Dania jednogarnkowe

Mięso gyros na 12 sposobów - na śniadanie, obiad i kolację. Jakie mięso na gyros wybrać?

Gyros to jedna z potraw kuchni greckiej, o której z pewnością już słyszałeś. Słynie z niesamowitego smaku, który wpisuje się w gust każdego miłośnika mięsa. Chcesz wiedzieć, jakie mięso na gyros będzie najlepsze i jak przyrządzić je na 12 różnych sposobów? Przeczytaj o tym w poniższym artykule.

12 przepisów na mięso gyros - odkryj nowe pomysły na śniadanie, obiad i kolację | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gyros to jedno z najpopularniejszych obecnie dań, które podbija serca wszystkich miłośników drobno siekanego, soczystego mięsa w aromatycznych przyprawach. Jest ono opiekane na pionowo ustawionym rożnie, a w wyniku powolnego obracania się ulega równoległemu opieczeniu z każdej strony. Następnie jest ścinane z pomocą ostrego noża lub odpowiedniej maszynki. Tak przygotowane kilkucentymetrowe kawałeczki mięsa lądują na blasze i czekają na ich wykorzystanie w kulinarnych eksperymentach.

Sprawdź także: 7 pomysłów na szaszłyki z grilla. Wychodzą kruche i soczyste

Jakie mięso na gyros będzie najlepsze? 

Zastanawiasz się, jakie mięso na gyros powinieneś wybrać, jeżeli chcesz go przygotować w swojej kuchni? W klasycznym gyrosie stosuje się mięso wieprzowe. Najczęściej jest to szynka wieprzowa, która idealnie nadaje się do takiego podpiekania na ruszcie. Zdarza się jednak, iż można spotkać się z gyrosem przygotowywanym na bazie baraniny, cielęciny, czy popularnego kurczaka. Mięso drobiowe to częsty wybór, ponieważ poddaje się je szybkiej obróbce termicznej. 

Co się składa na przyprawę gyros? 

Szukasz odpowiedzi na pytanie, co się składa na przyprawę gyros? Bez względu na to, czy kupisz tę gotową, czy przyrządzisz ją samodzielnie w domu, pamiętaj o tym, aby wśród jej najważniejszych składników nie zabrakło słodkiej papryki, kolendry, szczypty chili, czosnku, tymianku, oregano, gorczycy, rozmarynu, pieprzu, gałki muszkatołowej, kolendry, kurkumy, goździków i cynamonu - w sproszkowanej formie. 

Zobacz: Sandwich z tuńczykiem i zieloną pastą 

Mięso gyros na różne sposoby - zobacz, jak przyrządzić pyszne dania z jego udziałem

Tradycyjny gyros w picie

Gyros traktowany jest jako fast food, szczególnie w swojej klasycznej formie, w której to serwuje się to soczyste i smakowicie przyprawione mięso z frytkami, sosem tzatziki w picie - mowa tutaj o kawałku ciasta w formie okrągłych placków, w które zawija się wszystkie składniki przed zaserwowaniem. Taką pitę można kupić już gotową lub przygotować ją samodzielnie z mąki pszennej, drożdży, odrobiny oliwy z oliwek z dodatkiem ciepłej wody i szczypty soli. To zatem pierwszy pomysł na mięso w greckim stylu. Dowiedz się, jak przygotować mięso gyros na różne sposoby! 

Gyros w picie w obfitszym wydaniu 

Prócz klasycznej wersji z frytkami i pomidorkami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco „podkręcić” ten podstawowy przepis i podać gyros w bogatszej wersji. Możesz dodać warzywa, takie jak podsmażona cukinia z papryką, co nada przygotowywanej potrawie wyrafinowanego smaku. Dla kontrastu dorzuć kilka porwanych na kawałki liści sałaty lodowej. Jeśli uwielbiasz sery, mozzarella lub odrobina startego żółtego sera będzie wyjątkowo podkreślać smak tej potrawy. 

Tortilla z kurczakiem gyros

 Tortilla z kurczakiem gyros Zobacz przepis

Tortilla z kurczakiem gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zapiekanka gyros 

Spragniony kolejnych ciekawych propozycji zaserwowania gyrosa? Potrawa, która na pewno ci zasmakuje, to zapiekanka. Wcześniej przygotowane mięso gyros połącz z uprzednio ugotowanym ryżem, papryką, którą przedtem pokroisz w cienkie paski lub kostkę oraz cebulą - może być taka w piórka. 

Następnie do wszystkich składników dodaj kukurydzę z puszki, a dla odmiany smaku kilka ogórków kiszonych, które pokroisz w plasterki. Gotowe? Zapiekankę zwieńcz świeżo startym żółtym serem, który sprawi, że wnętrze dania będzie miękkie i soczyste, przykryte chrupiąco zapieczonym serem. Przełóż całość do blaszki lub naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po około 30 minutach możesz serwować tę potrawę swoim bliskim.

Zapiekanka gyros

 Zapiekanka gyros Zobacz przepis

Zapiekanka gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka gyros w wersji z sałatą lodową 

Prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa w takim wydaniu wymaga od ciebie przygotowania mięsa gyros, które następnie umieścisz na dnie naczynia. Dodawaj kolejne warstwy, wśród których nie powinno zabraknąć czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, papryki. Możesz również pomyśleć o dodatku typowo greckich oliwek. Sos do takiej sałatki to czosnkowe tzatziki, którym całość należy potraktować dopiero przed serwowaniem. Lekka wersja sałatki to świetny pomysł dla miłośników gyrosa, którzy są na diecie. 

Sałatka gyros

 Sałatka gyros Zobacz przepis

Sałatka gyros z sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gyros w cieście francuskim 

Marzysz o pysznych sakiewkach z ciasta francuskiego, ale zastanawiasz się nad odpowiednim farszem? Pokrój drobno i zmieszaj ze sobą kukurydzę, ogórki kiszone, paprykę i kapustę pekińską oraz wcześniej przygotowane mięso gyros. Zmieszaj z ketchupem i sosem czosnkowym. Niewielkie porcje nakładaj na plastry ciasta francuskiego i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 

Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim

 Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim Zobacz przepis

Gyros w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa gyros 

Brzmi niespotykanie? Mięso gyros po usmażeniu pozostaw do wystudzenia, a gdy już ochłonie, dodaj do niego odrobinę śmietanki i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie podsmaż cebulę z papryką, dodaj wodę i zagotuj. Następnie do bazy na zupę wrzuć serek topiony i poczekaj, aż się rozpuści. Ostatni etap to połączenie całości z wcześniej zamarynowanym kurczakiem. 

Zupa gyros

 Zupa gyros Zobacz przepis

Zupa gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Naleśniki z gyrosem 

Takie proste, a jakie smaczne! Tę potrawę na pewno pokochasz. Może stanowić także alternatywę dla pity. Najpierw przygotuj tradycyjne naleśniki, a następnie nadzienie. Kurczak gyros umieść na wcześniej posmarowanym majonezem lub sosem czosnkowym naleśniku i dodaj cienkie paski papryki, plasterki cukinii i odrobinę sera żółtego. Całość zawiń i podgrzej na patelni. Ser się rozpuści i świetnie połączy wszystkie składniki. 

Naleśniki gyros

 Naleśniki gyros Zobacz przepis

Naleśniki gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makaron z gyrosem 

To proste danie zajmie ci kilka minut i może być serwowane jako danie obiadowe. Ugotuj makaron, a na patelni podsmaż mięso gyros z białą cebulką. Gęsty sos uzyskasz z serka topionego, który musisz rozpuścić po podsmażeniu kurczaka. Sos serwuj z makaronem. Możesz całość posypać dekoracyjnie posiekaną natką pietruszki. 

Makaron z gyros

 Makaron z gyros Zobacz przepis

Sałatka makaronowa gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Risotto z gyrosem 

To jedno z tych dań „palce lizać”! Zacznij od podsmażenia mięsa gyros, a następnie dodaj do niego ryż i po minucie smażenia wlej szklankę bulionu. Mieszaj całość, aż ryż zmięknie, a woda wyparuje i powstanie delikatny sos, który zaprawisz śmietaną. Danie najlepiej smakuje na ciepło! 

Zapiekany gyros z ryżem

 Zapiekany gyros z ryżem Zobacz przepis

Zapiekany gyros z ryżem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotleciki gyros 

To świetna propozycja dla dzieci i dorosłych. Surowe mięso gyros posiekaj drobno i zmieszaj z równie cienko pokrojoną cebulą, papryką, porem i kukurydzą. Dodaj jajko, które połączy składniki, uformuj niewielkie kotleciki i obtocz w bułce tartej. Kotlety możesz smażyć na patelni lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około pół godziny. 

Medaliony gyros

 Medaliony gyros Zobacz przepis

Kotleciki gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gyros à la sałatka warzywna 

Swoją popisową sałatkę warzywną wzbogać o mięso. Najlepiej, aby był to kurczak podsmażony w przyprawie gyros i ostudzony przed zmieszaniem z pozostałymi składnikami sałatki jarzynowej. Dodając ciepłe mięso, możesz doprowadzić do zważenia się majonezu. 

Sałatka gyros

 Sałatka gyros Zobacz przepis

Sałatka gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bułeczki z gyrosem 

W tej potrawie mięso gyros, podsmażone z pieczarkami, cebulą i czerwoną papryką, będzie nadzieniem. Ciasto przygotujesz z mąki pszennej z drożdżami i odrobiną cukru oraz mleka. Te bułeczki będą różnić się od klasycznych tym, że w ich wnętrzu znajdzie się pyszny, mięsny farsz, dlatego będą sycącą alternatywą na szybki lunch, ale także na śniadanie w biegu. 

Bułeczki gyros

 Bułeczki gyros Zobacz przepis

Bułeczki gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »

Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »

Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na kakaowym spodzie

Nasz ulubiony sernik, robi go na wszystkie rodzinne uroczystości. Sernik robi...

Odsłon: 11036

30 min
30
Dodatki Sos żurawinowy

Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...

Odsłon: 973

30 min
3
Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 531

60 min
8
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 373

30 min
5
Sałatki Sałatka z tuńczykiem

Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem w oleju i chrupiącymi warzywami zrobion...

Odsłon: 1460

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

1
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

3
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

6