Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić perfekcyjny omlet?

Serwowany na słodko lub na słono, omlet to idealna opcja na sycący posiłek. Przyrządzany w różnych wersjach i wzbogacany o różnorodne składniki, za każdym razem może smakować inaczej. Jak zrobić omlet, który rozpieści twoje podniebienie? Poznaj nasze sprawdzone triki!

Fot. 123RF/Picsel

Omlet to przysmak ze smażonych jajek, który znany był już w starożytnym Rzymie. W Polsce zyskał popularność za sprawą królowej Marysieńki, która zachwyciła się jego smakiem podczas jednej ze swoich podróży.

Omlet to potrawa znana niemal na całym świecie, występująca w różnych formach i wersjach smakowych. We Włoszech znany jest jako frittata, w Hiszpanii jako tortilla, a w Japonii jako tamago-yaki.

Omlet cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swój atrakcyjny smak, ale również dużą łatwość w przygotowaniu i ogromną uniwersalność. Świetnie komponuje się z warzywami, serem, owocami, a nawet czekoladą i bitą śmietaną. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjny omlet w każdym wydaniu!

Omlet biszkoptowy - puszysty biszkopt prosto z patelni

Omlet biszkoptowy to jedna z najbardziej puszystych wersji tej jajecznej potrawy. Od klasycznych omletów różni się grubością i delikatnością. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie dla dzieci, sycąca kolacja, a nawet smakowity deser.

Omlet biszkoptowy często przyrządzany jest na słodko, ale równie dobrze smakuje w wersji wytrawnej. Można podać go z ulubioną konfiturą, jogurtem i owocami, dżemem, syropem klonowym, a także z szynką, mozzarellą, pieczarkami, warzywami i serem feta.

Powyższy omlet swoją puszystość i delikatność zawdzięcza ubitym białkom jaj. Pozostałe składniki niezbędne do jego przyrządzenia to mąka, żółtka jaj, olej, mleko oraz szczypta soli. Niektóre przepisy dopuszczają także użycie cukru waniliowego i odrobiny sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

Omlet na słono - idealny wybór na każdy posiłek

Omlet na słono to idealna opcja na każdy posiłek dnia. Możesz go dowolnie modyfikować, kierując się swoimi preferencjami kulinarnymi i aktualnymi zachciankami. Pasują do niego praktycznie wszystkie przyprawy i dodatki, więc daj się ponieść wyobraźni i wyczaruj coś pysznego!

Omlet na słono może występować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Dobrze smakuje z szynką, boczkiem, kiełbasą, parówkami czy wędzonym łosiem, ale wersja z samymi warzywami wcale nie będzie mniej smaczna i sycąca.
Przygotowując omlet w wersji wytrawnej, warto sięgnąć po świeże zioła i sezonowe warzywa. Szparagi, bób, własnoręcznie zebrane grzyby - wszystko to w połączeniu z jajkami może smakować naprawdę wyśmienicie. Doskonałym wyborem będzie także zielenina, która nie tylko podkreśli smak potrawy, ale również wzbogaci ją o cenne wartości odżywcze.

Omlet na słodko - smaczna przekąska nie tylko dla dzieci

Omlet na słodko to przekąska uwielbiana przez dzieci. Ale nie tylko! Wielu dorosłych także gustuje w tego typu śniadaniach, więc chętnie sięgają po jajeczne placki ze słodkimi dodatkami. Te stanowią zdrowszą alternatywę dla płatków z mlekiem czy polanych lukrem pączków.

Jak zrobić omlet w słodkiej wersji? Tak jak najbardziej lubisz! Maliny, truskawki, borówki, jagody, a może wersja z bananem i masłem orzechowym? Opcji jest naprawdę dużo. Dla fanów szarlotki idealnym wyborem będzie omlet z jabłkami i cynamonem, a dla prawdziwych łasuchów z musem owocowym i bitą śmietaną.

Przyrządzając omlet na słodko (na słono również!), możesz modyfikować nie tylko jego składniki, ale również kształt i grubość. W tym przypadku świetnie sprawdzi się wyżej wspomniany omlet biszkoptowy lub cienki jajeczny placek, który możesz potraktować jak naleśnik - zwiń go w rulon lub złóż na 4 części.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Omlet z warzywami - wiosna na twoim talerzu

Należysz do osób, które stronią od warzyw i bezskutecznie próbują się do nich przekonać? Omlet z warzywami to dobry sposób na przemycenie jarzyn do codziennej diety. Prawidłowo przyrządzony i odpowiednio doprawiony może przypominać smakiem i wyglądem uwielbianą przez wszystkich pizzę.

Omlet z warzywami możesz przygotować na bazie dowolnych składników. Papryka, cebula, czosnek, pomidory, szczypiorek, marchew, cukinia... użyj po prostu tego, co zalega ci w lodówce! Preferujesz bardziej oryginalne smaki? Nie wahaj się dorzucić do swojej potrawy imbiru, sezamu czy sosu sojowego.

Aby podkreślić smak dania, użyj świeżych ziół i przypraw. Pieprz, sól, majeranek, bazylia, oregano czy zioła prowansalskie - niewiele jest dodatków, które słabo komponowałyby się z warzywami. Te świetnie smakują także z mozzarellą, fetą, parmezanem, a nawet zwykłym żółtym serem. Do wyboru, do koloru!

Omlet ze szpinakiem - skarbnica witamin i minerałów

Jak na długo zaspokoić głód, a przy okazji dostarczyć swojemu organizmowi cennych witamin i minerałów? Wystarczy przyrządzić omlet ze szpinakiem! Możesz użyć do tego świeżego i mrożonego produktu i wymieszać go z masą jajeczną lub dodać w trakcie smażenia.

Omlet ze szpinakiem może być przyrządzany na różne sposoby. Jedni dodają go do potrawy zaraz po opłukaniu i pokrojeniu, inni natomiast podsmażają go wcześniej na patelni. Ważne, aby dokładnie odsączyć go z nadmiaru wody - dotyczy to przede wszystkim szpinaku w formie mrożonki.

Jakie dodatki idealnie komponują się z tym zdrowym, zielonym warzywem? Szpinak świetnie smakuje w połączeniu z serem feta, czarnymi oliwkami, cebulą i szczypiorkiem. Ponadto możesz dodać do niego pomidorki koktajlowe, listki bazylii, a nawet pokrojone w kostkę awokado.

Omlet cesarki - opcja na niebanalny deser

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to popularny austriacki deser, który możesz skosztować nie tylko w wiedeńskiej kawiarence. Jego przygotowanie niewiele różni się od tego w klasycznej wersji - na pewnym etapie smażenia po prostu rozrywa się go na kilka mniejszych kawałków.

Aby przygotować omlet w tej formie, potrzebujesz oczywiście jajek, mąki, mleka oraz szczypty soli. Możesz użyć także proszku do pieczenia, cynamonu i cukru waniliowego. Do masy jajecznej warto dorzucić garść rodzynek wcześniej namoczonych w rumie.

Podobnie jak w przypadku standardowych omletów, omlet cesarski podaje się z rozmaitymi dodatkami. Najczęściej serwowany jest z dżemem, powidłami lub konfiturą. Doskonale pasują do niego także owoce - świeże lub w formie musu. Jego smak można podkreślić płatkami migdałów oraz cukrem pudrem.

 

Jak zrobić omlet w wersji wegańskiej?

Omlet bez jajek, ale z dużą ilością białka? To naprawdę możliwe! Stosowanie diety roślinnej nie zawsze musi wiązać się z rezygnacją z ulubionych przysmaków. Jak zrobić omlet, żeby był smaczny i nie odbiegał mocno od klasycznej wersji? Postaw na ciecierzycę!

Przyrządzenie potrawy w wersji wegańskiej nie jest skomplikowane, ale wymaga użycia większej liczby składników. Warto mieć pod ręką mąkę z ciecierzycy, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, napój roślinny oraz tofu. Oczywiście możesz podawać taki omlet z dowolnymi dodatkami, włączając w to mięso, owoce i warzywa.

Omlet - przepis na perfekcyjne danie

Chcesz zrobić perfekcyjny omlet? Przepis dostosuj do swoich upodobań kulinarnych i ciesz się ulubionym smakiem! Jeśli brakuje ci pomysłów na tę jajeczną przekąskę, skorzystaj z gotowych przepisów na naszej stronie. Znajdziesz tu m.in. przepis na omlet serowy, omlet biszkoptowy oraz omlet z warzywami i kurczakiem. Smacznego!

 

1. Omlet - przepis podstawowy

Fot. Smaker na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Omlet wiedeński

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Omlet śniadaniowy

Fot. Szczotka_od_kija na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Puszysty omlet

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Omlet po egipsku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Omlet z kurkami

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Japoński zawijany omlet

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Omlet z młodymi warzywami

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Omlet z prawdziwkami

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Omlet z kabanosem

Fot. Chillijalapeno na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Kanapki śniadaniowe

Proste kanapki które zapewnią nam dużo energii na cały dzień, są pożywne smac...

Odsłon: 14

15 min
1
Przekąski Placki z serka wiejskiego

Czy można usmażyć placki z serka wiejskiego? Jak najbardziej! Z powodzeniem z...

Odsłon: 829

30 min
2
Dodatki Smarowidło z cukinią

Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...

Odsłon: 2961

15 min
15
Pieczywo Chleb pszenny ekspresowy

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...

Odsłon: 186

30 min
3
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 1310

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9