Tuńczyk to ryba, która wywołuje skrajne emocje wśród specjalistów do spraw zdrowego odżywiania. Z jednej strony jest bardzo bogaty w witaminy, białko oraz inne substancje niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Niestety, wiele osób zaznacza również, iż może być on dla nas bardzo szkodliwy. Zwraca się uwagę, iż mięso tuńczyków może zawierać trującą rtęć.
Należy jednak pamiętać, iż tuńczyk tuńczykowi nie jest równy, a na nasze stoły trafia kilka rodzajów tej ryby. Co bardzo ważne, nie każdy z nich zawiera w sobie szkodliwe metale ciężkie.
Czy tuńczyk jest zdrowy?
Podstawowym argumentem przemawiającym za konsumowaniem tuńczyka jest jego wartość odżywcza. Przede wszystkim należy docenić witaminy z grupy B, które wpływają na koncentrację, regulują pracę układu nerwowego oraz stymulują nasze zachowanie.
Witamina B6 i niacyna pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, ciśnienia tętniczego oraz trójglicerydów. Dzięki temu ryzyko chorób układu krążenia zostaje zmniejszone. Tuńczyk jest też bogaty w fosfor, potas, sód i wapń, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu kości.
Warto zaznaczyć, iż tuńczyk w puszce posiada mniej metali ciężkich. Wszystko to za sprawą obróbki w wysokiej temperaturze, która w pewnym stopniu neutralizuje szkodliwe substancje.
Co zrobić z tuńczykiem w puszce?
Tuńczyk ma niemal nieograniczone zastosowania kulinarne. Ten z puszki fantastycznie nadaje się na kanapki lub do sałatek. Warto pamiętać, żeby rozsądnie dobierać dodatki, z którymi chcemy zaserwować rybę - ich aromat nie powinien być zbyt intensywny, aby nie przyćmił smaku tuńczyka.
Zastanawiasz się, co można ugotować z tuńczyka? Skorzystaj z porad naszych użytkowników. Oto niektóre z ich przepisów.
1. Sałatka tuńczykowa z kuskusem
Zobacz przepisSałatka tuńczykowa z kuskusem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Wytrawne gofry tuńczykowe
Zobacz przepisWytrawne gofry tuńczykowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Avocado nadziewane tuńczykiem
Zobacz przepisAvocado nadziewane tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Kapelusze nadziewane tuńczykiem
Zobacz przepisKapelusze nadziewane tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Pomidory faszerowane tuńczykiem
Zobacz przepisPomidory faszerowane tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Paprykarz z tuńczykiem
Zobacz przepisPaprykarz z tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Sałatka z tuńczyka (wersja zimowa)
Zobacz przepisSałatka z tuńczyka (wersja zimowa)/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.