Najlepsze przepisy na dania z dyni

Najciekawsze pomysły na tanie obiady

Jak często zastanawiasz się, co przygotować na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale i tani? Nasze propozycje przepisów pomogą ci ugotować sycący posiłek dla całej rodziny, za cenę, która nie zrujnuje portfela.

Fot. 123RF/Picsel

Czy tobie także zdarza się wrzucać do sklepowego koszyka produkty, bez zastanawiania się nad tymc co można z nich przygotować? Nie jest to dobre rozwiązanie. Zwłaszcza, jeśli chcesz nieco zaoszczędzić. W takim wypadku zwykle kończysz ze sporym rachunkiem i przypadkowymi, niepasującymi do siebie składnikami, z których spora część się zmarnuje.

Kupuj z głową!

Czy można inaczej? Czy da się ugotować obiad, przeznaczając zaledwie kilka złotych na porcję? Oczywiście, że tak! Kluczem jest dobry pomysł i żelazna dyscyplina w sklepie. Do koszyka wkładamy wyłącznie to, co ma później trafić na talerze. Najlepiej jest odpowiednio wcześniej zaplanować obiad, spisać na karteczce listę produktów.

Postaraj się wybierać produkty o długim terminie przydatności do spożycia, które możesz wykorzystać w wielu daniach. Pośród nich bez wątpienia królują kasze, makarony oraz ryż, gdyż za sprawą niewielu dodatków można zamienić je w różnorodne i smaczne potrawy.

Postaraj się także wdrożyć w swojej kuchni zasady "zero waste", planując to, w jaki sposób wykorzystasz wszystkie produkty. Kupując mięso lub warzywa zadbaj o to, aby nic się nie zmarnowało. Jeśli jednego dnia ugotujesz zbyt dużo ziemniaków, kolejnego podaj kopytka lub pyzy. W przypadku mięsa, resztki idealnie nadają się do przygotowania farszu do pierogów, kanapek lub pasztetów.

Przechowuj mądrze

Aby zaoszczędzić na codziennych zakupach, należy zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przechowujesz produkty. Chroniąc je przed szybkim zepsuciem, możesz jednocześnie podreperować swój budżet. Mąkę i ziarna przechowuj w szklanych słojach, dzięki czemu zyskasz pewność, że nie zalęgną się w nich chociażby mole spożywcze.

Warzywa i owoce przechowuj na odpowiedniej półce w lodówce. Aby wydłużyć ich świeżość, możesz przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach próżniowych. To samo tyczy się mięs. Jeśli uda ci się kupić większą ilość w okazyjnej cenie, koniecznie podziel je na mniejsze porce i zamróź. W ten sposób możesz również postępować z resztkami obiadów z poprzednich dni.

Przepisy na tanie obiady

W przypadku tanich obiadów, dobry przepis jest na wagę złota. Na szczęście nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma pomysłami na niedrogie i wyjątkowo smaczne posiłki. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Placuszki warzywne

Fot. Zosiaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zapiekana cukinia

Fot. Tasia09 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Knedle bawarskie

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Skrzydełka marynacie

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kotleciki z jajek i ryżu

Fot. Ekspansjasmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Gołąbki z kaszą jaglaną

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

7. Kiełbasa pieczona z warzywami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Kotleciki w sosie z makaronem

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Kurczak słodko-kwaśny

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Lasagne bez mięsa

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
60 min
4
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 349

>60 min
4
Dania główne Grzyby leśne duszone w śmietanie

Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...

Odsłon: 223

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

5
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2