Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 3529

Dodano:

Odsłon: 792

Dziś zabieram Was w podróż do Chin - fascynującego i wyjątkowo pięknego kraju pełnego kontrastów i wspaniałych smaków. Chlubą tego kraju jest klasyczny kurczak słodko-kwaśny. Delikatne mięso, słodki i soczysty ananas oraz chrupiące warzywa zanurzone w gęstym i pachnącym czosnkiem, oraz imbirem sosie. Brzmi świetnie, prawda? Zapewniam Was, że smakuje jeszcze lepiej! Słodki smak wspaniale kontrastuje z kwaśnym, tworząc harmonijną całość. To proste i wspaniałe danie bez wątpienia spodoba się miłośnikom orientalnej i nie co egzotycznej kuchni. Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • 450 g filetów z kurczaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • Sos słodko-kwaśny:
  • 250 g świeżego ananasa *
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża marchewka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju **
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego
  • sól
  • Dodatkowo
  • 200 g ryżu basmati
  • szczypiorek lub natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak słodko-kwaśny

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Mieszamy, aby sos pokrył kurczaka i odstawiamy na bok na około 20 minut. Marchew obieramy i kroimy metodą Julienne. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Ananasa obieramy i kroimy w większą kostkę. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek drobno siekamy. Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
    Do kurczaka dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby mąka całkowicie pokryła kurczaka. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir, czosnek oraz biały pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy paprykę, ananasa oraz marchewkę i co chwilę mieszając, smażymy 2-3 minuty. Zwiększamy ogień, dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i koncentratem. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Warzywa powinny pozostać jędrne i chrupkie, więc nie należy zbyt długo dania gotować. Pod koniec gotowania, jeśli zachodzi taka potrzeba, danie doprawiamy do smaku solą.
    Ryż gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

    Odnośniki

    * można również użyć ananasa z puszki. Waga podana po obraniu ananasa
    ** użyłam oleju rzepakowego

  2. - jeśli używacie ananasa z puszki, część wody można zastąpić sokiem z ananasa i zmniejszyć wtedy ilość cukru- octu ryżowego można użyć więcej, jeśli lubicie bardziej kwaśne potrawy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń