Najzdrowsze rodzaje mięsa

Czy mięso jest zdrowe? Pytanie to zadaje sobie coraz więcej Polaków, u których mięsne potrawki, kotlety i inne potrawy regularnie goszczą na stole. Opinie na temat szkodliwości mięsa są coraz bardziej powszechne. Diety wegetariańska i wegańska zyskują na popularności. Tymczasem nie ma co demonizować mięsa. W końcu jest źródłem wielu witamin, minerałów oraz łatwo przyswajalnego białka. Warto tylko wiedzieć, po jakie rodzaje mięs sięgać. Sprawdź koniecznie, na które gatunki szczególnie warto zwrócić uwagę.

Fot. 123RF/Picsel

Jeszcze niedawno mało kto podważał zdrowotne walory mięsa. Ten składnik diety uznawano za niezwykle istotny. Z czasem jednak popularność mięsa zaczęła maleć. Nie da się jednak ukryć, że nadal wieprzowina, wołowina, drób itd. królują na polskich stołach. Wiele osób podkreśla, że nie dałoby rady żyć bez mięsa.

Czy mięso jest zdrowe? Sprawdź!

Dietetycy przekonują, że wcale nie trzeba z niego rezygnować - wręcz przeciwnie. Jest bardzo zdrowe głównie ze względu na takie składniki jak m.in.:

 

  • magnez (przydatny w walce z alergiami czy stanami zapalnymi),
  • potas (korzystny dla pracy nerek, reguluje ciśnienie krwi, poprawia wchłanialność składników odżywczych),
  • fosfor (wspomaga poprawną pracę gospodarki wodnej),
  • cynk (poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność organizmu),
  • żelazo (przeciwdziała anemii, wpływa pozytywnie na odporność organizmu),
  • witaminy B1, B6 (wpływają pozytywnie na układ nerwowy),
  • witamina B12 (potrzebna do wzrostu komórek, przeciwdziała niedokrwistości),
  • witamina PP (wspomaga prawidłową pracę mózgu).

 

Warto pamiętać, że mięso to jedno z najlepszych źródeł białka. Wiele gatunków mięs dostarcza organizmowi białko pełnowartościowe czyli to posiadające wszelkie niezbędne aminokwasy. Dla porównania - roślinne źródła białka, choć również bardzo zdrowe, nie są tak wartościowe. Nie oznacza to jednak, że dieta wegetariańska czy wegańska nie może być zdrowa - trzeba jednak posiadać odpowiednią wiedzę, na bazie której przygotowana i prowadzona dieta będzie dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy. Z zasady jedząc mięso trudniej o niedobory.

Wspomnieliśmy również, że mięso stanowi bardzo dobre źródło żelaza. Warto dodać, że w produktach odzwierzęcych dostępne jest tzw. żelazo hemowe. Jest ono znacznie lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo niehemowe. Nie zapominajmy również o L-karnitynie. Ta występuje przede wszystkim w mięsie czerwonym oraz w rybach (także w drobiu, ale w mniejszych ilościach). W roślinach L-karnityny jest znacznie, znacznie mniej. Tymczasem warto zadbać o nią w diecie, bo (według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej) L-karnityna wpływa bardzo pozytywnie na spalanie kwasów tłuszczowych, tym samym pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, która jest kluczowa dla zdrowia.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Zdrowe mięso - czyli jakie?

Jakie mięso uznawane jest za zdrowe? Organizacje zajmujące się żywieniem, zarówno te krajowe jak i międzynarodowe, namawiają przede wszystkim do unikania mięsa przetworzonego. Niskiej jakości mięso z podejrzanych miejsc, z dodatkami, smażone w głębokim tłuszczu itd. może powodować groźne choroby, w tym choroby układu krążenia oraz nowotwory. Zanim opowiemy, jakie gatunki mięsa uznajemy za zdrowe, warto powiedzieć jeszcze co nieco o jego przyrządzaniu. Trzeba unikać smażenia czy innych czynności, podczas których mięso ma kontakt z tłuszczem czy mocno rozgrzaną powierzchnią (z tego powodu odradza się również grillowanie). Podczas tych procesów dochodzi bowiem do powstania ogromnej ilości szkodliwych dla zdrowia substancji. By przygotować zdrowe mięso, należy wybierać gotowanie w wodzie, duszenie w bulionie czy pieczenie np. w naczyniu żaroodpornym. Zamiast kupować gotowe, podejrzane wędliny, lepiej przyrządzić je samodzielnie, np. piekąc mięso z indyka w ziołach.

Mięso z indyka - zdrowe czy nie?

Indycze mięso to świetne źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka. Nie zawiera też dużo tłuszczu, przez co jest niskokaloryczne, a nasz organizm trawi je bardzo dobrze. Spożywając indyka możesz mieć pewność, że dostarczasz sobie mnóstwo potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu czy witamin z grupy B, które przeciwdziałają anemii. Jedz chude mięso z indyka szczególnie wtedy, gdy masz problemy z niedokrwistością.

Sprawdź także: Aromatyczna pierś z indyka - genialny przepis!

Czy mięso z królika jest zdrowe?

Tak! Mięso z królika warto jeść. Jest chude, delikatne, rzadko uczula, zawiera mało tłuszczu, a mnóstwo białka, witamin B6 i B12 oraz żelazo, fosfor i wapno. Spożywając regularnie ten rodzaj mięsa, zmniejszasz ryzyko zawału, arytmii serca, czy nadciśnienia. Poza tym polepszasz swoją pamięć i koncentrację.

Cielęcina - tak czy nie?

Czerwone mięso niekoniecznie jest polecane, a cielęcinę zaliczamy właśnie do tego gatunku. Trzeba jednak powiedzieć, że jest to chude czerwone mięso, a więc bardzo delikatne, lekkostrawne i zawiera małą ilość kalorii. Za to stanowi doskonałe źródło białka, cynku, żelaza, witamin z grupy B. Bardzo polecane jest osobom na diecie oraz dzieciom.

Mięso z gęsi - zdrowe czy niezdrowe?

Gęsina to nie jest chude mięso (wręcz przeciwnie), ale mimo to warto czasem po nie sięgnąć. Zawiera spore ilości przyswajalnych minerałów, w tym żelaza, fosforu czy cynku. To również dobre źródło witamin takich jak A, E czy witamin z grupy B. Jeżeli masz niską odporność albo/i przebywasz na rekonwalescencji - warto wzmacniać się właśnie mięsem z gęsi.

Dziczyzna - tak czy nie?

Oto mięso bardzo zdrowe, ale też bardzo drogie. Nic dziwnego, że właśnie ten rodzaj mięsa jest mniej dostępny. Dietetycy nie mają wątpliwości, że mięso zwierząt dziko żyjących, a nie trzymanych w hodowlach z wątpliwymi warunkami, jest najbardziej nasycone bogatymi wartościami odżywczymi.

Wołowina - najzdrowsza polędwica

Interesuje cię chude czerwone mięso? Wybierz polędwicę. To najczęściej polecana część wołowiny. Zawiera trzy razy mniej tłuszczu niż szponder. Wołowina to bardzo zdrowe, a w dodatku łatwo dostępne mięso. Poleca się je przy anemiach powstałych z niedoboru żelaza oraz osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy (duża zawartość L-karnityny).

Sprawdź także: Najlepsze przepisy z wołowiną w roli głównej

Jak wybrać w sklepie dobre mięso?

Czym należy się kierować kupując mięso? W sklepie warto zwracać uwagę na następujące elementy:

 

  • intensywny kolor,
  • brak ciemnych plam,
  • przyjemny zapach (delikatny, słodki, zbyt intensywny powinien dać do myślenia),
  • wilgotna powierzchnia,
  • sprężyste (po naciśnięciu palcem szybko wraca do pierwotnego kształtu),
  • odpowiednia cena (nie podejrzliwie niska),
  • certyfikat jakości na opakowaniu.

 

Dzisiaj dostępnych jest sporo dobrych sklepów mięsnych z lokalnymi wyrobami, które są świeże i wysokiej jakości. Wybieraj produkty z Polski, nie te zapakowane próżniowo. Unikaj wyrobów tego typu z supermarketów. Zyska na tym nie tylko twoje zdrowie, ale... kubki smakowe. O nie trzeba również wyjątkowo zadbać. Powodzenia w poszukiwaniach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 329

15 min
4
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0