Fot. 123RF/Picsel
Dzięki dużej zawartości warzyw leczo to bardzo sycące, a zarazem lekkostrawne danie. Często sięgamy po nie, gdy nasza głowa jest pusta i brakuje nam inspiracji na pożywny obiad. Do największych zalet lecza należy fakt, iż jest to danie jednogarnkowe - wymaga mało pracy i żadnych skomplikowanych kuchennych przyrządów. Praktycznie robi się samo!
Oryginalnie leczo jest tradycyjnym węgierskim daniem. Może cię to zdziwi, ale w węgierskich przepisach na próżno doszukiwać się cukinii. Tradycyjne wydanie jest również o wiele lżejsze od polskiego odpowiednika. Ma więcej wody i trochę mniej warzywnych składników, które przygotowywane są na bazie dobrej jakości smalcu, a nie jak w Polsce - oleju. Niezależnie od jego wersji - węgierskiej czy polskiej - oraz dodatków i przypraw, które postanowisz użyć w tej smakowitej potrawie, leczo jest zawsze bardzo aromatyczne, kolorowe i sycące.

Leczo - przepisy na tradycyjne leczo warzywne
Nie masz pomysłu na pożywną kolację? Szukasz dodatku do obiadu? A może chcesz ugotować coś w jednym garnku przy małym nakładzie pracy? Przygotuj leczo! Przepisy łatwo dostosować do własnych preferencji. Można pozostać przy opcji opartej na jarzynach i przygotować tradycyjne leczo warzywne lub postawić na jeszcze bardziej sycącą opcję z mięsnym wkładem.
Do najpopularniejszych dodatków mięsnych, jakie spotyka się w przepisach na leczo, należą: kiełbasa, kurczak oraz wołowina. Jeżeli lubisz fantazyjne smaki, możesz wzbogacić swoje danie o chorizo. Leczo to potrawa bardzo wszechstronna. Znudziły ci się tradycyjne receptury? Dodaj do niego bataty i kolendrę, a odkryjesz leczo na nowo.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Leczo z cukinii kontra leczo z kabaczka
Leczo z cukinii czy leczo z kabaczka - co przygotować? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, należy zrozumieć tak naprawdę, czym różnią się między sobą te dwa produkty. Część osób uważa, że jest to jedno i to samo warzywo. Jest również druga grupa osób, która twierdzi, że różnica między nimi jest znacząca. A ty? Do której grupy należysz?
Prawdą jest, że cukinia i kabaczek to jedno warzywo. Kabaczkiem zwykle nazywamy cukinię, która jest bardzo duża i wyrośnięta, a w jej środku znajdują się wyraźnie wykształcone pestki. Cukinia natomiast to warzywo, które jest stosunkowo niewielkich rozmiarów w jednolitym - zielonym lub żółtym - kolorze.
Niezależnie od tego, czy masz ochotę na leczo z cukinii, czy na leczo z kabaczka, mamy dla ciebie tradycyjny przepis, który nie ma prawa nie wyjść. Do jego przygotowania potrzebujesz: cebuli, oleju rzepakowego, papryki czerwonej, pomidorów z puszki, marchwi i cukinii. Jakie przyprawy będą pasować do tego podstawowego zestawu jarzyn? Oczywiście sól, pieprz, oregano, papryka słodka i papryka ostra.
W pierwszej kolejności zeszklij cebulkę, a później dodawaj po kolei poszczególne składniki - startą marchewkę, krojoną paprykę i cukinię ze skórką. Do warzyw możesz dodać również kostkę bulionową do smaku. Całość gotuj przez ok. 20 minut. Ostatnim etapem jest dodanie pomidorów z puszki i przypraw. Proste, prawda?
Wersja swojska: leczo z kiełbasą
Jeśli twoje kubki smakowe uwielbiają swojskie klimaty i lubisz, gdy twoje leczo jest nieco tłustsze, warto dodać do niego odrobinę kiełbasy, które nada mu charakterystycznego smaku. Leczo z kiełbasą przygotowuje się w podobny sposób jak leczo z kabaczka. Jeśli chodzi o czas przygotowania, jest on równie krótki co w wersji warzywnej.
Jako bazę możesz zastosować wyżej wymieniony przepis. Do przygotowania leczo z kiełbasą warto użyć jej surowy wariant. Pokrój ją w drobną kosteczkę i wcześniej podsmaż na oleju. Gdy będzie już chrupiąca, dokładaj do niej po kolei warzywa.
Ciekawy kulinarny efekt uzyskasz, dodając kiełbasę wędzoną. Cała potrawa uzyska lekki dymny posmak i aromat. Jeżeli nie masz ochoty na podsmażanie kiełbasy przed warzywami, możesz kupić kiełbasę gotowaną lub parzoną. W tym przypadku możesz dodać ją do garnka razem z warzywami.
Wersja drobiowa: leczo z kurczakiem
Jeżeli kiełbasa to nie twoje smaki, spróbuj leczo z kurczakiem. To wyśmienita opcja dla osób, które dbają o linię. Najbardziej dietetyczną wersję tej potrawy uzyskasz, dodając mięso z piersi.
Mięso drobiowe smaży się podobnie jak kiełbasę surową, czyli przed dodaniem warzyw. Gdy jest ono gotowe, czas na dodanie reszty składników - cebuli, papryki czerwonej i cukinii. Leczo może zostać wzbogacone również o pieczarki, które świetnie łączą się smakowo z drobiem. Na końcu zagęść leczo z kurczakiem, dodając pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy i dopraw ulubionymi przyprawami.
Zobacz przepis na pyszny bigos:
Leczo wegetariańskie
Leczo wegetariańskie nie będzie stanowiło problemu nawet dla największych kucharzy-amatorów. Tradycyjny węgierski przepis zakłada użycie smalcu oraz dodatek boczku i mięsa. Takie danie jest sycące i gęsto odżywcze - jak przygotować jego wegetariańską wersję?
Aby uzyskać dymny aromat oryginału, leczo wegetariańskie można łatwo doprawić dobrej jakości wędzoną papryką, która nada głębi smaku. Smalec z węgierskiego przysmaku można zastąpić dobrym olejem, np. olejem słonecznikowym lub olejem rzepakowym. Jędrność i aromatyczność warzyw bez trudu osiągniesz wydłużoną obróbką termiczną.
Jeżeli pragniesz odtworzyć węgierską wersję co do najmniejszego szczegółu, możesz podać je z dużą ilością kaszy lub ziemniaków. Mięsne składniki łatwo zastąpić tofu, które wcześniej można zamarynować w papryce, lub tofu wędzonym, które dodatkowo zintensyfikuje doznania smakowe.
Leczo z pieczarkami
Pieczarki to jeden z nadprogramowych składników. Niemniej jednak warto dać mu szansę i dodać go do lecza. Leczo z pieczarkami jest niezwykle proste do przygotowania - jako bazę możesz zastosować wyżej opisane leczo z cukinii, które wzbogacisz o kiełbasę, mięso drobiowe lub mięso wołowe.
Pieczarki wrzuć na patelnię po podsmażeniu cebuli. W tej kolejności będą miały czas na to, aby ładnie się przyrumienić i wchłonąć nieco pozostałych smaków mikstury.
Leczo z pieczarkami to również idealna opcja dla najmłodszych, którym często trzeba „sposobem" przemycać dodatkowe warzywa w różnych daniach. Pieczarki są na tyle neutralne i łatwo dostosowują się do pozostałych składników potrawy, że nawet największy niejadek chętnie spałaszuje takie leczo. Pieczarkowy dodatek to także prosty sposób na zwiększenie odżywczości posiłku.
Zdrowe warzywne przetwory: leczo do słoików
Jak wiadomo, leczo najlepiej smakuje latem, gdy warzywa są świeże i pochodzą prosto z targowego straganu lub ogródka zaprzyjaźnionego rolnika. Jednak potrawa ta równie dobrze sprawdzi się w zimowe popołudnia lub wieczory, gdy zabraknie ci pomysłu na zdrowy i pożywny posiłek.
Leczo do słoików można przygotować w każdej wymienionej w naszym artykule wersji. Co ciekawe, idealnie nada się również jako baza do zup. Można je w praktyczny sposób zmiksować z wcześniej przygotowanym rosołem lub dodać do tradycyjnej zupy gulaszowej. Tak przygotowane danie spróbuj podać z ryżem lub makaronem. Palce lizać!
Poznaj najlepsze przepisy na leczo:
1. Leczo z cukinii z mięsem mielonym
Fot. Dzi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kaatarinaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie