Dania jednogarnkowe

Jak wykorzystać kanie?

Kanie to jedne z popularniejszych polskich grzybów. Są wyjątkowo smaczne, dlatego nikogo nie powinno dziwić, iż każdego roku poszukują ich setki grzybiarzy.

Fot. 123RF/Picsel

Kanie, nazywane też czubajkami, dosyć powszechnie występują w polskich lasach. Charakteryzuje je intensywny aromat, dzięki któremu wzbogacają smak każdego dania. Nic więc dziwnego, iż każdego roku tak wiele osób wypatruje ich na polach i w lasach.

W jakich miejscach znajdziemy kanie?

Jeśli chcesz wrócić do domu z koszykiem pełnym kanii, szukaj ich na brzegach lasów - zarówno tych liściastych, jak i iglastych. Czasem można znaleźć je także na łąkach oraz w niedużych zagłębieniach terenu. Grzyby te upodobały sobie glebę gliniastą i bogatą w wapń. Raczej nie znajdziemy ich tam, gdzie podłoże jest kwaśne.

Na poszukiwania kanii najlepiej jest wybrać się w ciepłe dni, poprzedzone lekkimi opadami. Na pierwsze okazy możemy natrafić już w lipcu, a sezon na nie trwa aż do ostatnich dni października.

Co ciekawe, kanie możesz uprawiać nawet we własnym ogródku - w tym celu należy zaszczepić w ziemi grzybnię pobraną z kapeluszy dojrzałych kań.

Reklama

Nie pomyl z muchomorem sromotnikowym

Kanie należą do bardzo smacznych grzybów, które rosną w wielu regionach naszego kraju. Podczas ich zbierania należy jednak pamiętać, że mają one bardzo niebezpiecznego sobowtóra - muchomora sromotnikowego. Jest to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów w polskich lasach. Wystarczy zjeść zaledwie 5 gramów, abyśmy znaleźli się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Co gorsza, pierwsze objawy zatrucia występują dopiero po 8 godzinach, kiedy trucizna, wraz z krwią, dotarła już do wszystkich komórek naszego organizmu.

Jak je rozróżnić? Muchomor sromotnikowy ma trzon mocno zrośnięty z kapeluszem. U jego podstawy znajdziemy również wyraźną pochwę, która nie występuje u podobnych, jadalnych grzybów. Muchomora sromotnikowego łatwo odróżnimy od kani, przyglądając się ich kapeluszom. U tych pierwszych jest on płaski i równy, natomiast w kanie posiadają na kapeluszu charakterystyczny garb.

Co można zrobić z kanii?

Kanie mają wyjątkowo silny, grzybowy aromat, dzięki czemu mogą wzbogacać smak zup, sosów i sałatek. Jeśli sproszkujemy ususzone kapelusze, możemy używać ich tak jak soli lub innych przypraw. Kanie będą również ciekawą alternatywą dla mięsa, dlatego tak wiele osób przygotowuje z nich doskonałe kotlety.

Jak jeszcze można wykorzystać te grzyby? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Kania a'la schabowy

Fot. Dagita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Puder z kanii

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kanie a'la pizza

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Flaczki z kanii

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kotlety grzybowe

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Kanie w zalewie octowej

Fot. Hajduczek-natutralnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Kanie w zalewie ketchupowej

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Przyprawa bulionowa z grzybami

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Rogaliki z dżemem wiśniowym

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...

Odsłon: 26

30 min
2
Przekąski Kalafior w panierce

Polecam kalafior w panierce który uwielbia cała moja rodzinka. Jeżeli Wy lubi...

Odsłon: 26

30 min
3
Ciasta Ciasto z serem i jabłkami

Ciasto z serem i jabłkami, czyli połączenie sernika z jabłecznikiem, to dobry...

Odsłon: 1438

30 min
4
Ciasta Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką to klasyka cukiernictwa, która kusi aromatem cynamonowych...

Odsłon: 937

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

4
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

7