Spis treści:
Łopatka wieprzowa to rodzaj mięsa, które można zakupić w większości sklepów spożywczych. Poza łatwą dostępnością wyróżnia się ono wyjątkową soczystością, atrakcyjnym smakiem i ogromną uniwersalnością - można wyczarować z niej mnóstwo pysznych dań i serwować z rozmaitymi dodatkami. Czy łopatka wieprzowa jest zdrowa? Jakie potrawy można z niej wyczarować? Poznaj garść praktycznych informacji na jej temat oraz ciekawe przepisy z jej zastosowaniem!

Czy łopatka wieprzowa jest zdrowa?
W wielu źródłach można natknąć się na informację, że wieprzowina to jedno z najbardziej niezdrowych mięs, a to wszystko za sprawą dużej ilości tłuszczu. Warto jednak mieć świadomość, że nie wszystkie jej rodzaje ociekają tłuszczem - istnieją takie części wieprzowiny, które są znacznie chudsze od boczku czy karkówki, a należy do nich właśnie łopatka wieprzowa.
Łopatka wieprzowa to źródło pełnowartościowego białka - w 100-gramowej porcji tego mięsa kryje się ok. 20 gramów protein. Nie brakuje w niej również witamin i minerałów, zwłaszcza witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Na uwagę zasługuje również jej dość niska wartość energetyczna, która wynosi ok. 200 kcal/100 g.
Sprawdź także: Złota jagoda ratuje zrujnowane żyły i stawy. Możesz pić sok lub zrobić z niej dżem
Przepisy na dania z łopatki wieprzowej
Łopatka wieprzowa smażona, duszona lub pieczona, z sosem pieczarkowym bądź pomidorowym - sposobów na jej przyrządzenie jest naprawdę wiele. Możesz łączyć ją z rozmaitymi składnikami, komponując pyszne i oryginalne potrawy. Szukasz przepisów na dania z łopatki wieprzowej? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji:
Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym
Jeśli lubisz duszone mięso z grzybowym akcentem, łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym to idealna opcja dla ciebie. Poza mięsem i pieczarkami do jej przygotowania potrzebujesz bulionu, cebuli, masła, ziela angielskiego, liści laurowych oraz soli i pieprzu. Realizację przepisu rozpocznij od pokrojenia mięsa w plastry. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie usmaż z obydwu stron.
Pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Zeszklij cebulę na patelni, a gdy się zarumieni, dorzuć do niej pieczarki. Po ok. pięciu minutach dodaj kawałki łopatki wieprzowej wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalej całość bulionem i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Gotową potrawę możesz podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Łopatka wieprzowa z pomidorami
Łopatka wieprzowa z pomidorami to danie, które zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również prostotą wykonania. Powstaje ono z zaledwie kilku komponentów, tj. mięsa, pomidorów, papryczki chili, czosnku, oleju oraz soli i pieprzu. Pokrój łopatkę wieprzową w kostkę i podsmaż ją na patelni. Gdy się zarumieni, dodaj do niej nieco wody oraz pieprzu i duś pod przykryciem.
W międzyczasie posiekaj czosnek, a pomidory pokrój w ósemki. Dorzuć je do mięsa, dopraw solą i kontynuuj obróbkę termiczną do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Kilka minut przed zdjęciem patelni z ognia dodaj kawałki papryczki chili. Potrawa w tej wersji doskonale smakuje z makaronem lub ryżem.
Pieczona łopatka wieprzowa w musztardzie
Pieczona łopatka wieprzowa w musztardzie to specjał, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Aby ją wyczarować, poza dwoma kluczowymi składnikami na swojej zakupowej liście umieść pieprz i suszony majeranek. W pierwszym kroku przygotuj marynatę, mieszając musztardę z majerankiem i pieprzem, a następnie natrzyj nią mięso.
Umieść łopatkę wieprzową w naczyniu żaroodpornym, przykryj, wstaw do lodówki i odczekaj co najmniej dwie godziny. Po tym czasie ją wyjmij i po ok. 30 minutach w temperaturze pokojowej piecz ją przez pół godziny w 200 stopniach. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejną godzinę.
Zobacz: Szaszłyki z łopatki wieprzowej z grillowaną kolbą kukurydzy
Pieczona łopatka wieprzowa w czosnku
Jeśli jesteś fanem klasyki, postaw na pieczoną łopatkę wieprzową w czosnku. Poza mięsem i czosnkiem przyda ci się do tego suszone oregano i papryka, sól, czarny pieprz oraz ocet. Przyrządź marynatę na bazie przypraw, czosnku, oleju oraz octu. Zrób w mięsie kilka nakłuć i natrzyj je marynatą, a następnie owiń folią aluminiową i wstaw na co najmniej pięć godzin do lodówki. Przed obróbką przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upływie tego czasu zredukuj temperaturę o 40 stopni i piecz mięso przez kolejną godzinę.
Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej to idealna opcja na sycący i aromatyczny obiad lub podwieczorek. Powstaje on z takich komponentów jak mięso, cebula, wędzona papryka, marchewka, czosnek, pieczarki, czerwona papryka, kminek, majeranek oraz sól i pieprz. Pokrój mięso na kawałki, a następnie wymieszaj je z pieprzem i wędzoną papryką. Wlej do garnka olej i wrzuć do niego kawałki łopatki wieprzowej wraz z czerwoną papryką, plasterkami marchewki oraz pokrojoną w piórka cebulą. Smaż całość przez ok. 20 minut.
W międzyczasie pokrój czosnek i pieczarki w plasterki, po czym wrzuć je do garnka wraz z przyprawami i dolej do niego nieco wody. Kontynuuj smażenie przez kolejne 20 minut. Po tym czasie przełóż zawartość garnka do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia przez ok. 40 minut w temperaturze 150 stopni. Doskonałym uzupełnieniem dania z łopatki wieprzowej w tym wydaniu będzie kasza gryczana lub kopytka.
Sałatka z łopatką wieprzową
Sałatka z łopatką wieprzową cieszy się szczególną popularnością wśród osób, które szukają pomysłu na szybki, zdrowy i sycący posiłek. Możesz użyć w niej dowolnych składników - poza mięsem świetnym wyborem będą jajka, cebula, sałata rzymska, fasolka szparagowa, kukurydza konserwowa, pomidory, świeża i mielona papryka oraz sos sojowy. Ugotuj jajka i fasolkę szparagową. Wrzuć do salaterki wszystkie komponenty pokrojone wedle uznania. Posyp całość przyprawami, polej sosem sojowym i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż kawałki łopatki wieprzowej.
Szaszłyki z łopatki wieprzowej
Szaszłyki z łopatki wieprzowej to przysmak, który sprawdzi się nie tylko w sezonie grillowym. Poza mięsem do ich wykonania potrzebujesz czerwonej papryki, cebuli, musztardy, czosnku oraz ulubionych przypraw, np. pieprzu i ostrej mielonej papryki. Wymieszaj składniki marynaty, po czym namocz w niej kawałki łopatki, doprawione solą i pieprzem. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Pokrój warzywa w grubszą kostkę i nadziewaj je na przemian z mięsem na drewniane patyczki. Tak przygotowane szaszłyki grilluj przez ok. 20 minut, co jakiś czas je obracając. Smacznego!
Więcej inspirujących przepisów na dania z łopatki wieprzowej znajdziesz poniżej:
1. Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem

Pieczona łopatka wieprzowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Grillowana łopatka wieprzowa w marynacie musztardowo-miodowej

Grillowana łopatka wieprzowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Łopatka wieprzowa duszona z grzybami

Duszona łopatka wieprzowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zapiekana łopatka wieprzowa w warzywach

Zapiekana łopatka wieprzowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pieczona łopatka wieprzowa w miodowej marynacie

Pieczona łopatka wieprzowa w miodowej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Grillowana łopatka wieprzowa

Grillowana łopatka wieprzowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Łopatka pieczona w majonezie

Łopatka pieczona w majonezie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »