Ewa_Gotuje

Jak wykorzystać tuńczyka w puszce?

Tuńczyk w puszce jest jest jednym z tych produktów, które bardzo często zalegają w naszych kuchniach. W jaki sposób zamienić go w pyszne danie? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy.

Jak wykorzystać tuńczyka w puszce?| Fot. 123RF/Picsel

Tuńczyk to ryba, która wywołuje skrajne emocje wśród specjalistów do spraw zdrowego odżywiania. Z jednej strony jest bardzo bogaty w witaminy, białko oraz inne substancje niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Niestety, wiele osób zaznacza również, iż może być on dla nas bardzo szkodliwy. Zwraca się uwagę, iż mięso tuńczyków może zawierać trującą rtęć.

Należy jednak pamiętać, iż tuńczyk tuńczykowi nie jest równy, a na nasze stoły trafia kilka rodzajów tej ryby. Co bardzo ważne, nie każdy z nich zawiera w sobie szkodliwe metale ciężkie.

Czy tuńczyk jest zdrowy?

Podstawowym argumentem przemawiającym za konsumowaniem tuńczyka jest jego wartość odżywcza. Przede wszystkim należy docenić witaminy z grupy B, które wpływają na koncentrację, regulują pracę układu nerwowego oraz stymulują nasze zachowanie.

Witamina B6 i niacyna pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, ciśnienia tętniczego oraz trójglicerydów. Dzięki temu ryzyko chorób układu krążenia zostaje zmniejszone. Tuńczyk jest też bogaty w fosfor, potas, sód i wapń, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu kości.

Warto zaznaczyć, iż tuńczyk w puszce posiada mniej metali ciężkich. Wszystko to za sprawą obróbki w wysokiej temperaturze, która w pewnym stopniu neutralizuje szkodliwe substancje.

Co zrobić z tuńczykiem w puszce?

Tuńczyk ma niemal nieograniczone zastosowania kulinarne. Ten z puszki fantastycznie nadaje się na kanapki lub do sałatek. Warto pamiętać, żeby rozsądnie dobierać dodatki, z którymi chcemy zaserwować rybę - ich aromat nie powinien być zbyt intensywny, aby nie przyćmił smaku tuńczyka.

Zastanawiasz się, co można ugotować z tuńczyka? Skorzystaj z porad naszych użytkowników. Oto niektóre z ich przepisów.

1. Sałatka tuńczykowa z kuskusem

 Sałatka tuńczykowa z kuskusem Zobacz przepis

Sałatka tuńczykowa z kuskusem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Wytrawne gofry tuńczykowe

 Wytrawne gofry tuńczykowe Zobacz przepis

Wytrawne gofry tuńczykowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Avocado nadziewane tuńczykiem

 Avocado nadziewane tuńczykiem Zobacz przepis

Avocado nadziewane tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Kapelusze nadziewane tuńczykiem

 Kapelusze nadziewane tuńczykiem Zobacz przepis

Kapelusze nadziewane tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Pomidory faszerowane tuńczykiem

 Pomidory faszerowane tuńczykiem Zobacz przepis

Pomidory faszerowane tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Pizza z tuńczykiem

 Pizza z tuńczykiem Zobacz przepis

Pizza z tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Paprykarz z tuńczykiem

 Paprykarz z tuńczykiem Zobacz przepis

Paprykarz z tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Pasta z tuńczyka

 Pasta z tuńczyka Zobacz przepis

Pasta z tuńczyka/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Klopsiki z tuńczyka

 Klopsiki z tuńczyka Zobacz przepis

Klopsiki z tuńczyka/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

10. Sałatka z tuńczyka (wersja zimowa)

 Sałatka z tuńczyka (wersja zimowa) Zobacz przepis

Sałatka z tuńczyka (wersja zimowa)/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Biała kiełbasa wieprzowa

Święta minęły, ale smaki tego okresu jeszcze przez jakiś czas będą nam towarz...

Odsłon: 773

>60 min
14
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Desery w szklankach. Proste przepisy idealne na święta i rodzinne spotkania

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny poczęstunek dla gości, który nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni oraz pieczenia w piekarniku? Idealnie s...

2
Informacje Jak panierować rybę bez jajka? 5 wariantów - każdy dodaje rybie wyjątkowego smaku

Szukasz przepisu na panierkę, która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa? Na pewno nie potrzebujesz więc bułki tartej i jajek. Poznaj 5 najlepszych...

3
Ewa gotuje Dwie misski w jednej kuchni. Ewa Wachowicz gotuje z Marceliną Zawadzką

Do wspólnego gotowania w 498. odcinku programu „Ewa Gotuje” prowadząca zaprosiła miss Polski 2011 roku, czyli Marcelinę Zawadzką. Gospodyni przygot...

3
Informacje Sałatka jarzynowa bez niego nie może się obejść. Ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii

Składniki sałatki jarzynowej tworzą pyszną całość, w której rozkochali się Polacy. Jednym z elementów, bez których ta przekąska nie byłaby tak idea...

0