Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Jak zrobić doskonałe muffinki?

Wyobraźcie sobie idealny deser – pyszny, słodki, miękki i wilgotny. Na tyle duży, by móc się nim nacieszyć, jednak nie tak wielki, by spowodował wyrzuty sumienia. Widzicie go oczyma wyobraźni? Super, mamy dla was dobrą wiadomość. Ten deser istnieje – to muffinki.

Fot. 123RF/Picsel

Muffinki, czyli inaczej babeczki, to mini ciasta z różnymi dodatkami, które pieczone są w niewielkich foremkach. Można wykonać je w wersjach niskokalorycznych i bardzo, bardzo kalorycznych. Wszystkie mogą smakować świetnie, o ile macie odpowiedni przepis. Dziś przychodzimy wam z pomocą. Dowiedzcie się, jak zrobić doskonałe muffinki.

Muffinki - prosty deser dla każdego

Muffinki to babeczki, które są idealne dosłownie dla każdego. Wystarczy znaleźć swój smak i przyrządzić babeczkę. A to również nie należy do najtrudniejszych zadań - kilka składników, mikser, foremki, piekarnik i macie gotowy deser. Dodatkowo nie przesadzamy, mówiąc, że są to pyszności dla każdego. Jeśli nie jecie glutenu, z łatwością zamienicie mąkę pszenną na inną, bezglutenową. Chorujecie na cukrzycę lub jesteście na diecie redukcyjnej? Babeczki można słodzić ksylitolem i dodać do nich nie tylko owoce, ale także warzywa. A może chcecie dać muffinki swoim dzieciom? Śniadaniowe babeczki to hit, który jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Tak, muffinek nie da się nie kochać.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Przepisy na muffinki

Przepisy na muffinki mogą różnić się kilkoma składnikami, jednak zwykle oscylują wokół tych podstawowych, jakimi są mąka pszenna, jajka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Muffinki nigdy nie są robione z ciasta drożdżowego, choć ono także z pewnością pięknie by wam wyrosło. Do przepisów możecie dodać wszystko, czego dusza zapragnie. Dzisiaj pokażemy wam kilka tradycyjnych i mniej oczywistych receptur. Wybierzcie te, które będą brzmiały dla was najsmaczniej.

Muffinki - przepis na najprostsze babeczki waniliowe

Zacznijmy od prostej receptury na muffinki. Przepis jest na tyle prosty, że chyba każdy za nim nadąży. Proste babeczki waniliowe mogą być pierwszymi, które zrobicie i z pewnością i tak będą pyszne. Do ich przygotowania potrzebujecie dwóch szklanek mąki pszennej, dwóch jajek, dwóch łyżeczek aromatu waniliowego lub laski wanilii, pół szklanki cukru, szklanki mleka, 150. gramów masła i dwóch łyżeczek proszku do pieczenia. Mąkę przesiejcie do miski i dodajcie proszek. Masło ucierajcie z cukrem tak długo, aż będzie ono całkiem gładkie, a cukier się rozpuści. Pomoże wam w tym robot kuchenny. Do masła dodajcie także aromat waniliowy, a następnie jajka i mleko. Gdy masa będzie już gotowa, zmieszajcie ją z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Mieszajcie tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Teraz musicie tylko przełożyć masę do foremek, a następnie wstawić je do piekarnika. Muffinki pieczcie w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobiegu) bądź 180 stopni (góra-dół) przez maksymalnie 25 minut. Do tego czasu patyczek powinien być już suchy. Poczekajcie, aż muffinki ostygną, a następnie udekorujcie je, bądź zajadajcie bez niczego.

Muffinki czekoladowe dla łasuchów

Muffinki czekoladowe to perfekcyjny deser, który idealnie sprawdzi się podczas cheat day. Jeśli jesteście fanami kakao, ten przepis z pewnością wam się spodoba. Do przygotowania babeczek potrzebujecie dwóch szklanek mąki pszennej, dwóch łyżeczek proszku do pieczenia, łyżki kakao, 150. gramów masła, szklanki cukru, półtorej kostki czekolady, szklanki mleka i dwóch jajek. Zacznijcie od roztopienia masła - pamiętajcie, że nie może się ono przypalić. Zdejmijcie je z płyty, gdy tylko zrobi się płynne. Pokrójcie czekoladę na drobne kawałki. Nie muszą być ładne - wrzucicie je do ciasta. Zmieszajcie wszystkie suche składniki w jednej misce, natomiast w drugiej ubijcie jajka z mlekiem. Dodajcie mokre składniki do suchych i dobrze rozmieszajcie, by wszystko połączyło się w całość. Teraz możecie dodać posiekaną czekoladę. Aby zatopiła się w cieście, zmieszajcie ją tylko kilkoma ruchami - masa powinna mieć grudki. Włóżcie ją w foremki i pieczcie tak samo, jak w powyższym przepisie.

Muffinki bananowe, czyli coś na śniadanie

Idealne na śniadanie muffinki bananowe zróbcie trochę inaczej niż powyższe babeczki. Zamiast mąki wykorzystajcie płatki owsiane, dzięki którym deser będzie nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny i zdrowy. Wykorzystajcie szklankę płatków, dwa jajka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dużego, dojrzałego banana i pół mleka. Zamiast cukru użyjcie kilku łyżeczek miodu - banan nada muffinkom słodyczy. Możecie dodać także trochę pokrojonej czekolady, a nawet masło orzechowe, które jest niezwykle pożywne. Wszystkie składniki (prócz czekolady, jeśli zdecydowaliście się ją dodać), zmieszajcie w blenderze na gładką masę. Masę przełóżcie do foremek i pieczcie dokładnie tak samo, jak opisane przez nas powyżej babeczki. Wystarczy 25 minut, by pięknie wyrosły. Możecie spakować je swoim pociechom na śniadanie lub zabrać je do pracy.

Zobacz: Jabłkowe mini tarty

Babeczki marchewkowe nawet dla niejadków

Ciasto marchewkowe to przysmak, który smakuje nawet niejadkom. Podobnie jest z babeczkami marchewkowymi. Aby je zrobić, potrzebujecie tylko kilku składników. Przygotujcie dwie szklanki startej marchewki, dwie szklanki mąki, szklankę cukru i trzy jajka, a także dwie łyżki proszku do pieczenia oraz pół szklanki oleju roślinnego lub 150 gramów masła. Do muffinek przydadzą się też przyprawy, które podkreślą smak marchwi. Możecie wykorzystać mieszankę piernikową lub dodać odrobinę cynamonu, imbiru i goździków do mąki. Dodajcie do niej także proszek do pieczenia. W drugiej misce przygotujcie olej lub masło, jajka, cukier oraz marchewkę. Zmieszajcie wszystkie składniki i dodajcie je do suchych produktów. Jeśli uważacie, że babeczki marchewkowe będą miały zbyt delikatny smak, możecie dodać także pół łyżki ekstraktu waniliowego. Babeczki pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) bądź 160 stopni (termoobieg) przez 25 minut.

Babeczki z budyniem zamiast drożdżówek

Babeczki z budyniem to najlepsza odpowiedź na tradycyjne drożdżówki. Jeśli ten śniadaniowy deser już się wam znudził, koniecznie sprawdźcie nasze babeczki. Ciasto przygotujecie dokładnie tak samo, jak w przypadku powyższych przepisów. Możecie dodać do niego ekstrakt waniliowy lub też kakao. Tu eksperymenty są jak najbardziej mile widziane. Istotne jest jednak także to, co znajdzie się w środku. Możecie przygotować najprostszy budyń z paczki, jednak my zachęcamy do zrobienia czegoś innego - budyniu jaglanego. Wystarczy, że zblendujecie kaszę jaglaną (1/3 szklanki), a uzyskany proszek dodacie do garnka z gotującym się mlekiem (szklanka wystarczy). Mleko, dzięki kaszy, pięknie zgęstnieje, tworząc budyń. Nie zapomnijcie o substancji słodzącej - na przykład miodzie - oraz o czymś, co nada budyniowi smaku. Wykorzystajcie laskę wanilii, bądź kakao. Tak przygotowany budyń trzeba teraz włożyć do babeczek. Jak? Do foremek dodajcie jedną łyżkę ciasta, następnie jedną łyżkę budyniu i dwie łyżki ciasta. Dzięki temu budyń będzie czekał na was w środku - taka miła niespodzianka.

Myśleliście, że muffinki - skoro tak pięknie wyglądają - wymagają dużo pracy? Teraz wiecie już, że jest zupełnie inaczej. Mamy nadzieję, że przy pierwszej okazji spróbujecie swoich sił z pieczeniem i jedzeniem babeczek. Podsuwamy kilka przepisów do wypróbowania:

1. Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo – cynamonowe

Fot. I_lovelife na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Muffinki z jabłkami i cynamonem

 

2. Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Muffinki marchewkowe

 

3. Muffiny śliwkowo-czekoladowe

Muffiny śliwkowo-czekoladowe

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Muffinki czekoladowe ze śliwkami

 

4. Muffiny z brzoskwiniami

Muffinki brzoskwiniowe

Fot. Smacznie_Beztluszczowo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Muffinki z brzoskwiniami

 

5. Muffiny tiramisu

Muffiny tiramisu

Fot. Zapach_lawendy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Muffinki tiramisu

 

6. Różane muffiny

Różane muffiny

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Muffiny różane


7. Muffiny bananowe

Muffiny bananowe

Fot. Andalmatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Muffinki bananowe

 

8. Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

Fot. Zielonacytryna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Muffiny czekoladowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 5348

>60 min
5
30 min
21
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3