Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś ma ochotę na szybkie i sycące danie polecam frittatę z jarmużem. Można zjeść ją na śniadanie lub kolację. Przepyszna, zdrowa i kolorowa!
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 59
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 331
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 59
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 331
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Jarmuż myjemy, odkrajamy i odrzucamy twarde łodyżki. Siekamy. W głębokim naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty czosnek. Podsmażamy przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy jarmuż i smażymy wszystko na małym ogniu ok. 5 min aż zmięknie i zmniejszy objętość.
Następny krok to wlanie roztrzepanych jajek do przysmażonego jarmużu i posypanie wszystkiego żółtym, startym serem. Ponownie smażymy ok. 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzch układamy plasterki pomidora, pokrojone pieczarki oraz kukurydzę. Patelnię wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 12 minut. (Uwaga: patelnia nie może mieć plastikowej rączki!). Po wyjęciu z piekarnika frittatę można przybrać listkami bazylii. Frittatę jemy prosto z patelni. Smacznego!