Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego? Poznaj sprawdzone sposoby!

Nie bez powodu mniszek lekarski znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i w medycynie alternatywnej. Roślina ta świetnie sprawdza się przy wielu dolegliwościach i stanowi składnik znakomitych trunków, w tym wina. Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego? Poznaj sprawdzony przepis i wyczaruj je w zaciszu własnej kuchni!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Mniszek lekarski, zwany również pospolitym, to sprzymierzeniec w walce z wieloma schorzeniami – przeziębieniem, wahaniami glukozy, zaburzeniami trawienia oraz chorobami wątroby. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że stanowi on doskonały składnik trunków, zwłaszcza win i nalewek. Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego krok po kroku? Poznaj sprawdzony przepis na wyjątkowy napój i zaserwuj go swoim bliskim – z pewnością będą zachwyceni jego smakiem i właściwościami!

Wino z mniszka lekarskiego – przepis  

Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego? Zanim przystąpisz do realizacji przepisu, musisz zebrać odpowiednią ilość surowca. Pamiętaj, aby zbierać kwiaty z polan usytuowanych jak najdalej od fabryk i ruchliwych dróg – dzięki temu będą one znacznie mniej zanieczyszczone spalinami.  

Na zbieranie mniszka warto wybrać się w suchy i upalny dzieńodcinaj jedynie jego główki, bez łodyg i liści. Po powrocie do domu rozłóż je na gazecie, aby pozbyć się z nich insektów – cały proces powinien trwać ok. trzech godzin.  

Przygotowanie wina nie obejdzie się bez odpowiedniego sprzętu. Aby zrobić idealny trunek, musisz zaopatrzyć się w duży garnek z pokrywką oraz balon z korkiem i rurką fermentacyjną. Przydadzą ci się również nożyczki i rękawiczki. 

Jeśli chodzi o niezbędne składniki na wino, poza mniszkiem lekarskim potrzebujesz kwasku cytrynowego, cukru, drożdży oraz pożywki. Niektóre przepisy uwzględniają również takie produkty jak sok i skórka z cytryny, pomarańcze czy rodzynki.  

Gdy pozbędziesz się z kwiatów niechcianych lokatorów, zabierz się za odcinanie ich płatków – najlepiej tych cienkich i delikatnych. Następnie umieść je w garnku, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na bok na jedną dobę. Po tym czasie odcedź wywar od płatków.  

Sprawdź także: Czy kalarepa obniża cukier? Warzywo dla cukrzyków

Pamiętaj, aby cztery dni przed przyrządzeniem wina przygotować matkę drożdżową. Wlej do szklanej butelki przegotowaną wodę, wsyp cukier, wymieszaj i odstaw na bok do ostygnięcia. Dosyp drożdże nieaktywne oraz pożywkę, ponownie wymieszaj, zatkaj watą i postaw na jakiś czas w ciepłym miejscu (28°C).  

Nie zapominaj o regularnym mieszaniu płynu – najlepiej robić to dwa razy dziennie. Zawartość butelki powinna intensywnie fermentować po ok. trzech dniach. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, postaw na drożdże aktywne – w tym przypadku przygotowanie szczepionki powinno zająć ci ok. 30 minut. Wystarczy wlać do szklanki przegotowaną i ostudzoną wodę (35°C), dosypać cukier i odstawić na bok. 

W kolejnym etapie przegotuj kilka litrów wody, rozpuść w niej odpowiednią ilość cukru i pozostaw do ostygnięcia. Wlej do balona matkę drożdżową, syrop cukrowy, wywar z płatków oraz kwasek cytrynowy. Zatkaj naczynie korkiem z rurką i postaw je w ciepłym miejscu, aby rozpoczął się proces fermentacji – powinno to nastąpić po ok. 24 godzinach.  

Po kilku dniach można przelać trunek do szklanych butelek – do każdej z nich wsyp rodzynki, wlej płyn przez lejek, dokładnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Wino z mniszka lekarskiego powinno dojrzewać od sześciu do 12 miesięcy.  

Zobacz: Crostini z mniszkiem i kurdybankiem

Wino z mniszka lekarskiego – właściwości  

Jakie działanie na organizm wykazuje wino z mniszka lekarskiego? Właściwości tego trunku są naprawdę liczne! Przede wszystkim warto podkreślić, że jest ono prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i flawonoidów, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie.  

Mniszek lekarski świetnie sprawdza się w leczeniu zaburzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca czy insulinooporność. Swój korzystny wpływ na gospodarkę cukrową zawdzięcza m.in. obecności inuliny, która obniża indeks glikemiczny potraw i spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Co więcej, uchodzi ona za naturalny prebiotyk, który stymuluje wzrost mikroflory jelitowej.  

Wino z mniszka lekarskiego może okazać się doskonałym remedium na przeziębienie – zawarte w nim związki wzmacniają odporność, stawiają na nogi przy osłabieniu i pobudzają wytwarzanie interferonu, czyli substancji o działaniu przeciwwirusowym. Warto dodać, że mniszek działa moczopędnie, a do tego oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i usprawnia proces trawienia. 

Czy każdy może sięgać po wino z mniszka lekarskiego? Właściwości tego napoju są naprawdę wyjątkowe, jednak nie każdy może sobie na niego pozwolić. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z alergiami, wrzodami żołądka, kamicą dróg żółciowych, chorobami nerek oraz nadkwasotą. Nie jest on wskazany również przy spożywaniu niektórych leków i to nie tylko ze względu na zawartość alkoholu, ale również możliwość wystąpienia interakcji pomiędzy mniszkiem a substancjami leczniczymi.

Sprawdź także: Mniszek lekarski w kuchni. Odkryj jego cenne właściwości

Jeśli nie wino, to może nalewka?  

Masz ochotę na alkohol z mniszkiem lekarskim w roli głównej, ale chcesz zaoszczędzić czas i móc delektować się nim znacznie szybciej niż winem? Zatem postaw na nalewkę! Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu i wymaga użycia zaledwie kilku składników. Jakich konkretnie? 

Aby przyrządzić nalewkę w tym wydaniu, musisz zaopatrzyć się w świeże kwiaty mniszka, wodę, spirytus lub wódkę, cytryny oraz miód. Realizację przepisu rozpocznij od odcięcia płatków i rozłożenia ich na papierze – po kilkunastu godzinach możesz przełożyć je do dużego słoika.  

Sparz, wyczyść, osusz i pokrój cytrynę bez wcześniejszego obierania jej ze skóry. Wrzuć jej plastry do naczynia z płatkami, zalej całość spirytusem i odstaw na kilka dni. Po ok. tygodniu odcedź płyn i wymieszaj go z wcześniej przyrządzonym syropem z przegotowanej wody oraz miodu. 

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, przelej ciecz do szklanych butelek, zakorkuj i odstaw na kilka tygodni. Trunek powinien być gotowy po miesiącu – w razie potrzeby ponownie przefiltruj go przed podaniem. Smacznego! 

Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego? Przepisy na trunki i nie tylko!  

Skoro już wiesz, jak zrobić wino z mniszka lekarskiego, czas poznać inne odsłony tej niezwykłej rośliny! W serwisie Smaker.pl znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów z jej zastosowaniem – syrop, miód, a nawet kefir czy pesto to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Jedno jest pewne – gdy raz spróbujesz specjałów z mniszka, już nie będziesz mógł się bez nich obejść! Odkryj cudowne właściwości słynnego kwiatu i już dziś zadbaj o swoje zdrowie! 

Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie

 Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie Zobacz przepis

Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Czego nie pić na pusty żołądek? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 797

15 min
15
Desery Babka karbowana ( cytrynowa ).

Babka wychodzi puszysta, nie pęka podczas pieczenia z wierzchu, jest wilgotna...

Odsłon: 31

30 min
3
Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 41

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4