Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś ma ochotę na szybkie i sycące danie polecam frittatę z jarmużem. Można zjeść ją na śniadanie lub kolację. Przepyszna, zdrowa i kolorowa!
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 68
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 68
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Jarmuż myjemy, odkrajamy i odrzucamy twarde łodyżki. Siekamy. W głębokim naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty czosnek. Podsmażamy przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy jarmuż i smażymy wszystko na małym ogniu ok. 5 min aż zmięknie i zmniejszy objętość.
Następny krok to wlanie roztrzepanych jajek do przysmażonego jarmużu i posypanie wszystkiego żółtym, startym serem. Ponownie smażymy ok. 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzch układamy plasterki pomidora, pokrojone pieczarki oraz kukurydzę. Patelnię wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 12 minut. (Uwaga: patelnia nie może mieć plastikowej rączki!). Po wyjęciu z piekarnika frittatę można przybrać listkami bazylii. Frittatę jemy prosto z patelni. Smacznego!