Ciasta na Boże Narodzenie

Nie ulega wątpliwości, że kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Udka, piersi czy skrzydełka – każdego dnia można wyczarować całkowicie inny posiłek. Idealną opcją na obiad będzie również kurczak pieczony w całości – poznaj różne warianty tego przysmaku i wybierz coś dla siebie!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jak wyobrażasz sobie tradycyjny polski obiad? Prawdopodobnie na myśl przychodzą ci aromatyczne zupy, rozpływające się w ustach pierogi, kotlet schabowy w chrupiącej panierce lub kurczak serwowany z rozmaitymi dodatkami. Masz ochotę właśnie na tę ostatnią opcję, ale znudziły ci się już udka, piersi i skrzydełka? Dobrym wyborem dla ciebie będzie kurczak pieczony w całości. Danie w tej formie nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie prezentuje się na stole. Jak je przyrządzić, żeby wyszło idealne? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów! 

Sprawdź także: Jakie mięso wybrać na grilla i jak je przyrządzić?

Kurczak pieczony w całości w kilku odsłonach 

1. Na butelce 

Kurczak pieczony w całości – na butelce z piwem – to dobry wybór nie tylko dla miłośników tego trunku. Przede wszystkim warto wiedzieć, że pełni on kilka istotnych funkcji – podkreśla smak potrawy, a także nawilża mięso i sprawia, że skóra robi się jeszcze bardziej chrupiąca 

Przygotowanie kurczaka w tej wersji jest niezwykle proste. Poza mięsem potrzebujesz do tego butelki z piwem, oleju lub masła klarowanego, soli, pieprzu oraz ulubionych ziół i przypraw – znakomicie sprawdzi się tutaj granulowany czosnek, słodka papryka lub specjalna przyprawa do kurczaka 

Natrzyj mięso tłuszczem, a następnie posyp je wybranymi przyprawami, nie zapominając o środku. Jeśli nie zależy ci na czasie, warto wstawić je na całą noc do lodówki. Otwórz butelkę z piwem i nadziej na nią kurczaka tak, żeby wystawała w miejscu szyi. Wstaw go do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz przez ok. dwie godziny.  

2. W rękawie 

Pieczenie kurczaka w rękawie cieszy się znacznie większą popularnością niż w przypadku wersji z butelką. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić – w końcu nie każdy przepada za smakiem czy zapachem chmielowego napoju. Tutaj wystarczy zwykły rękaw do pieczenia, który niemal każdy ma w swojej kuchennej szafce.  

Kurczak pieczony w całości z użyciem rękawa nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Podobnie jak w przypadku poprzednika, należy natrzeć go ulubionymi przyprawami, na jakiś czas odstawić, a następnie włożyć do rękawa. 

Innym sposobem na przyprawienie mięsa jest wsypanie przypraw na dno rękawa, umieszczenie w nim kurczaka, szczelne zamknięcie i kilkukrotne obrócenie, aby dodatki równomiernie się rozprowadziły. Całość piecz przez dwie godziny w ok. 200 stopniach. 

Zobacz: Pieczone skrzydełka z kurczaka z domowym BBQ

3. Z masłem czosnkowym pod skórą 

Kurczak z masłem czosnkowym pod skórą? To naprawdę możliwe! Danie w tej wersji jest niezwykle aromatyczne i soczyste, więc zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak zrobić je krok po kroku? Wbrew pozorom to nic trudnego!  W skład powyższej potrawy wchodzi kurczak, czosnek, masło, cebula, natka pietruszki, słodka papryka oraz sól i pieprz. Przyda ci się również brytfanka, która zmieści całą tuszę. 

Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest posiekanie czosnku i roztarcie go z solą. Powstałą papkę wymieszaj ze słodką papryką, masłem, posiekaną natką pietruszki oraz solą. Unieś skórę kurczaka od strony kupra w taki sposób, żeby jej nie uszkodzić. Natrzyj mięso przygotowanymi wcześniej przyprawami i dodatkową porcją masła.  

Jeśli chcesz, żeby twój kurczak nie tylko doskonale smakował, ale również zachował swój kształt i dobrze prezentował się na stole, zwiąż go sznurkiem na wysokości nóg i piersi. Pokrój cebulę na plasterki i rozłóż je na dnie brytfanki, a następnie umieść na nich tuszę. Całość piecz w temperaturze 190-200 stopni przez około półtorej godziny.  

4. Na ziemniakach 

Kurczak pieczony w całości – na ziemniakach – to idealna opcja na niedzielny obiad z rodziną. I nie tylko! Doprawione ziemniaki w połączeniu z zarumienioną skórką i soczystym mięsem zachwycą swoim smakiem nawet największych niejadków.  

Po zaopatrzeniu się w niezbędne składniki, tj. przyprawy, olej, ziemniaki i kurczaka, przygotuj marynatę – świetnie sprawdzi się tutaj suszone oregano, słodka papryka oraz specjalna przyprawa do drobiu. Wymieszaj je z olejem i natrzyj mięso zarówno w środku, jak i na zewnątrz.  

Obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze części. Dopraw je dowolnymi przyprawami, np. granulowanym czosnkiem i słodką papryką, lub całkowicie pomiń ten krok. Umieść je wraz z kurczakiem w brytfance i piecz w 190 stopniach, do momentu, aż się zarumienią.

Sprawdź także: Sałatki wiosenne — przepisy na zdrowie na talerzu

5. Na warzywach 

Chciałbyś wdrożyć do swojego jadłospisu więcej warzyw i nie wiesz, jak to zrobić, żeby jeszcze bardziej się do nich nie zniechęcić? Postaw na kurczaka pieczonego na warzywach! Potrawa ta zachęca do jedzenia już samym swoim wyglądem i niesamowitym zapachem.  

W przepisie na kurczaka w tym wydaniu możesz uwzględnić dowolne warzywa, zioła i przyprawy. Doskonałym wyborem będzie marchewka, papryka, bataty, cebula, czosnek, rozmaryn, majeranek i wiele innych składników – do wyboru, do koloru!  

Umieść kurczaka w brytfance, nasmaruj go oliwą z oliwek i natrzyj wybranymi przyprawami. Pokrój warzywa na kawałki, skrop je tłuszczem i dopraw wedle uznania. Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 minut. 

Przewróć kurczaka na drugą stronę i piecz go przez kolejne pół godziny. Dołóż do niego warzywa i włóż z powrotem do piekarnika na następne 30 minut. Po obróbce termicznej odstaw go na chwilę na bok, żeby mięso „odpoczęło”.  

6. Z farszem  

Kurczak pieczony w całości – z farszem – nie jest tak trudny do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Podobnie jak w poprzednich przepisach, możesz użyć tutaj dowolnych składników – warzyw, ziół, przypraw i innych dodatków.  

Jeśli chcesz, żeby twoje danie było jak najbardziej aromatyczne i sycące, sięgnij po takie produkty, jak pieczarki, cebula, natka pietruszki, słodka papryka, granulowany czosnek, tymianek oraz sól i pieprz. Dobrym wyborem będzie również jabłko i kukurydza.  

Przygotuj kurczaka do pieczenia, natrzyj go marynatą i na jakiś czas odstaw. Pokrój pieczarki na plasterki, a cebulę w kostkę i podsmaż je na patelni. Gdy pieczarki zmiękną, dorzuć na patelnię kukurydzę i pozostałe składniki farszu – kontynuuj smażenie przez kilka minut.  

Gdy farsz będzie gotowy, zacznij nadziewać nim mięso. Musisz zrobić to w taki sposób, aby nadzienie nie wypadło ze środka. Aby tego uniknąć, przebij kurczaka wykałaczkami lub postaw go do góry nogami. Zanim umieścisz go na brytfance, nasmaruj ją tłuszczem. Piecz danie w temperaturze 180-190 stopni przez ok. godzinę. 

Jak upiec kurczaka w całości, żeby nie był suchy? 

Nawet najlepiej doprawione mięso nie zachwyci cię swoim smakiem, jeśli będzie zbyt mało soczyste. Jak upiec kurczaka w całości, żeby nie był suchy? Istnieje kilka sprawdzonych trików, które sprawią, że twoje danie będzie rozpływało się w ustach.  To, czy kurczak po przyrządzeniu jest soczysty, zależy w dużej mierze od jego jakości. Zawsze staraj się kupować mięso w sprawdzonych miejscach, aby mieć pewność, że jest świeże i dobrze przechowywane.  

Nigdy nie spożywaj kurczaka pieczonego w całości zaraz po wyjęciu go z piekarnika. Odstaw go na kilka minut na bok, aby mięso „odpoczęło” i wchłonęło wszystkie soki. Niezbyt dobrym pomysłem jest nakłuwanie kurczaka podczas obróbki termicznej – w ten sposób pozbawiasz go soków, przyczyniając się do jego wysychania. 

Innym sprawdzonym sposobem na soczyste mięso jest wlanie szklanki wody na dno brytfanki i ułożenie na niej kurczaka. Podczas pieczenia będzie wydzielała się para, która przynajmniej częściowo uchroni potrawę przed wyschnięciem.

1. Pieczony kurczak

 Pieczony kurczak Zobacz przepis

Jak upiec kurczaka, żeby był soczysty? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kurczak pieczony na butelce

 Kurczak pieczony na butelce Zobacz przepis

Kurczak pieczony na butelce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kurczak pieczony na soli

 Kurczak pieczony na soli Zobacz przepis

Kurczak pieczony na soli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak pieczony w ziołach

 Kurczak pieczony w ziołach Zobacz przepis

Kurczak pieczony w ziołach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczony kurczak ze śliwkami

 Pieczony kurczak ze śliwkami Zobacz przepis

Pieczony kurczak ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Faszerowany kurczak

 Faszerowany kurczak Zobacz przepis

Faszerowany kurczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kurczak faszerowany na słodko

 Kurczak faszerowany na słodko Zobacz przepis

Kurczak faszerowany na słodko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najnowsze badania pokazują, że jedzenie smakuje lepiej, gdy jest spożywane rękami »

Będzie nas 11 miliardów. Skąd weźmiemy jedzenie? Z... farm rosnących pionowo! »

Czy Polska poradzi sobie bez rosyjskiego gazu? »

Ukraiński Burger w menu McDonald’s. Nietypowa nowość w menu giganta »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
18
Dania główne Pstrąg z piekarnika

Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...

Odsłon: 50

60 min
3
Zupy Kwaśnica na żeberkach

To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...

Odsłon: 63

60 min
4
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje 7 najzdrowszych ryb. Mają najmniej rtęci i toksyn

Ryby to jeden z najzdrowszych składników diety - bogate w białko, kwasy omega-3 i witaminy, są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Nie...

2
Informacje Dieta dla seniora – co powinno się znaleźć w menu. Przepisy na zdrowe dania

Starzenie to proces, w którym organizm doświadcza nieodwracalnych zmian, zwłaszcza pod względem zdrowotnym. To właśnie dlatego osoby starsze powinn...

5
Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

5
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0