Spis treści:
- Jakie mięso na gyros będzie najlepsze?
- Co się składa na przyprawę gyros?
- Mięso gyros na różne sposoby
Gyros to jedno z najpopularniejszych obecnie dań, które podbija serca wszystkich miłośników drobno siekanego, soczystego mięsa w aromatycznych przyprawach. Jest ono opiekane na pionowo ustawionym rożnie, a w wyniku powolnego obracania się ulega równoległemu opieczeniu z każdej strony. Następnie jest ścinane z pomocą ostrego noża lub odpowiedniej maszynki. Tak przygotowane kilkucentymetrowe kawałeczki mięsa lądują na blasze i czekają na ich wykorzystanie w kulinarnych eksperymentach.
Sprawdź także: 7 pomysłów na szaszłyki z grilla. Wychodzą kruche i soczyste
Jakie mięso na gyros będzie najlepsze?
Zastanawiasz się, jakie mięso na gyros powinieneś wybrać, jeżeli chcesz go przygotować w swojej kuchni? W klasycznym gyrosie stosuje się mięso wieprzowe. Najczęściej jest to szynka wieprzowa, która idealnie nadaje się do takiego podpiekania na ruszcie. Zdarza się jednak, iż można spotkać się z gyrosem przygotowywanym na bazie baraniny, cielęciny, czy popularnego kurczaka. Mięso drobiowe to częsty wybór, ponieważ poddaje się je szybkiej obróbce termicznej.
Co się składa na przyprawę gyros?
Szukasz odpowiedzi na pytanie, co się składa na przyprawę gyros? Bez względu na to, czy kupisz tę gotową, czy przyrządzisz ją samodzielnie w domu, pamiętaj o tym, aby wśród jej najważniejszych składników nie zabrakło słodkiej papryki, kolendry, szczypty chili, czosnku, tymianku, oregano, gorczycy, rozmarynu, pieprzu, gałki muszkatołowej, kolendry, kurkumy, goździków i cynamonu - w sproszkowanej formie.
Zobacz: Sandwich z tuńczykiem i zieloną pastą
Mięso gyros na różne sposoby - zobacz, jak przyrządzić pyszne dania z jego udziałem
Tradycyjny gyros w picie
Gyros traktowany jest jako fast food, szczególnie w swojej klasycznej formie, w której to serwuje się to soczyste i smakowicie przyprawione mięso z frytkami, sosem tzatziki w picie - mowa tutaj o kawałku ciasta w formie okrągłych placków, w które zawija się wszystkie składniki przed zaserwowaniem. Taką pitę można kupić już gotową lub przygotować ją samodzielnie z mąki pszennej, drożdży, odrobiny oliwy z oliwek z dodatkiem ciepłej wody i szczypty soli. To zatem pierwszy pomysł na mięso w greckim stylu. Dowiedz się, jak przygotować mięso gyros na różne sposoby!
Gyros w picie w obfitszym wydaniu
Prócz klasycznej wersji z frytkami i pomidorkami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco „podkręcić” ten podstawowy przepis i podać gyros w bogatszej wersji. Możesz dodać warzywa, takie jak podsmażona cukinia z papryką, co nada przygotowywanej potrawie wyrafinowanego smaku. Dla kontrastu dorzuć kilka porwanych na kawałki liści sałaty lodowej. Jeśli uwielbiasz sery, mozzarella lub odrobina startego żółtego sera będzie wyjątkowo podkreślać smak tej potrawy.
Tortilla z kurczakiem gyros
Zobacz przepisTortilla z kurczakiem gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zapiekanka gyros
Spragniony kolejnych ciekawych propozycji zaserwowania gyrosa? Potrawa, która na pewno ci zasmakuje, to zapiekanka. Wcześniej przygotowane mięso gyros połącz z uprzednio ugotowanym ryżem, papryką, którą przedtem pokroisz w cienkie paski lub kostkę oraz cebulą - może być taka w piórka.
Następnie do wszystkich składników dodaj kukurydzę z puszki, a dla odmiany smaku kilka ogórków kiszonych, które pokroisz w plasterki. Gotowe? Zapiekankę zwieńcz świeżo startym żółtym serem, który sprawi, że wnętrze dania będzie miękkie i soczyste, przykryte chrupiąco zapieczonym serem. Przełóż całość do blaszki lub naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po około 30 minutach możesz serwować tę potrawę swoim bliskim.
Sałatka gyros w wersji z sałatą lodową
Prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa w takim wydaniu wymaga od ciebie przygotowania mięsa gyros, które następnie umieścisz na dnie naczynia. Dodawaj kolejne warstwy, wśród których nie powinno zabraknąć czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, papryki. Możesz również pomyśleć o dodatku typowo greckich oliwek. Sos do takiej sałatki to czosnkowe tzatziki, którym całość należy potraktować dopiero przed serwowaniem. Lekka wersja sałatki to świetny pomysł dla miłośników gyrosa, którzy są na diecie.
Sałatka gyros
Zobacz przepisSałatka gyros z sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gyros w cieście francuskim
Marzysz o pysznych sakiewkach z ciasta francuskiego, ale zastanawiasz się nad odpowiednim farszem? Pokrój drobno i zmieszaj ze sobą kukurydzę, ogórki kiszone, paprykę i kapustę pekińską oraz wcześniej przygotowane mięso gyros. Zmieszaj z ketchupem i sosem czosnkowym. Niewielkie porcje nakładaj na plastry ciasta francuskiego i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim
Zobacz przepisGyros w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zupa gyros
Brzmi niespotykanie? Mięso gyros po usmażeniu pozostaw do wystudzenia, a gdy już ochłonie, dodaj do niego odrobinę śmietanki i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie podsmaż cebulę z papryką, dodaj wodę i zagotuj. Następnie do bazy na zupę wrzuć serek topiony i poczekaj, aż się rozpuści. Ostatni etap to połączenie całości z wcześniej zamarynowanym kurczakiem.
Naleśniki z gyrosem
Takie proste, a jakie smaczne! Tę potrawę na pewno pokochasz. Może stanowić także alternatywę dla pity. Najpierw przygotuj tradycyjne naleśniki, a następnie nadzienie. Kurczak gyros umieść na wcześniej posmarowanym majonezem lub sosem czosnkowym naleśniku i dodaj cienkie paski papryki, plasterki cukinii i odrobinę sera żółtego. Całość zawiń i podgrzej na patelni. Ser się rozpuści i świetnie połączy wszystkie składniki.
Makaron z gyrosem
To proste danie zajmie ci kilka minut i może być serwowane jako danie obiadowe. Ugotuj makaron, a na patelni podsmaż mięso gyros z białą cebulką. Gęsty sos uzyskasz z serka topionego, który musisz rozpuścić po podsmażeniu kurczaka. Sos serwuj z makaronem. Możesz całość posypać dekoracyjnie posiekaną natką pietruszki.
Risotto z gyrosem
To jedno z tych dań „palce lizać”! Zacznij od podsmażenia mięsa gyros, a następnie dodaj do niego ryż i po minucie smażenia wlej szklankę bulionu. Mieszaj całość, aż ryż zmięknie, a woda wyparuje i powstanie delikatny sos, który zaprawisz śmietaną. Danie najlepiej smakuje na ciepło!
Zapiekany gyros z ryżem
Zobacz przepisZapiekany gyros z ryżem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kotleciki gyros
To świetna propozycja dla dzieci i dorosłych. Surowe mięso gyros posiekaj drobno i zmieszaj z równie cienko pokrojoną cebulą, papryką, porem i kukurydzą. Dodaj jajko, które połączy składniki, uformuj niewielkie kotleciki i obtocz w bułce tartej. Kotlety możesz smażyć na patelni lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około pół godziny.
Gyros à la sałatka warzywna
Swoją popisową sałatkę warzywną wzbogać o mięso. Najlepiej, aby był to kurczak podsmażony w przyprawie gyros i ostudzony przed zmieszaniem z pozostałymi składnikami sałatki jarzynowej. Dodając ciepłe mięso, możesz doprowadzić do zważenia się majonezu.
Bułeczki z gyrosem
W tej potrawie mięso gyros, podsmażone z pieczarkami, cebulą i czerwoną papryką, będzie nadzieniem. Ciasto przygotujesz z mąki pszennej z drożdżami i odrobiną cukru oraz mleka. Te bułeczki będą różnić się od klasycznych tym, że w ich wnętrzu znajdzie się pyszny, mięsny farsz, dlatego będą sycącą alternatywą na szybki lunch, ale także na śniadanie w biegu.
Zobacz także:
Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »
Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »
Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »