Jak zrobić nalewkę? Wszystko, co trzeba wiedzieć!

Nalewki to jedne z najpopularniejszych napojów wyskokowych w wielu polskich domach. Cieszą jeszcze bardziej, jeśli od początku do końca zostały przygotowane przez domowników. Jak zrobić nalewkę? Jakich owoców użyć i jakie są idealne proporcje? Dowiesz się tego z naszego artykułu. Zapraszamy!

Fot. 123RF/Picsel

Dla wielu osób przygotowywanie domowego trunku, jakim jest owocowa nalewka, często jawi się jako zupełna czarna magia. Z czym to się je i jak rozpocząć swoją drogę z domowymi nalewkami? Wystarczy unikać kilku popularnych błędów.

Jak zrobić nalewkę? Dwa etapy

Sporządzanie domowej nalewki dzieli się na dwa główne etapy. Pierwszy z nich zwany jest macerowaniem (trwa od kilku dni do kilkunastu miesięcy), natomiast drugi to leżakowanie, zwane również maturacją (trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy).

Ten pierwszy polega na długotrwałym moczeniu wybranego surowca w wysokoprocentowym płynie. Cały proces przebiega w środowisku ciepłym i jasnym, np. na parapecie w kuchni. Drugi krok, jak sama nazwa wskazuje, to okres, w którym nalewka dojrzewa do spożycia. Ten etap wymaga już zgoła innych warunków, a mianowicie miejsca chłodnego i ciemnego.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Baza do nalewki

Istnieje całe spektrum ciekawych smaków, po które można sięgnąć w celu przygotowania własnej nalewki. Z pewnością pierwszym popularnym składnikiem, jaki przychodzi ci do głowy, są owoce. Jednak nie jest to jedyny wariant.

Nalewki można również przygotowywać z bakalii, orzechów, a nawet zbóż. Należy pamiętać, że niektóre składniki na domowy trunek wymagają specjalnej obróbki, np. pewne rodzaje owoców trzeba oczyścić z pestek lub szypułek przed zalaniem alkoholem.

Jak zrobić nalewkę? Domowe nalewki najlepiej przygotowywać z mieszanki spirytusu i czystej wódki. Najbardziej popularnym stężeniem wykorzystywanym w domowych wyrobach jest 60%. Spirytus można również wymieszać z przegotowaną wodą. Użycie zbyt mocnego alkoholu lub czystego spirytusu zabije delikatny smak owoców i finalnie może rozczarować domowników.

Zacznijmy od podstaw: butelki na nalewkę

Wybór butelki na nalewkę zależny jest tak naprawdę od kreatywności twórcy. Na rynku dostępne są nie tylko tradycyjne butelki, ale również takie charakteryzujące się fantazyjnymi kształtami, a nawet butelki personalizowane z ciekawymi i zabawnymi napisami.

Możesz wybrać zarówno wariant zakręcany, jak i taki, który zamykany jest na korek. Ten pierwszy świetnie sprawdza się na prezent, natomiast drugi stanie się prawdziwą ozdobą każdego barku. Butelki na nalewkę różnią się od siebie również pojemnością.

Jasne czy ciemne szkło? Ciemny kolor szkła jest polecany dla osób, które chciałyby, aby ich nalewki zachowały oryginalny kolor. W jasnym szkle domowy trunek może szybko stracić swoją barwę pod wpływem światła. Jeśli już zdecydujesz się na jasne butelki na nalewkę, warto trzymać je w ciemnym pomieszczeniu, np. w piwnicy.

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to królowa wśród domowych trunków. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Jedyny mankament tego napoju alkoholowego to czas oczekiwania. Aby go sporządzić, potrzebujesz: owoców pigwy, cukru, 40% wódki i 95% spirytusu.

Zaletą pigwówki jest dowolność w przygotowaniu. Alkohol można zrobić zarówno z owoców pigwy, jak i z owoców pigwowca japońskiego. Dla osób, które lubią eksperymenty kulinarne - oba te składniki można wymieszać w dowolnej proporcji. Niezależnie od owocu, który wybierzesz, pamiętaj o usunięciu gniazda nasiennego.

Nalewka z aronii

Aroniówka, czyli nalewka z aronii, to domowy trunek, który jest nie tylko ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Aronia to źródło wielu drogocennych dla zdrowia substancji - charakteryzuje ją wysoka zawartość witaminy C, a także kwasu foliowego i żelaza.

Nalewka z aronii jest w szczególności lubiana przez osoby, które gustują w cierpko-gorzkich domowych przetworach. Pozwól sobie na mały eksperyment kulinarny i wzbogać smak tradycyjnej aroniówki takimi dodatkami, jak: cynamon, wanilia, miód, imbir, kardamon, pomarańcza i goździki. Nalewkę można śmiało przygotować z mrożonych owoców.

 

Pogoda na Interii sprawdza się! Teraz także w aplikacji. Zainstaluj na Androidzie i nie daj się zaskoczyć pogodzie »

Nalewka z malin

Nalewka z malin to domowy alkohol, który często gościł na stole podczas imienin twojej babci? Nic dziwnego, to bardzo smaczna i efektowna - dzięki swojej czerwonej barwie - nalewka, która jest równie popularna na polskich stołach, co wyżej opisana pigwówka.

Przed zalaniem owoców roztworem alkoholowym należy oczyścić je dokładnie z szypułek. Zalane owoce należy pozostawić w słoiku, w ciepłym miejscu, na pięć do sześciu dni. W tym czasie przynajmniej raz dziennie trzeba wstrząsnąć naczyniem, aby cukier dobrze zmieszał się z owocami. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, możesz dodatkowo wycisnąć pozostałe w słoiku owoce, aby wykorzystać surowiec do samego końca.

Nalewka z czarnej porzeczki

Szukasz słodkiego sposobu na rozgrzanie się? Nalewka z czarnej porzeczki to idealna i smaczna opcja. Można ją łatwo przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Jeżeli wybierasz nalewkę ze świeżej czarnej porzeczki, pamiętaj o dokładnym umyciu i oczyszczeniu owoców z szypułek.

Naturalnym procesem podczas okresu maceracji jest jaśnienie owoców oraz ich puchnięcie. Gdy nalewka jest gotowa, warto dodatkowo zastosować zwykły jednorazowy filtr do kawy w celu odfiltrowania słodkiego alkoholowego syropu od resztek owoców. W rezultacie otrzymany alkohol będzie klarowny i pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń.

Nalewka z dzikiej róży

Jeżeli chcesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli potraktować przepyszną nalewkę jak domowe lekarstwo, rozwiązaniem jest nalewka z dzikiej róży. To bardzo skuteczny sposób na podniesienie odporności - w szczególności w okresie jesiennym i zimowym, gdy większość osób przechodzi infekcje.

Ten owocowy alkohol charakteryzuje się wysokim stężeniem witaminy C. W owocach dzikiej róży znajduje się jej do 40 razy więcej niż w kwaśnych cytrusach. Aby przygotować smaczną nalewkę, owoce róży należy zalać mieszanką 96% spirytusu i 40% wódki. Miksturę warto również wzbogacić o dodatek goździków, które zapewnią jej lekko korzenny posmak, oraz suszonej mięty i rumianku.

Nalewka ze śliwek

Nalewka ze śliwek wymaga przynajmniej pięciu tygodni maceracji. W tym okresie należy regularnie - co około dwa lub trzy dni - wstrząsać słoikiem z zalewą. Kluczem do pełni aromatu jest jednak okres leżakowania. Im jest on dłuższy, tym większa szansa na otrzymanie prawdziwie głębokiego smaku.

Aby przygotować przepyszną nalewkę ze śliwek, nie potrzebujesz żadnych szczególnych dodatków. Ten domowy trunek będzie smakowity nawet przygotowany z zupełnie podstawowych składników, czyli cukru, owoców i mieszanki spirytusu i alkoholu.

Nalewka wieloowocowa, czyli smaczna ratafia

Nie ma jednej idealnej receptury na ratafię, czyli wieloowocową domową nalewkę. Ratafia to alkohol, który można dopieszczać przez cały okres letni, uzupełniając go o kolejne dostępne na rynku owoce. O jej smaku decydować będzie ilość poszczególnych owoców, których użyjesz do jej przygotowania.

Ratafia to wyjątkowy domowy trunek właśnie za sprawą tego, że ciężko jest odtworzyć dokładnie takie same proporcje owoców użyte w jego poprzedniej wersji. Każdego roku nalewka może wyjść nieco inna.

Owoce zastosowane w nalewce dają jej także inny posmak w zależności od ich gatunku oraz od pogody, podczas której były zbierane. Jeśli gustujesz w wieloowocowych domowych przetworach, ratafia to z pewnością wariant dla ciebie - niezależnie od mieszanki i proporcji owoców.

Zainspiruj się przepisami na ciekawe nalewki:

1. Nalewka agrestowa

Nalewka agrestowa

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Nalewka brzoskwiniowa

Nalewka brzoskwiniowa

Fot. Gabi16 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Nalewka gruszkówka

Nalewka gruszkówka

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Nalewka malinowa

Nalewka malinowa

Fot. Jola73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Nalewka kawowa

Nalewka kawowa

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 351

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4