Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 3623

Dodano:

Odsłon: 3044

Wiosną poszukujemy świeżości, koloru i lekkości na talerzu. W ten schemat idealnie wpisuje się czosnek niedźwiedzi - pierwsza wiosenna nowalijka, która pojawia się na przełomie lutego i marca. Prawdziwy cud natury, z którego można wyczarować wiele fantastycznych i zdrowych potraw. Dziś na talerzu proste, ale jakże smaczne kluseczki z czosnkiem niedźwiedzim. Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, wiosenny kolor. Do tego są niezwykle delikatne i unikalne w smaku. Długo zastanawiałam się, z czym je podać. Postawiłam na palone masło. Jego cudowny, orzechowy smak i wspaniały karmelowy kolor, bez wątpienia jest dopełnieniem tego dania. Chrupiące pistacje o delikatnym, maślanym smaku nadają potrawie ciekawą teksturę. Dekoracja dania również nie jest przypadkowa. Delikatne kwiaty polnej stokrotki o lekko ostrym smaku stanowią wspaniały dodatek smakowy i zapewniając przyjemne orzeźwienie. Finalnie z tej kompozycji powstało ciekawe, eleganckie i pełne smaku danie. Zaproś wiosnę do kuchni już dziś!

Składniki

  • Kluseczki
  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 200 g mąki pszennej*
  • sól
  • Masło palone:
  • 160 g masła 82%
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • stokrotki polne
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Przygotowanie

  1. Kluseczki

    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
    W tym czasie liście czosnku niedźwiedziego siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodając 2- 3 łyżki wody. Krótko podsmażamy do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość i zmiękną. Czosnek niedźwiedzi odcedzamy na sicie. Odsączony czosnek przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Można go zblendować całkowicie na pastę. Ja jednak pozostawiłam na wpół zblendowany, gdyż chciałam zachować wygląd widocznych liści.
    Do ostudzonych ziemniaków dodajemy zblendowany czosnek niedźwiedzi, przepuszczony przez praskę twaróg. Dodajemy mąkę oraz sól do smaku. Mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy w dłoniach zgrabne kluseczki. Dłonie od czasu do czasu należy oprószyć mąką. Kluseczki gotujemy w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy do momentu wypłynięcia.

  2. Masło palone

    Masło przekładamy do rondla i powoli je podgrzewamy. Podczas topienia się masła na wierzchu pojawi się piana. Nie pozbywamy się jej jak w przypadku masła klarowanego, ponieważ w niej znajdują się potrzebne do karmelizacji cukry i białka. Podgrzewamy cały czas masło, od czasu do czasu mieszając i kontrolując temperaturę, aby nie była zbyt wysoka. W przeciwnym razie masło spali się na czarno. Kiedy masło osiągnie odpowiednią temperaturę substancje stałe, opadną na dno i zaczną brązowieć. Masło osiągnie wtedy odpowiedni, karmelowy kolor i orzechowy zapach. Należy w tym momencie zdjąć rondelek z ognia i ostrożnie przelać masło do innego naczynia, aby zatrzymać proces podgrzewania. Świetnie się tu sprawdzi użycie filtru do kawy.
    Tak przygotowanym masłem polewamy kluseczki. Posypujemy prażonymi orzechami piniowymi i dekorujemy stokrotkami.
    Smacznego!
    * jeśli zachodzi taka potrzeba należy dodać więcej mąki, ale nie za dużo

  3. Uwagi dodatkowe
    - pamiętajmy, aby stokrotki zbierać w bezpiecznym miejscu, z dala od ulicy
    - do zrobienia palonego masła należy użyć produktu o zawartości 82-83% tłuszczu. W przeciwnym razie, nie uda nam się z niego przygotować beurre noisette, czyli palonego masła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pieprzyczfantazja 21 kwietnia ładnie wygląda i mam smaka na ten czosnek niedźwiedzi. Tylko gdzie go dostać? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 19 kwietnia O rany, wpadłam na podobny pomysł z tymi kwiatkami. Ale kluseczki mamy inne :) Smaczne i bardzo ładne danie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń