Spis treści:
- Miechunka peruwiańska - wartości odżywcze
- Miechunka peruwiańska - właściwości prozdrowotne
- Kto powinien jeść złotą jagodę?
- Jak spożywać miechunkę peruwiańską?
- Złota jagoda - przeciwwskazania
- Miechunka peruwiańska - zastosowanie w kuchni
Możesz ją dodać do sałatki czy zdrowego deseru albo zrobić z niej pyszny dżem. Uniwersalna w kuchni, zaskakująca w smaku. Taka jest właśnie miechunka peruwiańska. Odkryj, jak spożywać złotą jagodę i kto powinien ją jeść. Wartości odżywcze owoców zdecydowanie zachęcają, by przyjrzeć się im z bliska.
Co to jest miechunka peruwiańska?
Miechunka peruwiańska, czyli Physalis peruviana, często określana jest złotą jagodą, jagodą peruwiańską lub rodzynką brazylijską. To roślina z rodziny psiankowatych (podobnie jak pomidor czy bakłażan), która naturalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana jest już globalnie, m.in. w Australii i Nowej Zelandii, na Hawajach, Wyspach Brytyjskich, w Azji czy Afryce.
W Polsce hodowle miechunki peruwiańskiej należą do rzadkości. Owoce miechunki peruwiańskiej to jadalne jagody. Przybierają kulisty kształt i ważą ok. czterech, pięciu gramów. Są zamknięte w zrośniętych kielichach i mają intensywną pomarańczową, zieloną lub żółtą barwę.
Miechunka peruwiańska - wartości odżywcze
100 g owoców physalis zawiera ok. 70 kcal. To bogate źródło łatwoprzyswajalnych cukrów oraz wielu witamin i składników odżywczych. Złote jagody zawierają m.in. witaminy A, K i te z grupy B oraz duże porcje witaminy C. Co więcej, dostarczają organizmowi wapń, żelazo i fosfor. Owoce miechunki zawierają też silne antyoksydanty.
Miechunka peruwiańska - właściwości prozdrowotne
Na właściwości prozdrowotne miechunki peruwiańskiej wpływają przede wszystkim jej liczne wartości odżywcze. Dzięki zawartości antyoksydantów wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Co ciekawe, badania naukowe z 2015 roku (opublikowane w czasopismie Food Chemistry) wskazały, że największą zawartość antyoksydantów ma skórka dojrzałych jagód. Przeciwutleniacze zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników, minimalizują stres oksydacyjny i spowalniają procesy starzenia się organizmu.
To niejedyna właściwość prozdrowotna miechunki peruwiańskiej. Złote jagody mają ich znacznie więcej. Wykazują działanie przeciwzapalne (łagodzi ból stawów i stany zapalne), moczopędne i antynowotworowe. Ponadto chronią wątrobę i nerki przed zwłóknieniem, obniżają cholesterol i czyszczą naczynia krwionośne, pomagają utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi, a dzięki wysokiej dawce witaminy C - wspierają organizm w walce z infekcjami i wzmacniają odporność. Regularne jej spożywanie poprawia pamięć i koncentrację, redukuje stres oraz chroni przed chorobą Alzheimera i demencją.
Z kolei witamina B1 zmniejsza ryzyko arytmii i nieprawidłowego działania serca. Żelazo zawarte w owocach wzmacnia organizm ciężarnych kobiet i pomaga w prawidłowym przebiegu ciąży. Witamina K oraz wapń wywierają pozytywny wpływ na układ kostny, a beta-karoten oraz luteina - chroni przed chorobami oczu, w tym przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Zobacz: Konfitura z brzoskwiń w wersji wytrawnej
Kto powinien jeść złotą jagodę?
Złota jagoda peruwiańska jest polecana przede wszystkim osobom, które mają problemy z układem moczowym. Działa moczopędnie i pomaga w oczyszczeniu dróg moczowych. Kto jeszcze powinien jeść miechunkę? Zdecydowanie wszyscy z chorobami serca - składniki odżywcze owoców stabilizują i wspierają pracę tego narządu, obniżają cholesterol i oczyszczają naczynia.
Owoc physalis będzie też korzystny dla kobiet w ciąży - dostarczy niezbędne witaminy i mikroelementy, jednocześnie redukując stres. Lekarze zalecają spożywanie miechunki również przy problemach z nerwami. Złote jagody działają wyciszająco. Można podawać je też dzieciom, ze względu na wysoką dawkę witaminy C, która wzmocni odporność najmłodszych.
Jak spożywać miechunkę peruwiańską?
Owoce można kupić w większych supermarketach (oraz internetowo). Najlepiej wybierać dojrzałe jagody o ciemnopomarańczowej skórce, ponieważ zawierają najwięcej prozdrowotnych witamin. Jak spożywać miechunkę peruwiańską? Można je jeść surowe, ale po obraniu z niejadalnej osłonki (kielicha) i uprzednim dokładnym umyciu. Owoce można również przetworzyć, poddając obróbce cieplnej.
Występują także suszone owoce physalis, które mają więcej cukru niż te świeże, ale też więcej białka. Wiele osób uważa, że to w tej wersji są najsmaczniejsze.
Złota jagoda - przeciwwskazania
Choć nie ma oczywistych przeciwwskazań do stosowania miechunki peruwiańskiej, trzeba uważać przy jej regularnym stosowaniu. Po pierwsze - pamiętaj, że wszystkie części tej rośliny, z wyjątkiem dojrzałych owoców, są trujące. Nie można jeść więc osłonki, w której kryją się złote jagody. Po drugie - już, gdy zjesz niedojrzałe owoce physalis, możesz odczuć nieprzyjemne objawy. Najczęściej będą powodować wzdęcia i problemy trawienne.
Przed spożyciem złotej jagody, lepiej skonsultuj się z lekarzem, jeśli: posiadasz choroby przewlekłe, przyjmujesz leki na stałe (owoc może wchodzić z nimi w interakcje), jesteś w ciąży lub karmisz piersią.
Miechunka peruwiańska - zastosowanie w kuchni
Wiesz już, że złote jagody występują w formie świeżych i suszonych owoców. Mogą być spożywane zarówno surowe, jak i po obróbce termicznej. Mają kwaśny, a czasem nawet gorzki, smak, nieco zbliżony do pomidora, ananasa z odrobiną cytryny.
Świeże owoce physalis wykorzystuje się do zdobienia deserów lub jako dodatek do ciast. To świetny składnik przetworów, np. dżemów i nalewek. Warto użyć ich do sałatek, sosu do mięs i ryb, zdrowego koktajlu lub naparu. Zastosowanie miechunki peruwiańskiej w kuchni jest naprawdę uniwersalne! Przekonaj się, próbując przepisów na dania z owocami physalis:
1. Sałatka z polędwiczkami i miechunką peruwiańską
Zobacz przepisSałatka z miechunką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka szpinakowa z roladą z kurczaka i miechunką
Zobacz przepisSałatka z miechunką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Dżem z miechunki, mango i kiwi
Zobacz przepisDżem z miechunki peruwiańskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Nalewka na owocach miechunki
Zobacz przepisNalewka z miechunki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Frużelina z owoców miechunki
Zobacz przepisFrużelina z miechunki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Owoce miechunki w syropie
Zobacz przepisOwoce miechunki w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sprawdź także:
Babcina sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Sekretem jeden składnik »
5 zasad gotowania rosołu, o których nikt dziś nie pamięta. Zupa zachwyci smakiem »
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »