Fot. 123RF/Picsel
Gofry możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Począwszy od lekkich i chrupiących, po cięższe, bardziej sycące, o zbitej strukturze. Ich smak może się różnić ze względu na składniki, z których będą zrobione oraz dodatki, z jakimi zostaną podane. Bez względu na występujące różnice, wszystkie gofry łączy jedno - charakterystyczny wygląd i sposób wypiekania.
Przepisy na gofry

Jednym z najpopularniejszych i najchętniej odtwarzanych przepisów na gofry w naszym kraju jest ten, składający się z mąki, mleka, jajek, masła bądź oleju i proszku do pieczenia.
Nie jest to jedyny sposób na przyrządzenie tego smakołyku. Amerykańskie receptury na gofry zawierają na liście składników maślankę, a jako spulchniacz jest tam wykorzystywana soda. Ciasto jest niezwykle gęste i dobrze napowietrzone, a gofry po upieczeniu cienkie i chrupiące.
Gofry belgijskie są robione z drożdżowego ciasta oraz perlistego cukru, który karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Zazwyczaj przybierają one okrągły kształt i są podawane bez dodatków. Po upieczeniu są zdecydowanie wyższe i bardziej puszyste od gofrów amerykańskich.
Włoskie gofry natomiast powinny być niezwykle lekkie i chrupiące. Sprawdzają się jako deser lub wytrawna przekąska.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł
Sekret udanych gofrów
Bez względu na to, z jakiego przepisu skorzystamy podczas robienia gofrów, warto zwrócić uwagę na jeden podstawowy element - odpowiednie napowietrzenie ciasta. Oprócz dodania naturalnych spulchniaczy warto skorzystać również z innych metod, które sprawią, że gofry po upieczeniu będą chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.
W przypadku gofrów na bazie proszku do pieczenia jednym ze sposobów jest oddzielne ubijanie białek na sztywną pianę i dodawanie do nich kolejno po jednym żółtku. Niezwykle istotny jest również sposób łączenia składników. Na początku należy w oddzielnych miskach połączyć mokre i suche składniki, a następnie całość przelać do jednego naczynia i mieszać jak najkrócej, do momentu uzyskania jednolitej masy. Zbyt długie miksowanie może spowodować rozbicie dużej ilości bąbelków, co wpłynie na utratę chrupkości naszych gofrów.
Wykorzystując przepis na drożdżowe gofry, należy zwrócić uwagę na gęstość ciasta. Zbyt rzadkie spowoduje, że gofry będą bardziej miękkie i ciągnące, gęściejsze nada im odpowiednią lekkość i sprężystość. Równie ważny jest czas pozostawienia ciasta do wyrośnięcia. Idealnym rozwiązaniem jest odstawienie go na około 2 godziny. Po tym czasie możemy przystąpić do smażenia.
Gofry pieczemy na dobrze rozgrzanej gofrownicy do około 8 minut. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się gofrownice o wysokiej mocy, które po rozprowadzeniu ciasta szybko wrócą do początkowo ustawionej temperatury. Po wyciągnięciu można się zabrać za ich kosztowanie.
Jeśli szukacie sposobu na zrobienie idealnych gofrów, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.
Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. DoEatYourselfPL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. pyszotki-pl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Gofry pokrzywowe na kefirze
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie