Dania jednogarnkowe

Z czym kojarzy wam się sezon grillowy? Nam oczywiście ze stekami, karkówkami, kiełbaskami i kurczakiem, a zatem mięsem grillowanym. To najczęstsze produkty, które lądują na grillu. Prawdopodobnie dlatego, że są takie pyszne! Zanim jednak wrzucicie kawałek karkówki na ruszt, warto dowiedzieć się, jak przygotować mięso na grilla, by było idealne.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Przyprawienie mięsa na grilla to sztuka. Każdy potrafi posypać je gotowym miksem przypraw, nie każdy jednak potrafi zrobić marynatę, która będzie nie tylko pełna smaku, ale także sprawi, że mięso będzie kruche i rozpadające się w ustach. Jak zająć się mięsem grillowym, by było naprawdę smaczne? 

Zobacz także: 5 najlepszych sałatek na grilla

Jak przygotować mięso na grilla? 

Z pewnością zastanawiacie się, jak przygotować mięso na grilla, by smakowało perfekcyjnie. Czy wystarczy przyprawić je suszonymi ziołami, a może konieczna jest marynata? Jak i ile czasu je grillować? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w tym tekście. Pamiętajcie, że nie tylko przyprawy świadczą o smaku mięsa. Tu konieczne jest także wybranie odpowiedniego kawałka.

Karczek powinien mieć odrobinę tłuszczyku, by ten wytopił się i sprawił, że mięso jest kruche i miękkie. Z kolei kaszanka czy kiełbasa wieprzowa właściwie zawsze będą nadawać się na grilla. Musicie tylko wybrać te, które są świeże. To samo dotyczy innych mięs. Zawsze wybierajcie świeże, niedawno kupione mięso, zamiast tego, które już jakiś czas leżało w lodówce. Nie decydujcie się również na przetworzone mięso, już poddane pierwszym obróbkom (na przykład w gotowych marynatach).

Jakie mięso na grilla wybrać? 

Jeśli zastanawiacie się, jakie mięso na grilla wybrać, możemy wam powiedzieć, że właściwie każdy rodzaj mięsa dobrze się sprawdzi w tego typu kuchni. Możecie grillować kurczaka, karkówkę, steki wołowe, schab, a nawet baranie udka czy też kacze piersi. Oczywiście świetnie grilluje się również kiełbasy, które podczas takiej obróbki nabierają wyjątkowego smaku. 

Jeśli chodzi o drób – tu najwygodniej będzie przyrządzać piersi, a nie na przykład pałki. Nie chodzi o typ mięsa, lecz o wygodę. Większe kawałki rozłożone równomiernie na grillu przygotowuje się znacznie łatwiej. Jeśli jednak macie ochotę na skrzydełka z grilla, one także będą pyszne. I zrobią się szybciej niż duże kawałki piersi.  

Przyprawienie mięsa na grilla 

Przyprawienie mięsa na grilla nie powinno sprawić wam żadnych kłopotów. Najlepszym wyborem zawsze jest sól i pieprz, a także zioła. Zrezygnujcie z gotowych mieszanek, które sprawiają, że każde mięso smakuje tak samo. Do różnych rodzajów mięsa warto przecież wybierać różne zioła i przyprawy.

Na przykład – karkówka idealnie smakuje z papryką wędzoną czy też ostrą, z kolei schab będzie bardziej lubił się z marynatami, niż zwykłymi ziołami. I to najlepiej zrobionymi z oliwy i czegoś słodkiego. Drób z kolei kocha cytrusy i wyraziste zioła, takie jak bazylia czy mięta. Kaszanka i kiełbasa wieprzowa nie potrzebują dodatkowego przyprawiania. Możecie je jednak grillować w towarzystwie cebuli, która sprawia, że te wyroby nabierają niezwykłego aromatu. 

Marynowanie mięsa na grilla 

Marynowanie mięsa na grilla to łatwizna. Warto jednak wiedzieć, jakie marynaty wybrać do którego typu mięsa. Oto kilka naszych propozycji.  

  • Marynata do karkówki (pikantna) – nie potrzebujecie wiele, by karkówka była naprawdę pyszna. Wystarczy kilka składników. Cztery łyżki oliwy zmieszajcie z sokiem z połowy cytryny, łyżeczką sambalu oraz dwoma ząbkami czosnku wyciśniętymi przez praskę. Możecie dodać też odrobinę sosu sojowego bądź szczyptę soli. Tak przygotowaną marynatą polejcie karkówkę i pozwólcie jej odpocząć w lodówce przez minimum godzinę. 

  • Marynata do karkówki (musztardowa) – musztarda idealnie pasuje do mięsa wieprzowego. Przygotujcie zatem marynatę musztardową, która świetnie sprawdzi się jako przyprawa do karkówki na grilla. Wymieszajcie trzy łyżeczki musztardy, dwie łyżeczki miodu, sok z połówki limonki, trzy łyżki oliwy i szczyptę soli i pieprzu. Możecie dodać także drobno posiekaną szalotkę.  

  • Marynata do schabu (azjatycka) – schab uwielbia marynaty. Dzięki temu jest trochę bardziej wilgotny. Pamiętajcie jednak, że to z natury suche mięso, dlatego nie spodziewajcie się, że będzie tak soczyste, jak karkówka. Marynatę przygotujecie z kilku składników: imbiru, soku z limonki, miodu, octu ryżowego i oliwy, a także cebuli dymki. Wymieszajcie wszystkie składniki – imbir posiekajcie lub zetrzyjcie na tarce – a następnie nasmarujcie nim schab.  

  • Marynata do kurczaka – kurczak jest najłatwiejszym mięsem do przyrządzenia. Możecie eksperymentować tu z wieloma smakami. Świetnie jednak sprawdzi się marynata z sosu sojowego, sambalu, czosnku oraz octu ryżowego. Możecie dodać do niej także odrobinę miodu i coś kwaśnego – na przykład sok z limonki.  

Oczywiście marynaty to produkty, z którymi możecie eksperymentować do woli. Dodawajcie zioła i przyprawy, nacierajcie mięso solą, pieprzem i świeżą miętą czy bazylią. Smarujcie je oliwą i pieprzem czy też sokiem z cytryny. Naprawdę z mięsem możecie zrobić bardzo dużo, by polepszyć jego smak i sprawić, że będzie ono jeszcze lepsze, niż zawsze.

Sprawdź także: Czy kiełbasa z grilla jest zdrowa? O tym musisz pamiętać

Grillowanie mięsa to sztuka 

Grillowanie mięsa wymaga uwagi i wyczucia czasu. Czas jest tu najważniejszy – za chwilę opowiemy, ile powinno się grillować konkretne mięso. Jednak nie tylko o czas się rozchodzi. Musicie pamiętać, by regularnie przekładać mięso i sprawdzać jego stan. Obserwacja ma tu ogromne znaczenie, gdyż czasami wystarczy przeczekać minutę lub dwie, by cały obiad poszedł na marne. To dotyczy zwłaszcza schabu, który bardzo lubi wysychać.  

Czas grillowania różnych rodzajów mięsa 

Teraz nadeszła chwila, by poznać czas grillowania różnych rodzajów mięsa. Pamiętajcie jednak, że nie jest to główny wyznacznik. Najlepszym sposobem na rozpoznanie, czy mięso jest gotowe, jest obejrzenie go czy też nakłucie widelcem bądź odkrojenie kawałka 

  • Karkówka – to mięso, które powinno być grillowane pod przykryciem. Dzięki temu szybciej dojdzie i będzie gotowe nawet po około 12 minutach. Przypiekajcie je z każdej strony przez sześć minut. Po tym czasie sprawdźcie, jak wygląda w środku. Oczywiście zadbajcie o to, by mięso było cienkie. Grubsze kawałki karkówki dochodzą znacznie dłużej. 
  • Karczek – trzeba go rozbić, by był cieniutki. Po tym wystarczą trzy-cztery minuty z każdej strony, by zgrillować go odpowiednio. 
  • Schab – schab z grilla jest dość kapryśny. Może wysuszyć się w ciągu kilku minut. Dlatego grillujcie go maksymalnie po pięć minut z każdej strony. Obserwujcie jednak uważnie, czy nie trzeba zdjąć go szybciej. 
  • Szaszłyki ze schabem – grillujcie je nie na bezpośrednim ogniu, ale na tackach. Pół godziny wystarczy.
  • Drób – pierś z kurczaka powinna grillować się pod pokrywą przez 12 minut. Należy je przewracać co jakiś czas, by z obu stron pięknie się zarumieniły. 
  • Kiełbasa wieprzowa – potrzebuje sześciu-siedmiu minut grillowania nad żarem. Można też grillować je na tackach, jednak wtedy to zajmie więcej czasu.
  • Kaszanka – najlepiej zawinąć ją w folię i grillować przez około 15 minut.  

Podlewanie mięsa podczas grillowania 

Czy konieczne jest podlewanie mięsa podczas grillowania? Nie – możecie grillować je bez tego. Jednak podlanie piwem czy winem bądź innym alkoholem zawsze dodaje mięsu smaku. Pamiętajcie jednak, że schab warto dodatkowo smarować marynatą już podczas grillowania, by zminimalizować ryzyko wyschnięcia mięsa.

Przyrządzanie mięsa na grillu nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jednak wystarczy trochę praktyki, by stać się prawdziwym mistrzem! Zainspiruj się przepisami użytkowników i rozpocznij grillowy sezon:

1. Karkówka z grilla marynowana w piwie

 Karkówka z grilla marynowana w piwie Zobacz przepis

Karkówka z grilla marynowana w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Schab z kością z grilla, delikatny i soczysty

 Schab z kością z grilla, delikatny i soczysty Zobacz przepis

Soczysty schab z kością z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Filet z kurczaka z grilla

 Filet z kurczaka z grilla Zobacz przepis

Filet z kurczaka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zawijańce z grilla

 Zawijańce z grilla Zobacz przepis

Zawijańce wieprzowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wątróbka z grilla marynowana w piwie i pieczona w boczku

 Wątróbka z grilla marynowana w piwie i pieczona w boczku Zobacz przepis

Wątróbka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety mielone wołowe z grilla

 Kotlety mielone wołowe z grilla Zobacz przepis

Kotlety mielone wołowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szaszłyki drobiowe z grilla

 Szaszłyki drobiowe z grilla Zobacz przepis

Szaszłyki drobiowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karczek z grilla

 Karczek z grilla Zobacz przepis

Karczek z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Skrzydełka z grilla

 Skrzydełka z grilla Zobacz przepis

Skrzydełka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szaszłyki drobiowe z grilla, szybki i smaczny przepis

 Szaszłyki drobiowe z grilla, szybki i smaczny przepis Zobacz przepis

Szaszłyki drobiowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tajemnica apetytu rozwiązana. Odpowiadają za to bakterie jelitowe »

Masz ochotę na coś tłustego? Koniecznie spróbuj tej metody »

Najnowsze badania pokazują, że jedzenie smakuje lepiej, gdy jest spożywane rękami »

Będzie nas 11 miliardów. Skąd weźmiemy jedzenie? Z... farm rosnących pionowo! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 12450

30 min
24
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 41

15 min
4
Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 1262

60 min
1
Dania główne Pasztet wiejski

Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...

Odsłon: 4739

30 min
5
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 63

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10