Fot. 123RF/Picsel
Czy tobie także zdarza się wrzucać do sklepowego koszyka produkty, bez zastanawiania się nad tymc co można z nich przygotować? Nie jest to dobre rozwiązanie. Zwłaszcza, jeśli chcesz nieco zaoszczędzić. W takim wypadku zwykle kończysz ze sporym rachunkiem i przypadkowymi, niepasującymi do siebie składnikami, z których spora część się zmarnuje.
Kupuj z głową!
Czy można inaczej? Czy da się ugotować obiad, przeznaczając zaledwie kilka złotych na porcję? Oczywiście, że tak! Kluczem jest dobry pomysł i żelazna dyscyplina w sklepie. Do koszyka wkładamy wyłącznie to, co ma później trafić na talerze. Najlepiej jest odpowiednio wcześniej zaplanować obiad, spisać na karteczce listę produktów.
Postaraj się wybierać produkty o długim terminie przydatności do spożycia, które możesz wykorzystać w wielu daniach. Pośród nich bez wątpienia królują kasze, makarony oraz ryż, gdyż za sprawą niewielu dodatków można zamienić je w różnorodne i smaczne potrawy.
Postaraj się także wdrożyć w swojej kuchni zasady "zero waste", planując to, w jaki sposób wykorzystasz wszystkie produkty. Kupując mięso lub warzywa zadbaj o to, aby nic się nie zmarnowało. Jeśli jednego dnia ugotujesz zbyt dużo ziemniaków, kolejnego podaj kopytka lub pyzy. W przypadku mięsa, resztki idealnie nadają się do przygotowania farszu do pierogów, kanapek lub pasztetów.
Przechowuj mądrze
Aby zaoszczędzić na codziennych zakupach, należy zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przechowujesz produkty. Chroniąc je przed szybkim zepsuciem, możesz jednocześnie podreperować swój budżet. Mąkę i ziarna przechowuj w szklanych słojach, dzięki czemu zyskasz pewność, że nie zalęgną się w nich chociażby mole spożywcze.
Warzywa i owoce przechowuj na odpowiedniej półce w lodówce. Aby wydłużyć ich świeżość, możesz przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach próżniowych. To samo tyczy się mięs. Jeśli uda ci się kupić większą ilość w okazyjnej cenie, koniecznie podziel je na mniejsze porce i zamróź. W ten sposób możesz również postępować z resztkami obiadów z poprzednich dni.
Przepisy na tanie obiady
W przypadku tanich obiadów, dobry przepis jest na wagę złota. Na szczęście nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma pomysłami na niedrogie i wyjątkowo smaczne posiłki. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Zosiaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tasia09 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ekspansjasmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kiełbasa pieczona z warzywami
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kotleciki w sosie z makaronem
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie