Fot. 123RF/Picsel
Kanie, nazywane też czubajkami, dosyć powszechnie występują w polskich lasach. Charakteryzuje je intensywny aromat, dzięki któremu wzbogacają smak każdego dania. Nic więc dziwnego, iż każdego roku tak wiele osób wypatruje ich na polach i w lasach.
W jakich miejscach znajdziemy kanie?
Jeśli chcesz wrócić do domu z koszykiem pełnym kanii, szukaj ich na brzegach lasów - zarówno tych liściastych, jak i iglastych. Czasem można znaleźć je także na łąkach oraz w niedużych zagłębieniach terenu. Grzyby te upodobały sobie glebę gliniastą i bogatą w wapń. Raczej nie znajdziemy ich tam, gdzie podłoże jest kwaśne.
Na poszukiwania kanii najlepiej jest wybrać się w ciepłe dni, poprzedzone lekkimi opadami. Na pierwsze okazy możemy natrafić już w lipcu, a sezon na nie trwa aż do ostatnich dni października.
Co ciekawe, kanie możesz uprawiać nawet we własnym ogródku - w tym celu należy zaszczepić w ziemi grzybnię pobraną z kapeluszy dojrzałych kań.
Nie pomyl z muchomorem sromotnikowym
Kanie należą do bardzo smacznych grzybów, które rosną w wielu regionach naszego kraju. Podczas ich zbierania należy jednak pamiętać, że mają one bardzo niebezpiecznego sobowtóra - muchomora sromotnikowego. Jest to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów w polskich lasach. Wystarczy zjeść zaledwie 5 gramów, abyśmy znaleźli się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Co gorsza, pierwsze objawy zatrucia występują dopiero po 8 godzinach, kiedy trucizna, wraz z krwią, dotarła już do wszystkich komórek naszego organizmu.
Jak je rozróżnić? Muchomor sromotnikowy ma trzon mocno zrośnięty z kapeluszem. U jego podstawy znajdziemy również wyraźną pochwę, która nie występuje u podobnych, jadalnych grzybów. Muchomora sromotnikowego łatwo odróżnimy od kani, przyglądając się ich kapeluszom. U tych pierwszych jest on płaski i równy, natomiast w kanie posiadają na kapeluszu charakterystyczny garb.
Co można zrobić z kanii?
Kanie mają wyjątkowo silny, grzybowy aromat, dzięki czemu mogą wzbogacać smak zup, sosów i sałatek. Jeśli sproszkujemy ususzone kapelusze, możemy używać ich tak jak soli lub innych przypraw. Kanie będą również ciekawą alternatywą dla mięsa, dlatego tak wiele osób przygotowuje z nich doskonałe kotlety.
Jak jeszcze można wykorzystać te grzyby? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Dagita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Hajduczek-natutralnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Kanie w zalewie ketchupowej
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Przyprawa bulionowa z grzybami
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.