Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić perfekcyjne krokiety?

Proste do przyrządzenia i niesamowicie smaczne. W menu Polaków występują w roli dania głównego lub przekąski. Na czym polega ich fenomen?

Fot. 123RF/Picsel

Przygotowanie tego dania nie powinno zająć dużo czasu. Nie jest ono skomplikowane ani kosztowne. Zachwyca smakiem, chrupkością i wyglądem. Idealnie pasuje do kubka gorącego czerwonego barszczu, dlatego przepis na nie jest często wykorzystywany zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zobacz, jak możesz przyrządzić je od postaw.

Zacznij od ciasta naleśnikowego

Naleśniki to podstawa krokietów. Do ich zrobienia potrzebne są: jajka, mąka, mleko, szczypta soli oraz odrobina oleju lub masła. Dodatek tłuszczu uchroni ciasto przed przywieraniem. Jajka nadają mu pięknego koloru i pomagają w odpowiednim połączeniu wszystkich składników. Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki były bardziej delikatne i puszyste, zastąp część mleka niewielką ilością wody gazowanej. Taki zabieg sprawi, że twoje krokiety będą jeszcze smaczniejsze.
Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników czas na smażenie. Możesz to zrobić na zwykłej patelni lub specjalnej, przeznaczonej wyłącznie do tego celu. Warto w pierwszej kolejności rozgrzać na niej kroplę oleju tak, aby ciasto łatwiej było przewracać i ściągać. Po usmażeniu gotowe naleśniki odstaw na bok do wystygnięcia.

Reklama

Odpowiedni farsz sekretem udanych krokietów

Kolejnym etapem jest oczywiście przyrządzenie farszu, który możesz wykonać na wiele różnych sposobów. W okresie świąt najczęściej odtwarzanym przepisem są krokiety z grzybami. Do ich zrobienia warto wykorzystać tegoroczne leśne zbiory. Jeśli nie masz takiej możliwości, zastąp je np. pieczarkami, które są dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym.
Równie popularny jest także farsz łączący grzyby z kiszoną kapustą lub z mięsem, do których przygotowania najlepiej wykorzystać kurczaka z rosołu gotowanego dzień wcześniej. Na tym jednak pomysły na farsz się nie kończą. W wydaniu sylwestrowym można je przyrządzić ze szpinakiem i serem feta lub innym nadzieniem, które sprawdza się np. podczas robienia pasztecików lub pierogów.

Wygląd też ma znaczenie

Sukcesem udanych krokietów jest nie tylko smak ale również wygląd. Zawijanie krokietów najlepiej rozpocząć od starannego rozprowadzenia farszu na samym środku naleśnika. Podczas zawijania zacznij od złożenia brzegów a następnie przejdź do rolowania ciasta. Po złożeniu wszystkich naleśników w ten sam sposób zabierz się za panierowanie. Wykorzystaj do tego celu jajko oraz bułkę tartą. Obtoczone krokiety smaż na wolnym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Po ściągnięciu z patelni twoje danie jest gotowe do jedzenia.
Poznałeś już trzy najważniejsze etapy przyrządzania krokietów. Teraz możesz wreszcie zabrać się do pracy. Zanim jednak to zrobisz zajrzyj do sprawdzonych przepisów naszych użytkowników:

1. Krokiety z borowikami

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

2. Krokiety z leśnymi grzybami

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Krokiety z kapustą i grzybami

Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Kopertowe krokiety z kurkami

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Reklama

5. Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Fot. Pompolina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

6. Krokiety dziadowskie

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


7. Krokiety ziemniaczane

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Krokiety z niespodzianką

Fot. Buongustai na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

9. Krokiety z pieczarkami

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

10. Wegetariańskie krokiety z warzywami

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 982

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

8
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9