Fot. 123RF/Picsel
Frittata to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia. W podstawowej wersji można ją wykonać z zaledwie kilku składników, wykorzystując do tego celu jajka, ser typu parmezan, oliwę oraz przyprawy. W bardziej rozbudowanej wersji warto zadbać o ciekawe dodatki, w tym warzywa, które obecnie macie pod ręką.
Najlepiej komponuje się z wyrazistymi smakami w tym m.in. z oliwkami, suszonymi pomidorami, włoskimi serami oraz listkami świeżych ziół typu bazylia, oregano czy rozmaryn. Dla wielbicieli dań mięsnych warto pokusić się również o dodatek ulubionej wędliny. Dzięki swojej uniwersalności w łączeniu składników danie to stanowi także świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z zalegających w niej produktów.

Sposób wypiekania
Nazwa tej potrawy pochodzi od słowa „frittare", czyli smażyć. Przygotowuje się ją na patelni, początkowo smaży na kuchence, a następnie przekłada się ją do piekarnika i piecze jeszcze przez kilka minut aż do wyrośnięcia. Ze względu na specjalny sposób obróbki termicznej do zrobienia prawdziwej frittaty będziecie potrzebowali solidnej patelni o grubym spodzie, bez plastikowych elementów, które mogłyby się stopić pod wpływem wysokiej temperatury.
Jeśli nie posiadacie odpowiednich sprzętów kuchennych, nic straconego. Równie smaczną frittatę zrobicie, korzystając wyłącznie ze zwykłej patelni, lub w przypadku, kiedy zdecydujecie się na lżejszą wersję tego przysmaku, z naczynia żaroodpornego.
Jak zabrać się za jej przygotowanie?
Na sam początek zacznijcie od zeszklenia posiekanej cebuli, następnie można dodawać kolejno pokrojone w kostkę warzywa, typu por, papryka czy ziemniaki. W międzyczasie warto zadbać o nagrzanie piekarnika do temperatury 160 stopni Celsjusza oraz o przygotowanie pozostałych produktów typu jajka, zioła, ser oraz przyprawy. Kiedy wszystkie warzywa są już odpowiednio miękkie, należy ściągnąć je z patelni i połączyć z rozbełtanymi jajkami.
Podczas mieszania nie zapominajcie o energicznych ruchach. Im więcej powietrza dostanie się do naszego dania, tym frittata będzie bardziej puszysta i smaczna. Tak przygotowaną masę jajeczną doprawcie solą i pieprzem, a następnie całość przelejcie z powrotem na patelnie.
W kolejnym kroku możecie zająć się dodatkami typu ser i zioła, które wylądują na patelni jako ostatnie. Po około 5 minutach smażenia z obu stron patelnię z daniem przełóżcie do piekarnika. Frittatę pieczemy przez około 5-10 min do momentu rozpuszczenia się sera. Gotową możecie nakładać na talerze i serwować swoim gościom.
Fot. emes81 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Frittata ze szpinakiem i łososiem
Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Frittata warzywna z niedźwiedzim czosnkiem
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Frittata ziemniaczana z cukinią
Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Frittata z cukinią, pomidorami i fetą
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!