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? W rozwiązaniu tego dylematu pomogą nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami bardzo ciekawymi przepisami. Oto niektóre z nich.

 

1. Smalec z fasoli

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Fasola pieczona w sosie pomidorowym z kiełbasą

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka z fasoli z tuńczykiem i oliwkami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Pasztet z białej fasoli

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pizza z fasoli

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Potrawka z fasoli

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Sałatka z ananasem i fasolą

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Fasolka po bretońsku

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasto kokosowe z białej fasoli

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Brownie z fasoli i bananów

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 156

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 285

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9