Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Kiedy drzewa zaczynają uginać się pod ciężarem słodkich śliwek, to najwyższa pora, aby zabrać się za przygotowywania pysznych, tradycyjnych powideł. Dziś podpowiadamy, jak je zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

W naszym kraju jednym z najpopularniejszych pomysłów na śliwki są powidła. Ich przygotowanie jest wielką sztuką i wymaga od nas nie tylko cierpliwości, ale również trochę doświadczenia.

Pierwsze problemy mogą pojawić się już na etapie wyboru odpowiednich owoców - powinniśmy wybierać tylko te najbardziej dojrzałe, miękkie i bardzo słodkie.

Po umyciu i wypestkowaniu owoców możemy przystąpić do ich smażenia. Najlepiej wybrać w tym celu duży garnek o grubym dnie, który dobrze przewodzi ciepło.

Pamiętaj, że podczas przygotowywania powideł liczy się cierpliwość! Śliwki musimy gotować przez kilka godzin na niewielkim ogniu, uważając aby się nie przypaliły. Prawie w ogóle nie trzeba ich mieszać. Jeśli wybierzecie odpowiednio słodkie owoce, nie będziecie też musieli ich dosładzać cukrem.

Reklama

Gdy wszystkie owoce się rozpadną, a nadmiar soku odparuje, powidła powinny zacząć się zagęszczać. Jak sprawdzić, czy są gotowe? Wystarczy wyłożyć ich niewielką ilość na szklany talerzyk, który na kilka minut umieścimy w lodówce. Kiedy wystygną, będziemy mogli ocenić, czy efekt końcowy nas zadowala.

To jak gęste będą powidła zależy już wyłącznie od naszych indywidualnych upodobań. Gorące przetwory wkładamy do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy przez ok. pół godziny. Wówczas możemy mieć pewność, że nasze powidła przetrwają długi czas, a my będziemy mogli się cieszyć ich smakiem o każdej porze roku.

Jeśli chesz, aby twoje powidła były równie smaczne co te przygotowane przez mamę lub babcię, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy do perfekcji opanowali zarówno tradycyjne, jak i nieco bardziej nowoczesne receptury. Oto niektóre z ich propozycji.


1. Powidła z węgierek

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Powidła śliwkowe w pięć minut

Fot. Lovecozdrowe na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Powidła na rauszu

Fot. Obserwator na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Powidła z korzenną nutą

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Powidła janginizowane

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Powidła śliwkowe z czekoladą

Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Powidła bez mieszania

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Powidła z pieca

Fot. Wanilia88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Powidła śliwkowe z cynamonem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Powidła śliwkowe bez cukru

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5207

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 284

15 min
27