Dania jednogarnkowe

Mały owoc o dużych właściwościach prozdrowotnych. Co to jest miechunka peruwiańska? Inaczej zwana złotą jagodą, wspiera organizm i dostarcza mu wartościowych składników odżywczych. Dowiedz się, kto powinien jeść ciemnopomarańczowe owoce, a kto ich unikać i jak w ogóle zastosować je w kuchni.

Co to jest miechunka peruwiańska? Złota jagoda doceniana jest m.in. za silne działanie przeciwutleniające | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Możesz ją dodać do sałatki czy zdrowego deseru albo zrobić z niej pyszny dżem. Uniwersalna w kuchni, zaskakująca w smaku. Taka jest właśnie miechunka peruwiańska. Odkryj, jak spożywać złotą jagodę i kto powinien ją jeść. Wartości odżywcze owoców zdecydowanie zachęcają, by przyjrzeć się im z bliska.

Sprawdź także: Podnosi odporność, reguluje cholesterol, łagodzi bóle stawów. Jeśli możesz, pij szklankę dziennie

Co to jest miechunka peruwiańska?

Miechunka peruwiańska, czyli Physalis peruviana, często określana jest złotą jagodą, jagodą peruwiańską lub rodzynką brazylijską. To roślina z rodziny psiankowatych (podobnie jak pomidor czy bakłażan), która naturalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana jest już globalnie, m.in. w Australii i Nowej Zelandii, na Hawajach, Wyspach Brytyjskich, w Azji czy Afryce.

W Polsce hodowle miechunki peruwiańskiej należą do rzadkości. Owoce miechunki peruwiańskiej to jadalne jagody. Przybierają kulisty kształt i ważą ok. czterech, pięciu gramów. Są zamknięte w zrośniętych kielichach i mają intensywną pomarańczową, zieloną lub żółtą barwę

Miechunka peruwiańska - wartości odżywcze

100 g owoców physalis zawiera ok. 70 kcal. To bogate źródło łatwoprzyswajalnych cukrów oraz wielu witamin i składników odżywczych. Złote jagody zawierają m.in. witaminy A, K i te z grupy B oraz duże porcje witaminy C. Co więcej, dostarczają organizmowi wapń, żelazo i fosfor. Owoce miechunki zawierają też silne antyoksydanty

Miechunka peruwiańska - właściwości prozdrowotne

Na właściwości prozdrowotne miechunki peruwiańskiej wpływają przede wszystkim jej liczne wartości odżywcze. Dzięki zawartości antyoksydantów wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Co ciekawe, badania naukowe z 2015 roku (opublikowane w czasopismie Food Chemistry) wskazały, że największą zawartość antyoksydantów ma skórka dojrzałych jagód. Przeciwutleniacze zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników, minimalizują stres oksydacyjny i spowalniają procesy starzenia się organizmu

To niejedyna właściwość prozdrowotna miechunki peruwiańskiej. Złote jagody mają ich znacznie więcej. Wykazują działanie przeciwzapalne (łagodzi ból stawów i stany zapalne), moczopędne i antynowotworowe. Ponadto chronią wątrobę i nerki przed zwłóknieniem, obniżają cholesterol i czyszczą naczynia krwionośne, pomagają utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi, a dzięki wysokiej dawce witaminy C - wspierają organizm w walce z infekcjami i wzmacniają odporność. Regularne jej spożywanie poprawia pamięć i koncentrację, redukuje stres oraz chroni przed chorobą Alzheimera i demencją.

Z kolei witamina B1 zmniejsza ryzyko arytmii i nieprawidłowego działania serca. Żelazo zawarte w owocach wzmacnia organizm ciężarnych kobiet i pomaga w prawidłowym przebiegu ciąży. Witamina K oraz wapń wywierają pozytywny wpływ na układ kostny, a beta-karoten oraz luteina - chroni przed chorobami oczu, w tym przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Zobacz: Konfitura z brzoskwiń w wersji wytrawnej

Kto powinien jeść złotą jagodę?

Złota jagoda peruwiańska jest polecana przede wszystkim osobom, które mają problemy z układem moczowym. Działa moczopędnie i pomaga w oczyszczeniu dróg moczowych. Kto jeszcze powinien jeść miechunkę? Zdecydowanie wszyscy z chorobami serca - składniki odżywcze owoców stabilizują i wspierają pracę tego narządu, obniżają cholesterol i oczyszczają naczynia.

Owoc physalis będzie też korzystny dla kobiet w ciąży - dostarczy niezbędne witaminy i mikroelementy, jednocześnie redukując stres. Lekarze zalecają spożywanie miechunki również przy problemach z nerwami. Złote jagody działają wyciszająco. Można podawać je też dzieciom, ze względu na wysoką dawkę witaminy C, która wzmocni odporność najmłodszych. 

Jak spożywać miechunkę peruwiańską?

Owoce można kupić w większych supermarketach (oraz internetowo). Najlepiej wybierać dojrzałe jagody o ciemnopomarańczowej skórce, ponieważ zawierają najwięcej prozdrowotnych witamin. Jak spożywać miechunkę peruwiańską? Można je jeść surowe, ale po obraniu z niejadalnej osłonki (kielicha) i uprzednim dokładnym umyciu. Owoce można również przetworzyć, poddając obróbce cieplnej. 

Występują także suszone owoce physalis, które mają więcej cukru niż te świeże, ale też więcej białka. Wiele osób uważa, że to w tej wersji są najsmaczniejsze. 

Złota jagoda - przeciwwskazania

Choć nie ma oczywistych przeciwwskazań do stosowania miechunki peruwiańskiej, trzeba uważać przy jej regularnym stosowaniu. Po pierwsze - pamiętaj, że wszystkie części tej rośliny, z wyjątkiem dojrzałych owoców, są trujące. Nie można jeść więc osłonki, w której kryją się złote jagody. Po drugie - już, gdy zjesz niedojrzałe owoce physalis, możesz odczuć nieprzyjemne objawy. Najczęściej będą powodować wzdęcia i problemy trawienne. 

Przed spożyciem złotej jagody, lepiej skonsultuj się z lekarzem, jeśli: posiadasz choroby przewlekłe, przyjmujesz leki na stałe (owoc może wchodzić z nimi w interakcje), jesteś w ciąży lub karmisz piersią.

Miechunka peruwiańska - zastosowanie w kuchni

Wiesz już, że złote jagody występują w formie świeżych i suszonych owoców. Mogą być spożywane zarówno surowe, jak i po obróbce termicznej. Mają kwaśny, a czasem nawet gorzki, smak, nieco zbliżony do pomidora, ananasa z odrobiną cytryny. 

Świeże owoce physalis wykorzystuje się do zdobienia deserów lub jako dodatek do ciast. To świetny składnik przetworów, np. dżemów i nalewek. Warto użyć ich do sałatek, sosu do mięs i ryb, zdrowego koktajlu lub naparu. Zastosowanie miechunki peruwiańskiej w kuchni jest naprawdę uniwersalne! Przekonaj się, próbując przepisów na dania z owocami physalis:

1. Sałatka z polędwiczkami i miechunką peruwiańską

 Sałatka z polędwiczkami i miechunką peruwiańską Zobacz przepis

Sałatka z miechunką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka szpinakowa z roladą z kurczaka i miechunką

 Sałatka szpinakowa z roladą z kurczaka i miechunką Zobacz przepis

Sałatka z miechunką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dżem z miechunki, mango i kiwi

 Dżem z miechunki, mango i kiwi Zobacz przepis

Dżem z miechunki peruwiańskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka na owocach miechunki

 Nalewka na owocach miechunki Zobacz przepis

Nalewka z miechunki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Frużelina z owoców miechunki

 Frużelina z owoców miechunki Zobacz przepis

Frużelina z miechunki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z miechunką

 Sałatka z miechunką Zobacz przepis

Sałatka z miechunką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Owoce miechunki w syropie

 Owoce miechunki w syropie Zobacz przepis

Owoce miechunki w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sprawdź także:

Babcina sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Sekretem jeden składnik »

5 zasad gotowania rosołu, o których nikt dziś nie pamięta. Zupa zachwyci smakiem »

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 175

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1609

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 358

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8