Spis treści:
- Lucyna Ćwierczakiewiczowa - biografia
- Lucyna Ćwierczakiewiczowa - książki
- Lucyna Ćwierczakiewiczowa - przepisy
Jednym ze znanych jej sympatyków był sam Bolesław Prus, autor „Lalki". To znana z oszczędności i miłości do kuchni, popularna postać XIX-wiecznej Warszawy - biografia Lucyny Ćwierczakiewiczowej pełna jest ciekawych wątków. Zobacz, czym zasłynęła autorka książek kulinarnych i dlaczego jej przepisy zyskały tak wielu fanów.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa - biografia
Lucyna Ćwierczakiewiczowa przyszła na świat 17 października 1826 roku jako Lucyna von Bachman. Pochodziła z ekscentrycznej rodziny, pobierała kształcenie domowe. Była dwukrotnie zamężna - z obywatelem ziemskim Feliksem Staszewskim, a następnie inżynierem Stanisławem Ćwierczakiewiczem.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa zasłynęła jako autorka książek i poradników kulinarnych, w których uczyła kobiety, jak prowadzić gospodarstwo domowe. Pisała nie tylko o gotowaniu, ale m.in. także o uprawie roślin i meblach. Była publicystką tygodników, a po 1870 r. prowadziła również salon, w którym przyjmowała gości, serwując przyrządzone przez siebie dania.
Zasłynęła jako miłośniczka Zakopanego i zwolenniczka emancypacji - promowała samodzielną pracę zawodową kobiet. Ćwierczakiewiczowa była charyzmatyczną postacią XIX-wiecznej Warszawy. Głośno mówiła o nowoczesnych (jak na tamte czasy) poglądach dotyczących higieny i zdrowia - ceniła specjalistów i lekarzy, promowała zdrową dietę i ruch. Zajmowała się jednak także działalnością charytatywną, m.in. wydawała posiłki ubogim i organizowała zbiórki odzieży.
Znana była ze swojej dużej oszczędności - do tego stopnia, że jej nazwisko celowo przekręcano na „Ćwierciakiewiczową". Wraz z coraz większym sukcesem publicystki, stawała się też ona podobno bardziej próżna i bezpośrednia. W jednym z ostatnich artykułów, w 1899 roku, opisała niekorzystnie swoje służące. Choć myślała, że pamflet rozbawi czytelników, odbiór był bardzo negatywny i wpłynął na zakończenie kariery kucharki. Kobieta zmarła 26 lutego 1901 w Warszawie.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa - książki
Książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej zyskały niezwykłą popularność w XIX wieku i do dziś cieszą się dużym zainteresowaniem. Pod względem nakładów przewyższyły nawet wydania dzieł wieszczów polskich - Adama Mickiewicza czy Juliusza Słowackiego. Za swoje dzieła otrzymywała zawrotne sumy, będące równowartością dużego majątku ziemskiego.
Pierwszym sukcesem Lucyny Ćwierczakiewiczowej mogła się cieszyć w 1858 roku. Ukazała się wówczas jej książka pt. „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast". W 1860 roku, własnym sumptem, wydała swoje największe dzieło, czyli „365 obiadów za pięć złotych". Publikacja doczekała się następnie aż 20 wznowień.
Do najbardziej znanych książek Lucyny Ćwierczakiewiczowej należą jeszcze m.in.: „Kurs gospodarstwa dla kobiet" (1885), Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" (1885) i „Nauka robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela: z 239 rycinami" (1879).
Lucyna Ćwierczakiewiczowa - przepisy
Oryginalne przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej z XIX wieku odkryjesz w licznych, zachowanych do dziś publikacjach. Warto jednak pamiętać, że w recepturach wielokrotnie dostrzeżesz nietypowe, staropolskie jednostki wagi i objętości. Jak należy je przeliczać, żeby stworzyć idealne danie?
- 1 funt to pół kilograma,
- 1 garniec to cztery litry,
- 1 kwarta to litr,
- 1 kwaterka to 1/4 litra,
- 1 łut to ok. 12,66 gramów,
- 1 grzywna to 200 gramów,
- tuzin to 12 sztuk,
- mendel miejski to 15 sztuk, a chłopski - 16 sztuk,
- kopa to 60 sztuk.
Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej często zawierały porady i wskazówki. Były praktyczne i skuteczne, aby kobiety mogły działać szybko w kuchni. Jednym z przykładów pysznego dodatku do obiadu czy kolacji są ogórki kwaszone w zaledwie 24 godziny. Po tym czasie nadają się do spożycia:
Ogórki kwaszone w 24 godziny
Zobacz przepisOgórki kwaszone w 24 godziny z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miłośnicy domowych wędlin również znajdą coś dla siebie. Nie będzie to jednak typowa kiełbasa wieprzowa - popularna kucharka postawiła na gęś. Receptura jest dość prosta, wystarczy jedynie uzbroić się w cierpliwość.
Kiełbasa wędzona z piersi i pałek gęsich
Zobacz przepisPrzepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej na kiełbasę wędzoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Schabowe Ćwierczakiewiczowej to klasyka polskich obiadów. Mówi się, że to pierwszy opublikowany przepis na ten najbardziej chyba znany, niedzielny obiad. Jaki jest sekret tych kotletów? Przede wszystkim chodzi tu o użycie schabu z kością. Szpik wspaniale przekazuje smak i dodaje aromatu potrawom. Kluczowe jest także użycie smalcu.
Rosół Ćwierczakiewiczowej to przepis pochodzący z 1871 roku. Jest niesamowicie aromatyczny, niezbyt tłusty, z wyczuwalną wonią warzyw i mięsa. Świetnie smakuje z makaronem, lanymi kluskami czy też samodzielnie.
Z kolei deserem rekomendowanym przez Lucynę Ćwierczakiewiczową były makagigi. Co ciekawe, kucharka jako pierwsza podzieliła się z rodakami recepturą na ten wyrób cukierniczy, wywodzący się pierwotnie z kuchni żydowskiej w Polsce.
Makagigi, czyli tłuczeńce z maku
Zobacz przepisMakagigi według Lucyny Ćwierczakiewiczowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »