Do góry

Desery Przepis na:

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 3585

Gofry belgijskie różnią się od tych znanych z letnich kurortów; te są drożdżowe, chrupiące i przywołują na myśl pyszne racuchy z dzieciństwa. Przepisów na nie znaleźć można mnóstwo – zwłaszcza, że w każdym regionie Belgii przyrządza się je, podobno, również w trochę inny sposób.

Składniki

  • 190 g mąki tortowej,
  • 90 g ciepłego mleka (ok. 40 stopni),
  • 11 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 90 g bardzo miękkiego masła,
  • 50-60 g cukru perlistego (nie można zastąpić go innym, ponieważ podczas wypiekania nie utworzy się chrupiąca skarmelizowana powł
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gofry belgijskie

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy ciepłe mleko, drożdże, mąkę, sól, cukier waniliowy, jajko oraz żółtko na gęste ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.

  2. Po tym czasie dorzucamy bardzo miękkie masło pokrojone na małe cząstki, dokładnie łączymy z masą. Na końcu dodajemy cukier perlisty, ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na następnie 15 -20 minut.

  3. Teraz rozgrzewamy gofrownicę (my posiadamy taką o mocy 1000 W, a pieczemy w ustawieniu 4,5 z 6 możliwych stopni mocy). Na każde z dwóch pół nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta na sam środek, aby gofry miały okrągło-nieregularny kształt i pieczemy 2,5 minuty. Wyjmujemy na drewnianą kratkę i czekamy chwilę, aż nabiorą chrupkości. Polecamy jeszcze ciepłe same, z bitą śmietaną albo z syropem klonowym… Palce lizać!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 22 marca 2015 Świetna propozycja na smakowite gofry :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń