Grill - temat specjalny

Jakie sałatki można zrobić z jajek? Takie frykasy możesz zaserwować na Boże Narodzenie

Ten lubiany przez Polaków dodatek świetnie sprawdzi się jako składnik wielu przystawek. Jakie sałatki można zrobić z jajek? Na pewno pyszne, ale również soczyste i sycące. W połączeniu z rybami, szynką, kukurydzą czy porem smakują obłędnie. Odkryj 7 najlepszych sałatek z jajkiem.

Jakie sałatki można zrobić z jajek? 7 najlepszych przepisów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Polacy kochają sałatki, które pasują zarówno na śniadanie, lunch, kolację, jak i przekąskę podaną gościom na przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym. W zależności od liczby i rodzaju użytych składników mogą być trudniejsze lub prostsze do przygotowania. Poniższe przystawki należą do drugiej grupy - są smaczne i ekspresowe do zrobienia. Odkryj, jakie sałatki można zrobić z jajek i z czym łączyć ten składnik, żeby najlepiej smakował.

Sprawdź także: Najlepsze ziemniaki do świątecznej sałatki jarzynowej. Źle dobrane potrafią zepsuć jej smak

Jakie sałatki można zrobić z jajek?

Już do popularnej jarzynowej część Polaków dodaje jajka. To składnik niezwykle uniwersalny, który można połączyć z wieloma innymi produktami. Jakie sałatki można zrobić z jajek? Z pewnością te z dodatkiem ryb (np. łososia, makreli lub tuńczyka), warzyw (ziemniaków, rzodkiewki, kukurydzy czy pora) czy zieleniny (roszpunki lub szczypiorku). Już z samych jajek, majonezu i koperku można przyrządzić aromatyczną przystawkę, wprost idealną do świeżego pieczywa.

Co więcej, smak i konsystencja przekąski zmieni się w zależności od tego, czy dodasz jajko kurze, czy przepiórcze. Do zrobienia sałatki możesz wykorzystać jajka na twardo, na miękko albo poszetowate. Jeśli wciąż zastanawiasz się, jakie sałatki można zrobić z jajek, to musisz wypróbować siedmiu najlepszych przepisów. Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Najlepsze przepisy na sałatki z jajek

Jedne są soczyste i sycące, inne lekkie i orzeźwiające. Sprawdź najlepsze przepisy na sałatki z jajek - instrukcja poprowadzi cię krok po kroku po etapach przygotowań, więc kulinarny sukces jest gwarantowany.

1. Sałatka z jajek i buraków

 Sałatka z jajek i buraków Zobacz przepis

Sałatka z jajek i buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To delikatna i smaczna sałatka z jajkami, która powstała po połączeniu głównego składnika z ugotowanymi burakami, ogórkami konserwowymi oraz sosem majonezowo-śmietanowym. Przygotujesz ją w pół godziny i z zaledwie kilku produktów. Zestawienie rozpływających się w ustach buraków i jajek przyjemnie kontrastuje z chrupiącymi ogórkami.

Jeśli myślałeś, że nie da się zrobić ekspresowej sałatki z jajkami, to powyższa propozycja wyprowadzi cię z błędu. Podczas gotowania jajek można zająć się pozostałymi składnikami, czyli m.in. selerem naciowym, porem, kukurydzą, serem i ogórkiem. Przystawka jest soczysta i orzeźwiająca. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa.

3. Sałatka z burratą i jajkiem

 Sałatka z burratą i jajkiem Zobacz przepis

Sałatka z burratą i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A może postawisz na wyjątkową sałatkę z jajkami i burratą? Ten „maślany” (co sugeruje jego nazwa) ser, po przekrojeniu, po prostu rozpływa się w ustach. Burrata to sakiewka z mozzarelli, wypełniona jej skrawkami i śmietaną. W połączeniu z jajkiem przyrządzonym na półtwardo smakuje obłędnie. Całość jest bardzo kremowa, lekka i soczysta, a przede wszystkim zdrowa (pełna witamin i minerałów). Jeśli masz ochotę na warzywno-serowe połączenie, skosztuj właśnie tej sałatki z jajkami. 

4. Sałatka śledziowa z jajkiem

 Sałatka śledziowa z jajkiem Zobacz przepis

Sałatka śledziowa z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pewnie zgodzisz się ze stwierdzeniem, że najlepsze są proste, zdrowe i pożywne posiłki, które przygotowuje się w kilka chwil. Do zrobienia sałatki śledziowej z jajkiem będzie ci potrzebne 15 minut. Co więcej, użyjesz tylko podstawowych i łatwo dostępnych produktów - ryby, jaj, rzodkiewki, ogórka kiszonego, majonezu i dużo zieleniny. Trzeba przyznać, że ta przystawka łączy w sobie ulubione smaki Polaków. Świetnie sprawdzi się jako sałatka na Boże Narodzenie.

5. Sałatka ryżowa z jajkiem

 Sałatka ryżowa z jajkiem Zobacz przepis

Sałatka ryżowa z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nieco mniej popularnym, ale wciąż przepysznym miksem smaków jest połączenie ryżu z jajkiem. Gdy uzupełnisz sałatkę o tuńczyka, paprykę, szczypiorek i ser żółty, stworzysz sycącą kompozycję. Podana elegancko, jak na zdjęciu, stanowi wspaniałą przystawkę podczas rodzinnych uroczystości lub imprez z przyjaciółmi. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiej sałatki, gorąco zachęcamy.

6. Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem

 Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem Zobacz przepis

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jakie sałatki można zrobić z jajek? Z pewnością tak kolorowe i lekkie, jak w przypadku prostej sałatki z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą. To prawdziwa gratka dla miłośników ryb. Danie dostarcza dużą porcję białka i witamin, dodając energii i zapewniając odpowiednią liczbę kalorii. Dressing zrobiony jest z majonezu i jogurtu greckiego. Jeśli chcesz, aby był bardziej dietetyczny, po prostu zalej składniki wyłącznie doprawionym jogurtem naturalnym w wersji light.

7. Sałatka trzyskładnikowa z jajkiem

 Sałatka trzyskładnikowa z jajkiem Zobacz przepis

Sałatka trzyskładnikowa z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy da się przygotować sałatkę z trzech składników? Naturalnie, czego dowodem jest sałatka z jajkiemrzodkiewką i ogórkiem. Wystarczy ugotować jajko na twardo, a następnie pokroić wszystkie produkty, łącząc je w jednej misce. Nie może jednak zabraknąć sosu, który nadaje przekąsce soczystości. Pysznym i zdrowym uzupełnieniem potrawy jest szczypiorek i czubryca.

Czy macie swoje ulubione sałatki z jajkiem? Podzielcie się przepisami na Smaker.pl.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17