Spis treści:
- Jak zrobić idealną mizerię?
- Z czym podawać mizerię?
- Jaka śmietana do mizerii?
- Dlaczego warto jeść mizerię?
- Mizeria na zimę - jak zrobić?
- Najlepsze przepisy na mizerię
Lato, obiad od babci, kompot z truskawek, młode ziemniaczki i... mizeria. Mówi ci to coś? To jedne z najwspanialszych wspomnień z przeszłości. Nie musisz myśleć o nim z utęsknieniem i smutkiem, że wszystko to minęło. Pyszne smaki z przeszłości przygotujesz samodzielnie. Np. mizerię, którą kochają wszyscy. Dzisiaj podpowiadamy, jak zrobić tę idealną.
Mizeria - przepis, który zawsze się udaje
Szukasz idealnego przepisu na mizerię? Świetnie trafiłeś. Przedstawiamy ci prostą recepturę, którą trudno zepsuć. Każdemu, nawet największemu amatorowi kulinarnemu, ta mizeria z ogórków z pewnością się uda.
Co będzie ci potrzebne? Oto lista składników:
Składniki
- 2 duże ogórki szklarniowe (ew. gruntowe odpowiadające wagą),
- 4 łyżki gęstej śmietany, najlepiej 18 proc.,
- łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pęczek koperku,
- trochę pieprzu.
Ogórki dokładnie umyj i obierz. Następnie pokrój je na cienkie plasterki. W tym celu zastosuj specjalną tarkę do plasterków - będzie szybciej i wygodniej. Połóż ogórki na sitku i odstaw na miskę albo do zlewu. Po około 15-20 minutach odsącz warzywa z wody (którą możesz wykorzystać później do innych dań). Przełóż plasterki ogórka do miski i dodaj resztę składników (koperek wcześniej pokrój drobno) i delikatnie wymieszaj.
Mizerię najlepiej podawać w osobnych, małych miseczkach. Jeżeli nie podoba ci się ten pomysł, to po prostu wyłóż mizerię na stół, a do miski włóż dużą łyżkę - niech każdy nałoży sobie na talerz tyle, ile chce. Od razu jednak uprzedzamy - zrób ten pyszny dodatek do obiadu z kilku porcji. Znika bowiem niepostrzeżenie.
Zobacz: Koktajl tzatziki z ogórkiem
Z czym podawać mizerię?
Mizeria to dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdzi się w typowo letnim obiedzie, tj. z młodymi ziemniaczkami z masłem i z jajkiem sadzonym przesmażonym na patelni z cebulą. Może też odgrywać rolę klasycznej surówki na niedzielnej posiadówce. Świetnie skomponuje się z kotletem schabowym i purée ziemniaczanym.
Jaka śmietana do mizerii?
Mizeria z zasady powinna być gęsta, niewodnista. Dlatego doskonale sprawdzi się tutaj klasyczna śmietana 18 proc. Wszystko jest tak naprawdę kwestią preferencji. Niektórzy dodają do mizerii śmietanę 12 proc., a niektórzy... 30 proc. Sporo osób, nie chcąc rezygnować z mizerii na co dzień, dodaje jogurt (najlepiej grecki - jest gęstszy, przez co sałatka nie będzie bardzo wodnista). Wówczas mizeria jest lżejsza i ma mniej kalorii.
W wielu polskich domach ta znana surówka ogórkowa podawana jest... bez białego dodatku. Zamiast śmietany czy jogurtu dodaje się olej lub oliwę. Występują też wersje bez tego typu składników (tę funkcję pełni wtedy sok z cytryny).
Mizeria w plasterkach czy tarta?
Znana jest też wersja mizerii z tartym ogórkiem. Obrane warzywo, czy to w wydaniu szklarniowym, czy gruntowym, należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Resztę czynności wykonuje się tak samo. Taka wersja może przypominać znane greckie tzatziki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla. Zresztą klasyczna mizeria również. Trzeba bowiem powiedzieć, że ta znana sałatka pasuje niemal na każdą okazję.
Sprawdź także: Wspaniała sałatka z ogórków zielonych i cebuli
Mizeria z czosnkiem, cebulą, a może...?
Powyższy przepis na mizerię nie uwzględnia dodatków w postaci czosnku czy cebuli. A w wielu polskich domach trudno wyobrazić sobie tę sałatkę bez powyższych dodatków. Wiele osób dodaje tylko cebulę (drobno pokrojoną), a niektórzy tylko roztarty czosnek. Fani tego drugiego uważają, że nie ma górnej granicy ilości dodawanych ząbków. Im więcej, tym lepiej. Oczywiście z taką wersję nie ma co przesadzać na eleganckich imprezach czy rodzinnych posiadówkach - zapach czosnku może być bowiem nie do zniesienia.
Podstawą klasycznego przepisu na mizerię jest koperek. Możesz zastąpić go też szczypiorkiem, natką pietruszki albo różnymi rodzajami zieleniny - wszystko w zależności od preferencji smakowych.
Ogórkowa mizeria - dlaczego warto ją jeść?
Mizerię warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe. To bardzo zdrowa, odświeżająca sałatka, która przypadnie do gustu każdemu. Jest też bardzo zdrowa. A wszystko to dzięki ogórkom, które składają się przede wszystkim z wody, ale są również bogate w witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas, wapń, cynk czy żelazo. Kolejne plusy? Mnóstwo błonnika, mało kalorii i niski indeks glikemiczny - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie czy borykających się z problemami tarczycowymi. Sprawdź inne plusy jedzenia ogórków:
- uaktywniają metabolizm do szybszej pracy,
- gaszą pragnienie,
- podnoszą poziom nawilżenia skóry,
- usuwają nadmiar wody z organizmu,
- usuwają nadmiar toksyn z organizmu (naturalne antyoksydanty).
Mizeria na zimę - jak ją zrobić?
Mizerię warto przygotowywać w sezonie ogórków gruntowych, tj. od maja do lipca. W pozostałe miesiące można stosować ogórki szklarniowe. Świetnym rozwiązaniem jest też tzw. mizeria zimowa, czyli ogórki w słoiku. Możesz przygotować ich całą masę w sezonie, by potem dodać tylko trochę jogurtu lub mizerii. Jak przygotować tę wersję sałatki ogórkowej? To proste! Poniżej składniki na kilka słoików:
Składniki
- 5 kilogramów ogórków,
- Pół szklanki octu,
- 5 szklanek wody,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych.
Ogórki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Wsyp do nich łyżkę soli i odstaw (możesz na sitku) na godzinę. Następnie odlej wodę. W międzyczasie przygotuj zalewę. Do wody dodaj ocet, pozostałą sól, cukier i przyprawy. Zagotuj i odstaw. Ogórki układaj w słoikach bardzo ciasno - im więcej, tym lepiej. Zalej zalewą, mocno zakręć i pasteryzuj jeszcze kilka minut. Pamiętaj, że długa pasteryzacja (powyżej 10 minut) może rozgotować ogórki. Na koniec odstaw słoiczki na bok do góry dnem.
Sprawdź także: Idealna sałatka szwedzka na zimę
Mizeria w wersji wegańskiej
Czy mizerię można... zweganizować? Oczywiście, że tak. To świetna wiadomość dla osób, które nie spożywają produktów odzwierzęcych z różnych powodów, np. ideologicznych czy zdrowotnych. Zamiast śmietany można dodać kilka wegańskich zamienników. Oto one:
- jogurt wegański, np. kokosowy lub sojowy (do kupienia w marketach),
- wegańska śmietanka (do kupienia w marketach),
- majonez wegański (do kupienia w marketach lub samodzielnego przygotowania z wody z puszki z ciecierzycą),
- oliwa lub olej,
- sok z cytryny.
Wiele wersji mizerii przygotowywanych w polskich domach jest wegańska (choć nikt się nad tym nie zastanawia). Dlatego można powiedzieć, że jest to też świetny dodatek dla osób unikających produktów odzwierzęcych.
Mizeria - klasyk polskiej kuchni
Tak naprawdę nie ma jednego, oficjalnego przepisu na mizerię. Co dom, to inna sałatka z ogórków. I bardzo dobrze, bo na tym polega wolność kulinarna. Jeżeli jednak nigdy nie przygotowywałeś mizerii, zacznij od klasycznego przepisu, a przy kolejnych razach, modyfikuj go według swoich preferencji:
1. Mizeria z rzodkiewek i ogórka
Zobacz przepisMizeria z rzodkiewek i ogórka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Mizeria z greckim sosem
Zobacz przepisMizeria z greckim sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Klasyczna mizeria
Zobacz przepisJak zrobić idealną mizerię? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Mizeria z rzodkiewki
Zobacz przepisMizeria z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »
Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »
Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »