Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym, serem pleśniowym i fetą

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym, serem pleśniowym i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 2819

Szybki, prosty i tani przepisz na zdrowy obiad.

Składniki

  • 3 cukinie średniej wielkości
  • 500 g mięsa mielonego- rodzaj według własnych preferencji
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka czerwona- wedle uznania
  • ser feta ok. 100 g
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 woreczki ryżu
  • Oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra, świeża bazylia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekana cukinia z mięsem mielonym, serem pleśniowym i fetą

Przygotowanie

  1. ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, zostawiamy do na sitku aż będzie suchy

  2. cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką środek, tak aby zmieścił nam się w środek farsz

  3. cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką środek, tak aby zmieścił nam się w środek farsz

  4. gdy cebula i papryka się lekko przyrumienią wrzucamy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy ugotowany ryż i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy,dodajemy kilka listków świeżej bazylii, całość przyprawiamy wedle uznania,

  5. ser pleśniowy kroimy w kosteczkę i dorzucamy do ciepłego farszu

  6. cukinie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i opruszamy solą, następnie wypełniamy środek farszem, posypujemy fetą pokrojoną w kostkę

  7. pieczemy w 180 stopniach C ok. 15 min. międzyczasie można sprawdzić widelcem czy cukinia jest już miękka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń