Fot. 123RF/Picsel
Drzewo karobowe osiąga 15 metrów wysokości, a jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Poprzez zmielenie nasion (znajdujących się w strąkach) można uzyskać proszek, sok, mączkę oraz melasę. Proszek łudząco przypomina kakao, jest jednakże od niego słodszy, zawiera mniej tłuszczu, a jego skład jest bogatszy w substancje odżywcze. Sok, czyli tzw. kaftan używany jest jako syrop do konserw owocowych oraz dodatek do napojów alkoholowych. Z mączki uzyskuje się gumę karobową, stosowaną głównie w formie substancji zagęszczającej, oznaczonej symbolem E410. Przez to, że jest to substancja pochodzenia naturalnego, nie wywołuje skutków ubocznych. Melasa zaś to ciemnobrązowy syrop, którym można zastąpić cukier.
Co ciekawe, ziarenka karobu posiadają taki sam rozmiar i masę - niespełna 200 mg. Ze względu na to, dawniej posługiwano się nimi jako jednostkami masy. Stąd też pochodzi dzisiejsza nazwa karat - od greckiego słowa keration, oznaczającego właśnie karob.
Za co powinniśmy cenić karob?
Karob jest bogaty w naturalnie występujące sole mineralne oraz witaminy z grupy B, a także A, E oraz D. Jest również doskonałym źródłem cennych pierwiastków: magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Poprzez występowanie dużej ilości pektyn i garbników, korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Regularne spożywanie karobu bezsprzecznie wpływa na samopoczucie oraz funkcjonowanie organizmu. Jest silnym przeciwutleniaczem - usuwa wolne rodniki. Dodatkowo, obniża poziom cholesterolu, a przez to, że nie posiada kofeiny, jest świetną alternatywą kawy dla osób z nadciśnieniem. Ze względu na wysoką zawartość magnezu i żelaza, sprawdza się w walce z przewlekłym stresem, anemią i przemęczeniem. Wapń zaś pomaga przy leczeniu osteoporozy.
Co więcej, karob wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych - grypy, przeziębienia, astmy oraz alergii. Zawiera kwas galusowy, nadający mu właściwości przeciwbólowe oraz przeciwdrobnoustrojowe. Znajduje również zastosowanie w przypadku stanów zapalnych oraz niedokrwistości.
Jak go stosować?
Proszek przypominający kakao doskonale sprawdza się w wypiekach, nadając im brązowy kolor. Można z niego przyrządzić wyśmienity napój. Karob jest słodszy oraz nie zawiera kwasu szczawiowego, utrudniającego przyswajanie wapnia oraz cynku.
Mączka karobowa sprawdza się jako zagęstnik lub zamiennik jajek. Na jej bazie przyrządza się desery a także ciasta. Melasę można używać jako dodatku do deserów, jogurtów, napojów zimnych i gorących lub spożywać samodzielnie.
Nie macie pomysłu na przemycenie karobu do codziennej diety? Nasi użytkownicy służą pomocą! Oto zestawienie najciekawszych propozycji.
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kuchniamniam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Bułeczki z nadzieniem orzechowo-dyniowym
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
7. Chleb pokrzywowy z karobem i czarnuszką
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.