Fot. 123RF/Picsel
Zrobienie idealnej drożdżówki z rabarbarem, jabłkami czy śliwkami wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jednak samo ciasto drożdżowe bywa dość kapryśne. Dlatego dowiedzcie się koniecznie, co należy, a czego pod żadnym pozorem nie można robić podczas przygotowywania drożdżówki.
Przepis na drożdżówki - siła tkwi w cieście
Udana drożdżówka powinna być pulchna, słodka, pachnąca i po prostu przepyszna. Jednak aby się to udało, potrzebujecie przepisu, który nigdy was nie zawiedzie. Przepisu na ciasto drożdżowe! Możecie wykorzystać je do zrobienia dużej drożdżówki bądź małych drożdżówek, które zapakujecie dziecku do szkoły na drugie śniadanie. Co zawiera przepis na drożdżówki? W każdym przepisie znajdziecie mąkę (700 gramów) i drożdże (minimum 20 gramów) - te składniki są niezmienne. Konieczne jest także mleko (250 ml), jednak tu możecie wybrać zarówno to krowie, jak i roślinne. Potrzebujecie również tłuszczu - masła bądź oleju roślinnego (150 ml) - oraz cukru (160 gramów) lub jego zastępnika, na przykład ksylitolu. Do drożdżówki dodaje się także jajka (3 szt.), choć nie są one konieczne. Możecie je zatem pominąć, jeśli tworzycie wersję wegańską.

Najpierw przygotujcie rozczyn. Już po nim będziecie widzieć, czy użyte drożdże są świeże. Zalejcie drożdże ciepłym mlekiem, dodajcie łyżkę cukru i mąki. Odstawcie w ciepłym miejscu na około dwadzieścia minut. Jeśli zaczną pracować (urosną), jesteście na dobrej drodze do zrobienia pysznej drożdżówki.
Następnie przesiejcie mąkę do miski, dodajcie cukier, jajka (opcjonalnie), tłuszcz oraz rozczyn. Teraz przyszedł czas na mieszanie składników. Ciasto drożdżowe ugniata się tak długo, aż przestanie ono kleić się do ręki. Powinno być pulchne. Zostawcie je na dwie godziny w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
Drożdżówki z kruszonką, czyli jak zrobić kruszonkę?
Wiecie już, jak przygotować idealne ciasto na drożdżówkę. Jednak, aby przepis był rzeczywiście kompletny, musicie zrobić także kruszonkę. Przecież bez niej ten deser nie będzie taki sam! Drożdżówki z kruszonką kojarzą się z przysmakiem z lat dziecięcych. Aby przygotować takie ciasto, potrzebujecie zaledwie mąki pszennej, cukru i masła. Tak, kruszonka to dość kaloryczny dodatek. Jak zrobić kruszonkę? Przesypcie szklankę mąki na stolnicę, wysypcie na nią pół szklanki cukru i dodajcie pół kostki masła. Ugniatajcie wszystko razem, a już po chwili na stolnicy pojawią się charakterystyczne grudki. To właśnie przepyszna kruszonka. Teraz wystarczy tylko posypać nią ciasto przed upieczeniem.
Drożdżówkę należy piec w temperaturze 170ºC (w przypadku elektrycznego piekarnika skorzystajcie z funkcji termoobiegu) przez około 40 minut. Nie otwierajcie piekarnika zbyt często. Ciasto drożdżowe jest kapryśne, a każda różnica temperatur może sprawić, że po prostu oklapnie. Wystarczy przez szybkę kontrolować, czy przypadkiem nie wylewa się ono z blaszki.
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!
Drożdżówka z jabłkami - prosty przysmak
Drożdżówka z jabłkami to idealne połączenie słodkiego ciasta i lekko kwaskowatych owoców. Jeśli macie ochotę na zdrowy, prosty przysmak, zróbcie ciasto drożdżowe według powyższego przepisu i dodajcie do niego jabłka. Możecie zrobić to na kilka różnych sposobów. Obierzcie jabłka, pozbądźcie się nasion i pokrójcie je w kostkę. Możecie także zetrzeć je na tarce, choć wtedy zrobicie z nich coś na kształt musu. Tak przygotowane jabłka podsmażajcie na patelni do czasu, aż będą one miękkie. Wypuszczą odrobinę soku, jednak nie przejmujcie się - nie wpłynie to na wygląd drożdżówki. Jak dodać jabłka do ciasta? Jednym z pomysłów jest stworzenie „kieszonek" drożdżowych z jabłkami. Rozdzielcie ciasto na dwie lub trzy partie i rozwałkujcie je. Następnie pokrójcie je w kwadraciki (7-8 centymetrów). Do środka nałóżcie jabłka, a następnie zawińcie ciasto tak, jakbyście formowali bułeczki. Spłaszczcie je trochę, by kształtem przypominały bardziej drożdżówki. Górę posypcie kruszonką. Innym sposobem jest zrobienie bułeczek z ciasta, a następnie wgniecenie ich w taki sposób, by na środku można było umieścić jabłka. Tak przygotowane niewielkie drożdżówki piecze się przez maksymalnie 20 minut.
Drożdżówka z rabarbarem - banalnie prosty deser
Drożdżówka z rabarbarem to idealny deser na lato. Smakuje świetnie i prezentuje się na tyle dobrze, że możecie swobodnie postawić ją na stole przed gośćmi. Jak zrobić taką drożdżówkę? Przygotujcie ciasto drożdżowe zgodnie z naszym przepisem. Gdy ciasto będzie rosło, możecie umyć i pokroić rabarbar na małe kawałki, około centymetrowe. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że pod wpływem temperatury zrobi się miękki. Wybierzcie rabarbar, który jest już dojrzały - będzie słodki i lekko kwaskowaty. Mniej dojrzały owoc może zbyt kwaśny. Upewnijcie się także, że nie jest łykowaty. Gdy ułożycie już wyrośnięte ciasto na blaszce, wystarczy ułożyć cząstki rabarbaru i lekko przycisnąć go tak, by wszedł w ciasto. Możecie przykryć je kruszonką - wtedy deser będzie jeszcze smaczniejszy. Włóżcie blaszkę do piekarnika i pieczcie przez czterdzieści minut.
Przygotowanie drożdżówki z serem również nie jest skomplikowanym zadaniem. Macie już najlepszy przepis na ciasto drożdżowe - teraz możecie zrobić z nim wszystko, czego tylko dusza zapragnie. By przygotować ten tradycyjny przysmak, potrzebujecie jednak dobrego sera. Wybierzcie twaróg półtłusty, do którego dodacie jeszcze odrobinę masła - około czterdziestu gramów - cukier wanilinowy oraz jajko. Utrzyjcie wszystkie składniki razem, by otrzymać idealne nadzienie do swojej drożdżówki. Ciasto możecie przygotować dokładnie tak samo, jak w przypadku drożdżówki z jabłkami.
Drożdżówki z budyniem - proste i sycące
Jeśli chcecie przygotować drożdżówki z budyniem, potrzebujecie tylko dobrego przepisu na ciasto drożdżowe (to już macie) oraz budyniu. Tu jednak pojawia się problem - zrobić go samodzielnie czy z paczki. Jeśli nie chcecie zbytnio się przepracowywać, nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z gotowego budyniu w proszku. Wystarczy, że zrobicie go zgodnie z przepisem na paczce. Możecie jednak także przygotować budyń jaglany, który robi się niezwykle prosto. Do mleka (krowiego lub roślinnego) musicie dodać około trzech łyżek rozdrobnionej w blenderze kaszy jaglanej. Aby nadać budyniowi smaku, wykorzystajcie olejek waniliowy. Posłodzić budyń możecie syropem z agawy lub miodem. Tak przygotowane mleko gotujcie do czasu, aż zgęstnieje. Odstawcie budyń, by ostygł, a następnie przygotujcie „bułeczki" drożdżowe. Zróbcie w nich wgłębienie i wlejcie odrobinę budyniu. Wszystko przykryjcie kruszonką. Voilà - niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.
Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasze patenty na drożdżówki już niebawem. Te przepisy aż proszą się, by używać ich jak najczęściej!
Fot. kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tomek_kantor na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!