Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego? Poznaj sprawdzone sposoby!

Nie bez powodu mniszek lekarski znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i w medycynie alternatywnej. Roślina ta świetnie sprawdza się przy wielu dolegliwościach i stanowi składnik znakomitych trunków, w tym wina. Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego? Poznaj sprawdzony przepis i wyczaruj je w zaciszu własnej kuchni!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Mniszek lekarski, zwany również pospolitym, to sprzymierzeniec w walce z wieloma schorzeniami – przeziębieniem, wahaniami glukozy, zaburzeniami trawienia oraz chorobami wątroby. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że stanowi on doskonały składnik trunków, zwłaszcza win i nalewek. Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego krok po kroku? Poznaj sprawdzony przepis na wyjątkowy napój i zaserwuj go swoim bliskim – z pewnością będą zachwyceni jego smakiem i właściwościami!

Wino z mniszka lekarskiego – przepis  

Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego? Zanim przystąpisz do realizacji przepisu, musisz zebrać odpowiednią ilość surowca. Pamiętaj, aby zbierać kwiaty z polan usytuowanych jak najdalej od fabryk i ruchliwych dróg – dzięki temu będą one znacznie mniej zanieczyszczone spalinami.  

Na zbieranie mniszka warto wybrać się w suchy i upalny dzieńodcinaj jedynie jego główki, bez łodyg i liści. Po powrocie do domu rozłóż je na gazecie, aby pozbyć się z nich insektów – cały proces powinien trwać ok. trzech godzin.  

Przygotowanie wina nie obejdzie się bez odpowiedniego sprzętu. Aby zrobić idealny trunek, musisz zaopatrzyć się w duży garnek z pokrywką oraz balon z korkiem i rurką fermentacyjną. Przydadzą ci się również nożyczki i rękawiczki. 

Jeśli chodzi o niezbędne składniki na wino, poza mniszkiem lekarskim potrzebujesz kwasku cytrynowego, cukru, drożdży oraz pożywki. Niektóre przepisy uwzględniają również takie produkty jak sok i skórka z cytryny, pomarańcze czy rodzynki.  

Gdy pozbędziesz się z kwiatów niechcianych lokatorów, zabierz się za odcinanie ich płatków – najlepiej tych cienkich i delikatnych. Następnie umieść je w garnku, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na bok na jedną dobę. Po tym czasie odcedź wywar od płatków.  

Sprawdź także: Czy kalarepa obniża cukier? Warzywo dla cukrzyków

Pamiętaj, aby cztery dni przed przyrządzeniem wina przygotować matkę drożdżową. Wlej do szklanej butelki przegotowaną wodę, wsyp cukier, wymieszaj i odstaw na bok do ostygnięcia. Dosyp drożdże nieaktywne oraz pożywkę, ponownie wymieszaj, zatkaj watą i postaw na jakiś czas w ciepłym miejscu (28°C).  

Nie zapominaj o regularnym mieszaniu płynu – najlepiej robić to dwa razy dziennie. Zawartość butelki powinna intensywnie fermentować po ok. trzech dniach. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, postaw na drożdże aktywne – w tym przypadku przygotowanie szczepionki powinno zająć ci ok. 30 minut. Wystarczy wlać do szklanki przegotowaną i ostudzoną wodę (35°C), dosypać cukier i odstawić na bok. 

W kolejnym etapie przegotuj kilka litrów wody, rozpuść w niej odpowiednią ilość cukru i pozostaw do ostygnięcia. Wlej do balona matkę drożdżową, syrop cukrowy, wywar z płatków oraz kwasek cytrynowy. Zatkaj naczynie korkiem z rurką i postaw je w ciepłym miejscu, aby rozpoczął się proces fermentacji – powinno to nastąpić po ok. 24 godzinach.  

Po kilku dniach można przelać trunek do szklanych butelek – do każdej z nich wsyp rodzynki, wlej płyn przez lejek, dokładnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Wino z mniszka lekarskiego powinno dojrzewać od sześciu do 12 miesięcy.  

Zobacz: Crostini z mniszkiem i kurdybankiem

Wino z mniszka lekarskiego – właściwości  

Jakie działanie na organizm wykazuje wino z mniszka lekarskiego? Właściwości tego trunku są naprawdę liczne! Przede wszystkim warto podkreślić, że jest ono prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i flawonoidów, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie.  

Mniszek lekarski świetnie sprawdza się w leczeniu zaburzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca czy insulinooporność. Swój korzystny wpływ na gospodarkę cukrową zawdzięcza m.in. obecności inuliny, która obniża indeks glikemiczny potraw i spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Co więcej, uchodzi ona za naturalny prebiotyk, który stymuluje wzrost mikroflory jelitowej.  

Wino z mniszka lekarskiego może okazać się doskonałym remedium na przeziębienie – zawarte w nim związki wzmacniają odporność, stawiają na nogi przy osłabieniu i pobudzają wytwarzanie interferonu, czyli substancji o działaniu przeciwwirusowym. Warto dodać, że mniszek działa moczopędnie, a do tego oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i usprawnia proces trawienia. 

Czy każdy może sięgać po wino z mniszka lekarskiego? Właściwości tego napoju są naprawdę wyjątkowe, jednak nie każdy może sobie na niego pozwolić. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z alergiami, wrzodami żołądka, kamicą dróg żółciowych, chorobami nerek oraz nadkwasotą. Nie jest on wskazany również przy spożywaniu niektórych leków i to nie tylko ze względu na zawartość alkoholu, ale również możliwość wystąpienia interakcji pomiędzy mniszkiem a substancjami leczniczymi.

Sprawdź także: Mniszek lekarski w kuchni. Odkryj jego cenne właściwości

Jeśli nie wino, to może nalewka?  

Masz ochotę na alkohol z mniszkiem lekarskim w roli głównej, ale chcesz zaoszczędzić czas i móc delektować się nim znacznie szybciej niż winem? Zatem postaw na nalewkę! Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu i wymaga użycia zaledwie kilku składników. Jakich konkretnie? 

Aby przyrządzić nalewkę w tym wydaniu, musisz zaopatrzyć się w świeże kwiaty mniszka, wodę, spirytus lub wódkę, cytryny oraz miód. Realizację przepisu rozpocznij od odcięcia płatków i rozłożenia ich na papierze – po kilkunastu godzinach możesz przełożyć je do dużego słoika.  

Sparz, wyczyść, osusz i pokrój cytrynę bez wcześniejszego obierania jej ze skóry. Wrzuć jej plastry do naczynia z płatkami, zalej całość spirytusem i odstaw na kilka dni. Po ok. tygodniu odcedź płyn i wymieszaj go z wcześniej przyrządzonym syropem z przegotowanej wody oraz miodu. 

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, przelej ciecz do szklanych butelek, zakorkuj i odstaw na kilka tygodni. Trunek powinien być gotowy po miesiącu – w razie potrzeby ponownie przefiltruj go przed podaniem. Smacznego! 

Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego? Przepisy na trunki i nie tylko!  

Skoro już wiesz, jak zrobić wino z mniszka lekarskiego, czas poznać inne odsłony tej niezwykłej rośliny! W serwisie Smaker.pl znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów z jej zastosowaniem – syrop, miód, a nawet kefir czy pesto to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Jedno jest pewne – gdy raz spróbujesz specjałów z mniszka, już nie będziesz mógł się bez nich obejść! Odkryj cudowne właściwości słynnego kwiatu i już dziś zadbaj o swoje zdrowie! 

Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie

 Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie Zobacz przepis

Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Czego nie pić na pusty żołądek? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
60 min
5
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21565

60 min
33
Desery Budyń śmietankowy domowy

...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.

Odsłon: 89

15 min
2
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 346

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

4
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320