Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Szukasz wyjątkowego pomysłu na obiad? Zależy ci na efektownym daniu, ale nie masz zbyt wiele czasu, by je przygotować? Sprawdź spaghetti alla puttanesca. To naprawdę efektowne danie, nazywane nawet… perwersyjnym makaronem. O co chodzi? Odkryj jego historię i oczywiście najlepsze przepisy.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Spaghetti alla puttanesca to makaron, który wymyśliły włoskie kurtyzany z Neapolu. Chodziło im o przepis na danie bardzo pożywne, sycące i jednocześnie błyskawiczne w przygotowaniu. Najważniejsze było jednak to, aby potrawa pachniała tak mocno, żeby zwabiać jak najwięcej klientów do ich domów.

Czy jest to historia w 100 proc. wymyślona? Być może. Brzmi jednak bardzo ciekawie i wielu twierdzi, że jest w niej ziarnko prawdy. Dowiedz się szczegółów i przede wszystkim przygotuj makaron włoskich kurtyzan dla siebie i swoich bliskich. Wszyscy domownicy i goście będą na pewno zachwyceni.

Makaron puttanesca - historia 

Pyszny, aromatyczny, sycący i do przygotowania w dosłownie 15 minut. To właśnie makaron puttanesca. Historia tego dania jest dosyć osobliwa. Zresztą, co Włoch, to inna legenda o tej potrawie. Jedna z nich głosi, że włoskie kurtyzany, wracając z pracy do domu, nie miały czasu, ani siły, by znaleźć na targu świeże składniki do przygotowania pasty. Zabierały zatem to, co leżało w ich spiżarni. Jeszcze inna opowieść mówi o kobiecie, która rzuciła kurtyzanie resztki z obiadu, wołając “Puttana, Puttana!”. Właśnie dlatego powstał makaron puttanesca, który nie zawiera wielu skomplikowanych składników.

Inna historia traktuje przede wszystkim o marynarzach, którzy odwiedzali Włochy i spędzali czas z włoskimi kurtyzanami. To w zamian za świadczenie uciech dostawały ryby. Te posłużyły do przygotowania makaronu puttanesca. Dodawały do tego składniki ze swojej spiżarni.

Inna historia mówi, że jednym z głównych bohaterów jest właściciel restauracji, którego wieczorem odwiedzały kobiety lekkich obyczajów. Mężczyzna przygotowywał dla nich potrawy z resztek składników z całego dnia w restauracji - nie było ich za wiele.

Najprawdopodobniej historii powstania tej potrawy jest znacznie więcej. Są one jednak bardzo ciekawe i na pewno jeszcze bardziej zachęcają do tego, aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę. Ta jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Wszystkie opowieści to przy okazji świetny atrybut konwersacyjny podczas zajadania się makaronem.

Zobacz: Razowy makaron z pesto z liści rzodkiewki

Co to jest makaron puttanesca? 

Zanim przejdziemy do konkretnego przepisu, warto wspomnieć o tym, co to jest makaron puttanesca. To po prostu spaghetti przygotowane z czosnku, pomidorów, bazylii, czarnych oliwek, kaparów i filetów anchois. Zresztą puttanesca to nic innego jak właśnie trzy główne składniki tego dania: anchois, oliwki, kapary. Nazwa ta może nawiązywać również do włoskiego słowa „putta”, czyli kobiety lekkich obyczajów. 

Makaron ten jest niezwykle popularny we Włoszech. Podobno w latach 60. robili go naprawdę wszyscy. Ciekawostkę może stanowić fakt, że receptura na tę wyjątkową potrawę nie znajduje się w tak zwanej biblii włoskich smaków, czyli w książce „The Silver Spoon”. Co prawda, są tam opisane podobne przepisy, ale makaronu spaghetti alla puttanesca nie ma. 

Warto także wspomnieć, że w Neapolu i okolicach potrawę tę przygotowuje się bez filecików anchois. Natomiast w samym rejonie Rzymu jest to najbardziej istotny składnik tego dania. Podstawa jest identyczna właściwie wszędzie. Są to pomidory, oliwki, cebula, kapary i czosnek. Te mogą się różnić w zależności od regionu. Warto pamiętać, aby puttanescę przyprawić natką pietruszki, świeżą bazylią albo oregano. Amatorzy bardziej podkręconych smaków dodadzą do tej potrawy jeszcze płatki chili lub paprykę peperoncino. Sos musi być charakterystyczny, by nie powiedzieć charakterny.

Sprawdź także: Jak uratować sklejony makaron? Niezawodne triki!

Jaki makaron do puttanesca? 

Zastanawiasz się, jaki makaron do puttanesca będzie idealny? Tutaj sprawa nie jest zbyt skomplikowana. Tradycyjnie spaghetti alla puttanesca, jak wskazuje sama nazwa, przygotowywane jest na bazie makaronu spaghetti. Jeżeli jednak nie przepadasz za tym rodzajem pasty, możesz wybrać na przykład makaron bucatini, a nawet tagiatelle.  

Makaron putanesca - podstawowy przepis 

Przejdźmy teraz do meritum, czyli instrukcji, jak przygotować spaghetti alla puttanesca. Poniżej znajdziesz składniki dla dwóch osób. Zatem to idealna okazja do przygotowania wykwintnej, romantycznej kolacji. Możesz ją podać nawet w tygodniu – ten makaron zrobisz bowiem w maksymalnie 15 minut. 

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów,
  • kilka listków bazylii,
  • pół łyżki suszonych płatków chili,
  • pół szklanki czarnych oliwek,
  • 1/4 szklanki kaparów,
  • puszka filecików anchois. 

Makaron ugotuj al dente. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż go na patelni z oliwą. Dodaj pomidory z puszki razem z całym sosem. Rozdrobnij go drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Dodaj bazylię, płatki chili, kapary i oliwki. Fileciki anchois pokrój na mniejsze kawałki i również dorzuć do sosu. Makaron odcedź i włóż go do sosu. Wszystko razem wymieszaj i podawaj ze świeżymi listkami bazylii albo natki pietruszki. Niektórzy radzą, aby wyłożyć na niego świeże listki lubczyku. Pamiętaj, że zamiast pomidorów z puszki możesz dodać te świeże. Czarne oliwki można zastąpić również zielonymi. 

Spaghetti alla puttanesca - przepis z tuńczykiem 

A może przygotujesz puttanescę z tuńczykiem? Mamy dla ciebie ciekawy przepis. 

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • puszka pomidorów,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • łyżka kaparów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • parmezan do posypania,
  • świeże listki bazylii i przyprawy: suszona bazylia, suszone oregano, ostra papryka, pieprz 

Cebulę pokrój w kostkę, a oliwki i kapary przekrój na pół. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i wrzuć na nią cebulę. Wszystko smaż do zeszklenia i do zarumienienia. Dorzuć oliwki i kapary. Po kilku minutach trzymania sosu na ogniu dodaj tuńczyka oraz przyprawy. Wszystko podsmażaj przez około pięć minut.

Teraz czas na dodanie pomidorów. Rozdrobnij je na mniejsze kawałki. Sos gotuj jeszcze do 10 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Przykryj patelnię pokrywką i zdejmij z kuchenki. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pilnuj, aby był al dente. Makaron wyjmij z garnka szczypcami lub na sitko i dodaj do sosu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Danie podawaj posypane parmezanem z listkami świeżej bazylii. Smacznego. 

Pomysł na obiad lub kolację? Puttanesca! Makaron ladacznicy zrobi wrażenie na wszystkich! Wypróbuj przepisy naszych użytkowników inspirowane tym daniem.

1. Spaghetti puttanesca

 Spaghetti puttanesca Zobacz przepis

Jak zrobić spaghetti puttanesca? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makaron bucatini z sosem a`la puttanesca

 Makaron bucatini z sosem a`la puttanesca Zobacz przepis

Makaron puttanesca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Penne z sosem puttanesca z tuńczykiem

 Penne z sosem puttanesca z tuńczykiem Zobacz przepis

Penne z sosem puttanesca z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tagliatelle alla puttanesca

 Tagliatelle alla puttanesca Zobacz przepis

Tagliatelle alla puttanesca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sos puttanesca

 Sos puttanesca Zobacz przepis

Jak zrobić sos puttanesca? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron puttanesca

 Makaron puttanesca Zobacz przepis

Makaron puttanesca - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz:

Co dodać do owsianki, by była zdrowa i smaczna? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik z brzoskwiniami

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...

Odsłon: 16061

>60 min
30
Przekąski Imprezowe roladki z naleśników

Imprezowe roladki z naleśników to nasze polskie rollsy, z własnoręcznie smażo...

Odsłon: 932

30 min
2
Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

Odsłon: 142

30 min
3
Ciasta Ciasto budyniowe świąteczne

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, polane białą cz...

Odsłon: 120

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5