Dania jednogarnkowe

Tuńczyk w puszce jest jest jednym z tych produktów, które bardzo często zalegają w naszych kuchniach. W jaki sposób zamienić go w pyszne danie? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy.

Jak wykorzystać tuńczyka w puszce?| Fot. 123RF/Picsel

Tuńczyk to ryba, która wywołuje skrajne emocje wśród specjalistów do spraw zdrowego odżywiania. Z jednej strony jest bardzo bogaty w witaminy, białko oraz inne substancje niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Niestety, wiele osób zaznacza również, iż może być on dla nas bardzo szkodliwy. Zwraca się uwagę, iż mięso tuńczyków może zawierać trującą rtęć.

Należy jednak pamiętać, iż tuńczyk tuńczykowi nie jest równy, a na nasze stoły trafia kilka rodzajów tej ryby. Co bardzo ważne, nie każdy z nich zawiera w sobie szkodliwe metale ciężkie.

Czy tuńczyk jest zdrowy?

Podstawowym argumentem przemawiającym za konsumowaniem tuńczyka jest jego wartość odżywcza. Przede wszystkim należy docenić witaminy z grupy B, które wpływają na koncentrację, regulują pracę układu nerwowego oraz stymulują nasze zachowanie.

Witamina B6 i niacyna pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, ciśnienia tętniczego oraz trójglicerydów. Dzięki temu ryzyko chorób układu krążenia zostaje zmniejszone. Tuńczyk jest też bogaty w fosfor, potas, sód i wapń, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu kości.

Warto zaznaczyć, iż tuńczyk w puszce posiada mniej metali ciężkich. Wszystko to za sprawą obróbki w wysokiej temperaturze, która w pewnym stopniu neutralizuje szkodliwe substancje.

Co zrobić z tuńczykiem w puszce?

Tuńczyk ma niemal nieograniczone zastosowania kulinarne. Ten z puszki fantastycznie nadaje się na kanapki lub do sałatek. Warto pamiętać, żeby rozsądnie dobierać dodatki, z którymi chcemy zaserwować rybę - ich aromat nie powinien być zbyt intensywny, aby nie przyćmił smaku tuńczyka.

Zastanawiasz się, co można ugotować z tuńczyka? Skorzystaj z porad naszych użytkowników. Oto niektóre z ich przepisów.

1. Sałatka tuńczykowa z kuskusem

 Sałatka tuńczykowa z kuskusem Zobacz przepis

Sałatka tuńczykowa z kuskusem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Wytrawne gofry tuńczykowe

 Wytrawne gofry tuńczykowe Zobacz przepis

Wytrawne gofry tuńczykowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Avocado nadziewane tuńczykiem

 Avocado nadziewane tuńczykiem Zobacz przepis

Avocado nadziewane tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Kapelusze nadziewane tuńczykiem

 Kapelusze nadziewane tuńczykiem Zobacz przepis

Kapelusze nadziewane tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Pomidory faszerowane tuńczykiem

 Pomidory faszerowane tuńczykiem Zobacz przepis

Pomidory faszerowane tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Pizza z tuńczykiem

 Pizza z tuńczykiem Zobacz przepis

Pizza z tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Paprykarz z tuńczykiem

 Paprykarz z tuńczykiem Zobacz przepis

Paprykarz z tuńczykiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Pasta z tuńczyka

 Pasta z tuńczyka Zobacz przepis

Pasta z tuńczyka/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Klopsiki z tuńczyka

 Klopsiki z tuńczyka Zobacz przepis

Klopsiki z tuńczyka/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

10. Sałatka z tuńczyka (wersja zimowa)

 Sałatka z tuńczyka (wersja zimowa) Zobacz przepis

Sałatka z tuńczyka (wersja zimowa)/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
32

Przepis dnia

Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 583

30 min
17
Sałatki Prosta sałatka porowa

Szybciutka, pyszna z kilku składników zrobiona sałatka uniwersalna. Nadaje si...

Odsłon: 94

15 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 82

>60 min
2
Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 110

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0