Fot. 123RF/Picsel
Marynowane warzywa są pyszną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zapiekanek, kanapek. Do słoików można dodawać różne przyprawy, liście wiśni lub winorośli, co sprawi, że każdy słoik będzie miał niepowtarzalny smak.
Jak zamarynować warzywa?
Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w nieduże kawałki, po czym włożyć je do słoików. Świetnym dodatkiem będzie czosnek oraz pokrojona cebula. Do słoików można dodać gorczycę, pieprz, liść laurowy, chili i ziele angielskie. Gdy wszystkie składniki są już dodane, należy to zalać zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli.
Zamarynowane tak warzywa należy pasteryzować przez około 15 minut.
Kiszonki
Kiszonki to naturalne probiotyki, bogate w kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i chroni przez chorobami. Są także pysznymi przekąskami, dodatkami do sałatek, surówek i farszów. Można kisić praktycznie wszystkie warzywa i owoce.
Jak zrobić kiszonki?
Dokładnie umyte i pokrojone warzywa lub owoce wkładamy do słoika. Jeżeli warzywa są małe (np. ogórki) nie trzeba ich kroić, wystarczy obciąć im końcówki. Dodajemy liść laurowy, kminek, cząber, czosnek, estragon oraz chrzan. Do słoika możemy dodać pokrojoną papryczkę chili lub liście wiśni, róży albo winorośli. Następnie zalewamy warzywa zalewą, złożoną z wody i soli (na jeden litr przegotowanej wody przypada jedna łyżka soli). Przez pierwsze kilka dni słoiki z kiszonkami powinno się trzymać w temperaturze do 18 stopni, a później przełożyć do pomieszczenia z chłodniejszą temperaturą, gdzie temperatura oscyluje do około 12 stopni.
Najlepsze przepisy na przetwory
Przetwory na zimę nie muszą być nudne i szablonowe, podczas przygotowywania można się bawić, dodawać różne zaskakujące składniki, a później cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy już od 10 lat dzielą się z nami sprawdzonymi recepturami na różnego rodzaju kiszonki i marynaty. Które z nich spodobały wam się najbardziej? Poniżej znajdziecie listę najpopularniejszych przepisów na przetwory, jakie kiedykolwiek pojawiły się w naszym serwisie.
Fot. Zabecka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Rodzinka500 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Ewus71 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 7: Pyszna sałatka na zimę
Fot. Kurka_domowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 6: Sałatka z ogórków obiadowa
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. PPluss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Wiesia01 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 2: Mizeria z ogórków na zimę
Fot. Gosik33 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 1: Sałatka z ogórków i papryki
Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.
Co miesiąc nowa szansa na nagrody!
