Sezon jesienny to najlepszy moment, aby sięgnąć po dynię i przyrządzić z niej mnóstwo pysznych dań. Co ciekawe, możesz wyczarować z niej nie tylko zupy, sałatki i ciasta, ale również przetwory na zimę, które wyróżniają się wyjątkowym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Dżemy, musy, konfitury, kompoty czy nalewki to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Jak zrobić przetwory z dyni na słodko i na słono? Poznaj kilka ciekawych propozycji i przygotuj duże zapasy do swojej spiżarni.

Przeczytaj też: Pyszne ciasta z dynią. Najlepsze przepisy, które warto znać
Czas na dynię - skarbnicę witamin i minerałów
Jesień to idealny czas na dynię - i to nie tylko ze względu na jej łatwą dostępność i atrakcyjny smak, ale także prozdrowotne właściwości. Warzywo to kryje w sobie szereg substancji odżywczych, które można znaleźć zarówno w jego miąższu, jak i w pestkach. Mowa m.in. o witaminie A, która pozwala utrzymać wzrok, skórę i błony śluzowe w dobrej kondycji oraz potasie - pierwiastku niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i gospodarki wodno-elektrolitowej.
Nie są to jednak jedyne cenne substancje zawarte w dyni. Spożywając ten składnik, dostarczysz sobie kwasu foliowego, witamin C, E, K i B6 oraz manganu, miedzi, żelaza, cynku, wapnia i magnezu. Jest on również bogatym źródłem karotenoidów, którym przypisuje się działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Mowa przede wszystkim o beta-karotenie, czyli prekursorze witaminy A, oraz luteinie i zeaksantynie - związkach odpowiedzialnych za ostrość wzroku i widzenie centralne.
Na wdrożeniu dyni do jadłospisu mogą skorzystać osoby zmagające się z cukrzycą, ponieważ - jak sugerują badania naukowe - może przyczynić się ona do obniżenia poziomu cukru we krwi. Niektóre analizy wskazują także na jej potencjał przeciwdrobnoustrojowy, przeciwzapalny i odkwaszający. Co ciekawe, warzywo to jest uznawane za sprzymierzeńca odchudzania, ponieważ charakteryzuje się niską kalorycznością, która wynosi ok. 35 kcal na 100 g.
Przetwory z dyni na słodko
Planujesz przyrządzić przetwory z dyni na słodko? Dobra wiadomość jest taka, że do wyboru masz wiele ciekawych opcji. Najpopularniejszą z nich są dżemy i konfitury, które sprawdzają się jako dodatek do pieczywa, naleśników, ciast i rogalików. Dzięki temu, że dynia świetnie komponuje się z owocami, np. z jabłkami czy pomarańczami, możesz zrobić je w rozmaitych wersjach.
Kolejną propozycją jest mus dyniowy, który po przyprawieniu cynamonem lub imbirem może pełnić rolę kremu do deserów i zdrowego dodatku do owsianki. Możesz także wzbogacać nim wypieki, w tym ciasta i babeczki. Jeśli nie wyobrażasz sobie jesiennych dni bez rozgrzewających napojów, przyrządź dyniowy syrop i dodawaj go do kawy lub herbaty.
Na uwagę zasługuje również dynia kandyzowana. Kawałki ugotowane w syropie cukrowym z dodatkiem cytryny i wanilii posłużą ci jako dekoracja ciast i tortów. Nie zapomnij przy okazji zaopatrzyć swojej spiżarni w kompot dyniowo-jabłkowy, który przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Masz ochotę na coś mocniejszego? W takim razie zrób nalewkę z dyni - idealną na poczęstunek dla gości.
Dynia na słono
Dynia na słono smakuje równie dobrze co ta serwowana na słodko. Jeśli nie lubisz eksperymentować w kuchni, postaw na klasykę i przyrządź dynię marynowaną w occie. Pokrój ją w kostkę, wrzuć do słoika i zalej słodko-kwaśną zalewą na bazie gorczycy, ziela angielskiego i goździków - w tym wydaniu posłuży ci ona jako dodatek do obiadów, kanapek i burgerów.
Dynia świetnie nadaje się do sałatek warzywnych, np. w połączeniu z selerem i marchewką. Ponadto możesz zrobić z niej chutney, który idealnie podkreśla smak serów i mięs, oraz ketchup będący ciekawą alternatywą dla tego tradycyjnego. A jeśli lubisz szybkie rozwiązania, ugotuj zupę krem do słoików i sięgaj po nią zawsze wtedy, gdy zabraknie ci czasu na przygotowanie sycącego i pożywnego posiłku.
Szukasz przepisów na przetwory z dyni na słodko i na słono? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, dzięki którym wyczarujesz prawdziwe rarytasy:
2. Kompot z dyni do słoików

Kompot z dyni do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Dynia marynowana na słodko

Dynia marynowana na słodko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl, vitapedia.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zwycięstwo nad stłuszczoną wątrobą, bolącymi stawami i każdą infekcją. Przepis jest bardzo prosty »
Jedz zamiast słodyczy. Mało kalorii, za to zdrowe tłuszcze i błonnik, który rozrusza jelita »