Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś ma ochotę na szybkie i sycące danie polecam frittatę z jarmużem. Można zjeść ją na śniadanie lub kolację. Przepyszna, zdrowa i kolorowa!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1015
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4792
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3301
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1015
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4792
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3301
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Jarmuż myjemy, odkrajamy i odrzucamy twarde łodyżki. Siekamy. W głębokim naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty czosnek. Podsmażamy przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy jarmuż i smażymy wszystko na małym ogniu ok. 5 min aż zmięknie i zmniejszy objętość.
Następny krok to wlanie roztrzepanych jajek do przysmażonego jarmużu i posypanie wszystkiego żółtym, startym serem. Ponownie smażymy ok. 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzch układamy plasterki pomidora, pokrojone pieczarki oraz kukurydzę. Patelnię wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 12 minut. (Uwaga: patelnia nie może mieć plastikowej rączki!). Po wyjęciu z piekarnika frittatę można przybrać listkami bazylii. Frittatę jemy prosto z patelni. Smacznego!