Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym, serem pleśniowym i fetą

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym, serem pleśniowym i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 2313

Szybki, prosty i tani przepisz na zdrowy obiad.

Składniki

  • 3 cukinie średniej wielkości
  • 500 g mięsa mielonego- rodzaj według własnych preferencji
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka czerwona- wedle uznania
  • ser feta ok. 100 g
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 woreczki ryżu
  • Oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra, świeża bazylia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, zostawiamy do na sitku aż będzie suchy

  2. cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką środek, tak aby zmieścił nam się w środek farsz

  3. cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką środek, tak aby zmieścił nam się w środek farsz

  4. gdy cebula i papryka się lekko przyrumienią wrzucamy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy ugotowany ryż i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy,dodajemy kilka listków świeżej bazylii, całość przyprawiamy wedle uznania,

  5. ser pleśniowy kroimy w kosteczkę i dorzucamy do ciepłego farszu

  6. cukinie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i opruszamy solą, następnie wypełniamy środek farszem, posypujemy fetą pokrojoną w kostkę

  7. pieczemy w 180 stopniach C ok. 15 min. międzyczasie można sprawdzić widelcem czy cukinia jest już miękka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń